Mainos

Väitös: Työtapaturmat tavallisia maataloudessa

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan maataloudessa sattuu enemmän ja keskimäärin vakavampia tapaturmia kuin muilla aloilla.

Työtapaturmat ovat maataloudessa sekä monilukuisempia että vakavampia kuin muilla aloilla, kertoo tuore väitöstutkimus. Maatalouden tapaturmien väheneminen vaikuttaa lisäksi olevan hidastumassa tai ne ovat jopa lisääntymässä. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vanhemman tutkijan Juha Suutarisen väitöstutkimuksen mukaan Suomessa korvataan vuosittain noin 7000 maataloudessa tapahtunutta tapaturmaa. Turmien todellinen lukumäärä on kuitenkin 10-30 prosenttia suurempi, mikä nostaa maatalouden maailman vaarallisimpien alojen joukkoon kaivosteollisuuden, rakennustöiden ja kalastuksen rinnalle.

Pitkin 1900-lukua maatalouden tapaturmien määrä on meillä laskenut, mutta viime vuosina kehitys on pysähtynyt. Suutarisen mukaan turmien määrä saattaa jopa kääntyä nousuun, sillä maatalouden rakennemuutos kuormittaa viljelijöitä sekä fyysisesti ja henkisesti. Suutarisen mukaan myös esimerkiksi taloudellisten vaikeuksien aiheuttama stressi ja uupumus saattavat nostaa viljelijän tapaturmariskiä. Tutkimuksessa havaittiin, että töiden viivästymiset ja syvä väsymys ovat merkitsevästi yleisempiä viljelijöillä, joille sattui enemmän onnettomuuksia. Tapaturmariski on lisäksi suurempi viljelijöillä, jotka käyttävät paljon koneita.

Turmia eniten eläintenhoidossa

Muita työtapaturmia vakavammiksi maatalouden turmat nousevat siksi, että niissä työkyvyttömyys kestää pitempään. Esimerkiksi teollisuustyön keskiarvoon verrattuna maataloustyön onnettomuuksissa työkyvyttömyyden kesto on kaksinkertainen. Määrällisesti maataloudessa sattuu eniten tapaturmia eläintenhoidossa. Tyypillisimmillään hoitajan jalka jää eläimen sorkan alle tai eläin puskee hoitajaa. Myös maatalouden työympäristö aiheuttaa runsaasti onnettomuuksia. Esimerkiksi liukkaat polut, kuivurit ja varastorakennukset ovat usein hankalia paikkoja kulkea.

Traktorin kanssa työskentelevillä tapaturmariski on suuri silloin, kun kuljettaja menee traktoriin tai poistuu sieltä. Toinen vaarallinen vaihe traktorityössä ovat työkoneiden kiinnitys ja irrotus. Suutarisen Tapaturmat Suomen maataloudessa -väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa lauantaina. Väitös kuuluu maatalousteknologian alaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.