Vakavasti sairas pikkulapsi tarvitsi kipeästi maksasiirteen – isä pudotti 20 kiloa pikavauhtia pelastaakseen poikansa

Poika lahjoitti äidilleen osan maksastaan 1:42
Videolla kerrotaan pojasta, joka lahjoitti äidilleen osan maksastaan.

Yhdysvaltalaismies pudotti painoaan pelastaakseen harvinaisesta Alagillen oireyhtymästä kärsivän lapsensa hengen, kertoo Good Morning America.

New Yorkissa elävillä Sean ja Josie Kelleyllä on yhteensä seitsemän lasta. Jälkeläisistä vanhin on 19-vuotias, ja katraan nuorimmat kaksoset ovat vasta 1-vuotiaita. Lapsista kolme sairastaa Alagillen oireyhtymää.

Harvinaiseen sairauteen liittyy muun muassa maksan ja sydämen häiriöitä, joiden vakavuus on yksilöllistä. Aina oireyhtymää ei edes havaita, mutta joskus vauriot vaativat elinsiirtoa.

Kelleyjen kolmesta Alagillen oireyhtymää sairastavasta lapsesta yksi joutui kolmen kuukauden iässä sydänleikkaukseen, yksi kärsii vain ihon kutinasta ja yksi tarvitsi maksasiirron vain vuoden ikäisenä.

– Näinkin nuorella iällä, vain vähän yli vuoden ikäisenä, hän ei selviäisi kuukauttakaan ilman maksasiirrettä, pientä Sawyer-poikaa hoitanut lääkäri George Mazariegos kertoo Good Morning Americalle.

Tärkeä syy auttoi jaksamaan läpi tiukan laihdutusprosessin

Maksansiirron odotusaika voi venähtää pitkäksi, jos sopivaa luovuttajaa ei löydy. Pahimmillaan potilas voi menehtyä siirtoa odotellessaan. Sawyerin tapauksessa lääkärit ehdottivat vaihtoehdoksi maksalohkon siirtoa elävältä luovuttajalta.

Sean-isä tajusi, että hän voisi luovuttaa lapselleen osan maksastaan. Asiassa oli kuitenkin yksi mutta. Jotta isä voitaisiin varmistaa sopivaksi luovuttajaksi ja siirto suorittaa, hänen pitäisi laihduttaa lähes 20 kiloa.

Lapsensa hengen pelastaakseen Sean oli valmis urakkaan. Mies aloitti laihduttamisen elokuussa 2019 vaimonsa tukemana. Sean laski päivittäin syömänsä kilokalorit ja liikkui niin paljon kuin mahdollista. Töissä hän käytti lounastaukonsa ylimääräisen kävelyn tekemiseen.

Motivoituneen isän uurastaminen tuotti tulosta. Seanin laihduttua riittävästi lääkärit tutkivat, onko hän sopiva luovuttaja pojalleen. Selvisi, että oli.

Eläväkin ihminen voi luovuttaa elimiään

Maksansiirto suoritettiin joulukuun 19. päivä. Monimutkainen ja haastava leikkaus sujui hyvin.

Lääkäri Mazariegos uskoo, että pieni Sawyer tulee siirteen ansiosta olemaan paljon terveempi. Osaelinsiirron vuoksi Sean menetti palan maksastaan, mutta oman lapsen elämän pelastaminen oli sen arvoista.


Kelleyt haluavat tarinallaan muistuttaa, että myös elävä ihminen voi luovuttaa elimiään. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Kelleyt toivovat voivansa tarinallaan valistaa muita, kuinka elävältä luovuttajalta saatu elinsiirto voi pelastaa toisen ihmisen elämän.

Suomessa tuli vuonna 2019 voimaan laki, joka antaa täysi-ikäiselle henkilölle luvan luovuttaa elimen tai kudosta sukulaiselleen tai läheiselleen. Elimen tai kudoksen saa luovuttaa myös muu siihen sopiva täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee päättämään omasta hoidostaan. Laki tähtää ensisijaisesti lisäämään munuaisten luovutuksia eläviltä henkilöiltä, kirjoittaa professori Helena IsoniemiLääkärilehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat