Vakoilu pelottaa suomalaisfirmoja

Vakoilutapaukset herättävät pelkoa suomalaisyrityksissä. Jopa puolet yrityksistä pitää tietoturvaan liittyviä ongelmia suurina.

Ruotsissa paljastunut vakoilutapaus ihmetyttää yritysturvallisuuden asiantuntijoita myös Suomessa. Ruotsin skandaalista tiedetään toistaiseksi vain se, että suojelupoliisi on pidättänyt henkilön, joka on työskennellyt monikansallisessa ABB-yhtiössä.

Kalevi Tiihonen

Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton Yritysturvallisuustoimiston päällikkö Kalevi Tiihonen ihmettelee tapausta, sillä ABB on tunnettu edistyksellisestä tietoturvastaan. Hänen mukaansa kuitenkin myös Suomessa esiintyneissä vakoilutapauksissa tekijä on usein löytynyt yrityksen henkilökunnasta. -Arvokkaimmat ja tärkeimmät tiedot ovat yleensä uusia innovaatioita, jotka eivät yleensä ole tietojärjestelmissä tai tuotannossa, kertoo Tiihonen. Hänen mukaansa tällaisten tietojen hankkiminen edellyttää, että tietoa on haettava firman sisältä ja niiltä, jotka asiasta tietävät.

Tiihosen mukaan yritysvakoilu on lähes arkipäivää, vaikka tapauksista ei suurta ääntä pidetäkään. Yrityksissä riskit on Tiihosen mukaan kuitenkin tiedostettu, sillä käyttöön on otettu mm. keskeisten avainhenkilöiden perehdyttäminen, salassapitosopimukset sekä erityypisten tutkimus- ja kehitystietojen luokittelu.

Yritysvakoilu on arkipäivää myös Suomessa

Tiihosen mukaan vakoilu ei ole yksin suurten yritysten ongelma. -Vakoilla voidaan keitä vain, ei välttämättä pelkästään suuria, merkittäviä yrityksiä. Sanoisin, että vakoilun kohteeksi voivat joutua kaikki ne yritykset, joilla on omaa osaamista. Tyypillisimmin vakoilu koskee kommunikaatio-, elektroniikka- ja bioteknologian aloja, sillä näillä aloilla bisens menee kovaa ja niissä odotetaan suuria innovaatioita, kertoo Tiihonen.

Viimeisen 25 vuoden aikana suojelupoliisi on esittänyt viitisenkymmentä kertaa vakoilijan karkoittamista maasta. Samalla aikajaksolla oikeuteen on joutunut kymmenkunta vakoilusta syytettyä suomalaista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat