Mainos

Vakuusneuvottelujen sisältö yhä mysteeri

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on neuvotellut vakuuksista Saksan ja Hollannin ministerien kanssa Berliinissä. Illalla käytyjen neuvottelujen tuloksista ei ole herunut konkreettista tietoa.

Kolmen maan tapaamisen kutsui koolle Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble. Hollantia edusti valtiovarainministeri Jan Kees de Jager.

Urpilaisen mukaan ministeritapaamisessa Berliinissä ei esiintynyt minkäänlaista painostusta siihen, että Suomi joustaisi vakuusvaatimuksissaan.

- Keskustelu oli rakentavaa ja hyvähenkistä. Kaikilla kolmella maalla on samanlainen näkemys siitä, mitä Eurooppa tarvitsee, Urpilainen sanoi STT:lle ministerikokouksen jälkeen.

Ministerit olivat Urpilaisen mukaan yksimielisiä siitä, että Kreikan tukipaketin on oltava kaikkien maiden hyväksyttävissä.

Keskustelu Suomen vakuusvaatimuksista siirtynee ensi viikon lopulle, jolloin EU:n valtiovarainministerit tapaavat Puolan Wroclawissa. Muun muassa euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU-presidentti Herman Van Rompuy ovat arvioineet, että euromaat ovat jo hyvin lähellä ratkaisua tukipakettineuvotteluissa.

- Kun tapasimme valtiovarainministeri Urpilaisen illalla, niin hän korosti, ettei mitään lopullista ratkaisua tähän vakuuskysymykseen saada. Ratkaisun etsiminen siirtynee ensi viikon loppuun, kun EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat. Voi olla, ettei sielläkään saada ratkaisua. Sitä ei vielä lopullisesti tiedetä, kertoo MTV3 Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen Berliinistä.

Saksa suhtautuu nihkeästi

Saksan liittopäivillä suhtaudutaan erittäin kriittisesti Suomen vaatimuksiin saada Kreikka-tuille vakuuksia.

Saksan valtiovarainministeriössä on jo lähes puolitoista vuotta mietitty ratkaisuja euron kärjistyvään velkakriisiin. Nyt pelastustoimia jarruttavat Suomen Kreikalta vaatimat vakuudet, joista Saksan, Hollannin ja Suomen valtiovarainministerit yrittivät tänään päästä yksimielisyyteen. Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli illalla toiveikas.

- Minusta se ymmärrys ja tieto Suomen kannan ehdottomuudesta on myöskin lisääntynyt Euroopassa, Urpilainen sanoi lehdistötilaisuudessa.

Saksan parlamentista ymmärtäjiä ei löydy. Jopa liittokansleri Angela Merkelin CDU-puolueen johto varoittaa, että Kreikan tukipaketti voi vielä kaatua vakuuskiistaan.

- Jos kaikki maat, jotka antavat tukea vaativat samansuuruista panttia, ei Kreikalla olisi joko ongelmia lainkaan, koska sillä on varaa pantteihin tai koko vakuusjärjestelmää ei voida toteuttaa. Käytännössä se kaataisi tukipaketin ja siksi täällä Saksassa suhtaudutaan kriittisesti panttikeskusteluun, selittää CDU:n parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Michael Meister MTV3 Uutisille.

Suomen ja Saksan ulkoministerit yrittivät tänään keskellä voimistuvaa saksalaista kritiikkiä vakuutella, ettei euroalue hajoa Suomen vakuusvaatimuksiin. Berliinissä vieraileva ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) muistuttaa, että Suomella on omat periaatteensa, jotka ovat muiden tiedossa.

- Tietysti siihen on löydettävä sellainen ratkaisu, joka ei tuota tulosta, jota kukaan ei halua, Tuomioja toteaa.

Johtavien saksalaispoliitikkojen mukaan tavallisille saksalaisille on joka tapauksessa mahdoton myydä ratkaisua, joka suosisi tiettyjä euromaita. CDU:n parlamenttiryhmän varapuheenjohtaja Meisterin mielestä tukijamaiden eriarvoisuus ei helpottaisi vakuustilannetta.

- On kohtalokasta, jos ryhdytään keskustelemaan ensimmäisen ja toisen luokan tukijoista. Niistä, jotka saavat pantin ja niistä, jotka eivät saa. Se ei auttaisi tätä asiaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.