Vakuutusyhtiö varoittaa: Yleinen grillausvirhe voi aiheuttaa mittavat vahingot

Näppärä folioniksi grillin puhtaana pitämiseen 0:21
KATSO MYÖS VIDEO: Tässä on todella näppärä niksi grillin puhtaana pitämiseen

Vakuutusyhtiö LähiTapiola muistuttaa tiedotteessaan, millaisia paloturvallisuusriskejä liittyy putsaamattomiin ja huoltamattomiin grilleihin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistutti suomalaisia jo kesäkuussa grillien huoltamisen tärkeydestä. Tukesin tietoon on tullut kevään ja kesän aikana poikkeuksellisen monta tapausta, joissa grilli on syttynyt palamaan käytön aikana. Alustavien selvitysten perusteella tapaukset vaikuttavat rasvapaloilta. On todennäköistä, että tapauksissa grillin huolto ja puhdistus on jäänyt tekemättä.

Vakuutusyhtiö varoittaa: Kaasugrillipalon vahingot voivat olla mittavia

Nyt myös vakuutusyhtiö LähiTapiolasta nostetaan esiin grilleissä piilevä paloriski. Vakuutusyhtiön mukaan suomalaisten pihoilla ja kesämökeillä syttyy vuosittain kymmenittäin vaarallisia kaasugrillipaloja, joiden vahingot voivat olla mittavia.

Tulipaloriski kasvaa, jos esimerkiksi kaasugrillin pohjalle on pudonnut rasvaa ja ruoantähteitä, eikä niitä siivota. LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen kertoo tiedotteessa, että palojen taustalla on rasvaisen lihan tai kalan grillaaminen sekä huollon laiminlyönti.

- Grillaaminen on mukavaa ja putsaaminen on tylsempää. Huollon ja putsaamisen laiminlyönti kostautuu kuitenkin palovaarana ja lyhentää ylipäätään grillin käyttöikää. Grillinputsauksesta voisi saada yrittäjähenkinen nuori oivan kesätyöyrityksen. Tarvetta sille ainakin olisi, Määttänen toteaa. 

Grillaajan muistilista:

  • Sijoita grilli tarpeeksi kauas kodin laseista, jotta ne eivät pääse kuumenemaan ja halkeamaan
  • Puhdista grilli aina käytön jälkeen rasvasta ja ruoantähteistä
  • Tarkista ja huolla grillisi säännöllisesti
  • Jos rasvapalo syttyy, sulje kaasupullo välittömästi ja siirrä se kauemmas, jos voit
  • Älä koskaan sammuta rasvapaloa vedellä, vaan tukahduttamalla
  • Sammutuspeite ei välttämättä riitä, käytä lisäksi sammutinta
  • Suojaa ulkona oleva grilli lumen ja myrskyjen varalta

Muutamassa tapauksessa kyseessä on Määttäsen mukaan ollut kaasuputkiston viat. Myös hiiligrilleissä rasvapalo on mahdollinen, mutta ei niin todennäköinen, koska rasva ja ruoantähteet palavat pois hehkuvien hiilien päältä.

Älä koskaan sammuta rasvapaloa vedellä

LähiTapiolasta muistutetaan, että rasvapalo tulee aina sammuttaa tukahduttamalla. Vedellä ei saa koskaan sammuttaa palavaa rasvaa, koska palo voi tällöin levitä räjähdysmäisesti.

Jos palo pääsee syttymään, olisi Määttäsen mukaan tärkeintä saada kaasupullo välittömästi suljettua ja siirrettyä kauemmaksi, jos se vain on mahdollista.

– Rasvapalo on sammutettava tukahduttamalla. Ilmoitettujen vahinkojen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että joka kodissa välttämätön sammustuspeite ei riitä tukahduttamaan grillin rasvapaloa. Peite ei ole usein riittävän kookas peittämään koko grilliä, Määttänen sanoo.

– Paras olisi pitää aina sammutin käsillä, kun grillaa. Kahden kilon sammutin on jo riittävä, mutta kuuden kilon sammutin olisi erittäin hyvä. Sammutin on muutenkin syytä olla kotona.

Lähteet: LähiTapiola, Tukes

Lue myös:

    Uusimmat