Vakoilijoiden välineet ovat oikeasti kuin James Bond -elokuvasta

Vakoojat ovat kehittäneet erilaisia menetelmiä viestien piilottamiseen siirtääkseen salaisesti tietoa paikasta toiseen. Myös aseille on täytynyt kehittää naamioimiskeinoja. Tässä esitellään joitakin Tampereen Vakoilumuseossa esillä olleita vakoojan välineitä.

Vakoilumuseosta kerrotaan, että vakoojien käyttämät välineet ovat todella olleet samanlaisia kuin James Bond -elokuvissa. James Bondin luoneella Ian Flemingillä oli itsellään tiedustelupalvelutausta, joten hän pystyi kirjoittamaan uskottavia agenttitarinoita.

Kätketyt aseet

Vakoilumuseossa voi ihastella aseiden piilottamisen taituruutta. Tavalliseen kävelykeppiin on piilotettu miekka, ja myös haulikko voi olla kävelykepin näköinen. Sateenvarjo ja kynä paljastuvat myrkkypanoksilla ladatuksi ampuma-aseeksi.

Vakoilijan postilaatikko

Välttääkseen tarpeettomia tapaamisia vakoojat käyttävät erilaisia kätköjä tai välittäjiä. Postilaatikoksi kelpaa mikä tahansa arkinen esine, johon voi sijoittaa tietoa esimerkiksi filmeinä tai muistisiruina. Niihin voi piilottaa myös paperisia dokumentteja ja rahaa.

Postilaatikkona voi toimia esimerkiksi muurauksesta irrotettu tiili tai huulipunapuikko. Ontto kirja on klassinen postilaatikko. Vakoojat pyrkivät valitsemaan tylsältä vaikuttavia kirjoja, jottei piilo heti paljastuisi.

Tuhkakuppi

Vitriinissä komeilee jykevän näköinen tuhkakuppi sekä pöytämallinen sytytin. Näppärästi naamioitu radiolähetin on ollut käytössä 1970-luvulla Keski-Euroopassa ja vuotanut neuvotteluhuoneen salaisuudet vakoojalle.

Myrkkysormus

Lasikuvun alla kimaltelee 1910-luvulta kultainen sormus, jossa on salaluukku. Sormukseen kiinnitetty rasia on sisältänyt myrkkyä, jolla on huumattu vastustajia. Erilaisten tyrmäystippojen rinnalla syanidi ja risiini ovat yleisimmät vakoilussa käytetyt varsinaiset myrkyt.

Vakoilukivi

Vakoilukivi on tavallinen kivi, jonka sisään kätketty tallentava vastaanotin. Kivi ei herätä vakoiluepäilyksiä, varsinkin, kun se upotetaan maahan niin syvälle, että leikkaussaumat peittyvät.

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja