Väitös: Sosiaalisuus tärkeä osa lasten netin käyttöä

Sosiaalisuus ja toiminnallisuus ovat tärkeä osa lasten netin käyttöä, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksesta.

Kun ennen leikittiin nukeilla ja oltiin hippaa, nyt mennään virtuaalimaailmaan pukemaan avatar-hahmoa ja pelaamaan virtuaalipelejä.

Terhi Tuukkanen tutki sosiologian väitöskirjassaan 10-15-vuotiaiden lasten verkko-osallistumisen syitä, käytäntöjä ja vaikutuksia.

Lasten suosimat virtuaalimaailmat ovat yhteisöjä, joissa esimerkiksi jutellaan, sisustetaan omaa virtuaalitilaa, ostetaan, myydään ja vaihdetaan tavaroita, perustetaan kerhoja ja järjestetään kilpailuja.

Lasten mukaan parasta yhteisöissä on vapaus. Verkossa ei ole sidottu "oikean elämän" sääntöihin, vaan siellä voi esimerkiksi näyttää siltä miltä haluaa ja jutella asioista, joista ei muuten uskalla puhua. Tuukkasen mukaan vertaistuen saanti ja sitä kautta voimaantuminen onkin yksi verkon mahdollisuuksista.

Vapaudella on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä verkkoympäristö voi julkisena tilana altistaa lapsen esimerkiksi kiusaamiselle. Tutkimuksen mukaan lapset ovat kuitenkin varsin tietoisia internetin riskeistä ja osaavat suojella yksityisyyttään.

Tutkimus haastaa nykyisen käsityksen lapsista diginatiiveina, joille verkko on kaikki kaikessa. Tutkimuksen mukaan verkkoympäristö on lapsille tärkeä osa elämää, mutta ei koko elämä.   

Lue myös:

    Uusimmat