Venäjä: Meillä on todisteita, että terrori-iskun tekijöillä on yhteyksiä Ukrainaan

Mitä epäiltyjen pidätysvideo kertoo Venäjän poliisin toiminnasta? Konkaripoliisit vastaavat 5:28
Katso myös: Mitä epäiltyjen kiinniottovideosta pitää ajatella? Konkaripoliisit käyvät läpi videita.

Yhdysvaltojen mukaan Venäjän väitteet ovat "hölynpölyä". Ukraina on kiistänyt jyrkästi, että sillä olisi ollut mitään tekemistä iskun kanssa. 

Venäjän tutkintavaliokunta kertoi löytäneensä todisteita siitä, että Crocus City -konserttitaloon iskun tehneillä asemiehillä on yhteyksiä "ukrainalaisiin nationalisteihin". 

Venäjän väitteistä kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja AFP.

– Työskentely pidätettyjen terroristien parissa, heiltä takavarikoitujen teknisten laitteiden tutkiminen sekä rahansiirtojen analysoiminen on tuottanut todisteita siitä, että (epäillyillä) on kytköksiä ukrainalaisnationalisteihin, komitea sanoi lausunnossaan AFP:n mukaan.

Venäjä syyttää Ukrainaa iskun tukemisesta rahallisesti.

– Hyökkääjät olivat saaneet merkittäviä määriä käteistä ja kryptovaluuttaa Ukrainasta, Venäjä sanoo lausunnossaan. 

Venäjän väitteitä ei ole voitu vahvistaa. 

Venäjä sanoo myös ottaneensa kiinni henkilön, jonka epäillään rahoittaneen Moskovan alueella viime perjantaina tehtyä terrori-iskua, kertoo uutistoimisto AFP. 

Venäjän tutkintakomitea sanoo pyytävänsä oikeuden päätöstä miehen asettamisesta tutkintavankeuteen.

Yhdysvallat: "Hölynpölyä"

Valkoisen talon mukaan Venäjän väitteet Ukrainan osallisuudesta iskuun ovat "hölynpölyä". Sen sijaan Yhdysvaltojen mukaan Isis on iskusta yksinomaan vastuussa. 

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby kertoi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat välitti Venäjän turvallisuuspalveluille kirjallisen varoituksen äärijärjestöjen hyökkäyksestä. Kirby antoi ymmärtää, että Moskovaa oli varoitettu iskuista useasti.

Yli 140 ihmistä menehtyi Moskovassa sijaitsevaan konserttitaloon viime viikolla tehdyssä iskussa. Kyseessä on kuolettavin terroriteko Venäjällä 20 vuoteen. 

Iskussa loukkaantui lisäksi 180 ihmistä ja venäläiskanavan mukaan 95 henkilöä on yhä kateissa. 

Lue myös:

    Uusimmat