Konkaripoliisit arvioivat Moskovan konserttisalin kohuvideon – huomio kiinnittyi lavalle: "Ristiriitainen juttu"

Keitä ovat sinipaitaiset miehet? Poliisi: "Jos ohjaavat ihmisiä, tekevät sen helkkarin huonosti" 3:20
Näin poliisit arvioivat sinipukuisten miesten toimintaa: "Jos ohjaavat ihmisiä, tekevät sen helkkarin huonosti".

Kun Moskovan konserttisalissa alkoi asemiesten hyökkäyksen seurauksena paniikki, paikalla oli lukuisia sinisiin pukeutuneita miehiä, jotka käyttäytyivät tilanteeseen nähden poikkeuksellisen rauhallisesti.

Mutta keitä nämä sinisiin pukeutuneet miehet ovat, ja mitä he paikalla oikein tekevät?

MTV Uutiset näytti videon Karhuryhmän entiselle poliisille Harri Gustafsbergille sekä entiselle KRP:n rikosylikomisariolle Thomas Elfgrenille, joista molemmilla on valtava kokemus poliisitehtävistä kautta linjan.

Elfgrenin mukaan miesten toiminta herättää ihmetystä, mutta pelkän videon perusteella on mahdoton arvioida henkilöiden todellista tehtävää tilanteessa.

– Jos he ovat vartioita, he eivät toimi kuten vartijat. Jos pitäisi veikata, niin nämä ovat konserttisalin väkeä, jotka ovat tulleet paikalle, Elfgren arvioi

Gustafsberg taas miettii, että jos miehillä olisi jokin tehtävä konserttisalin sisässä, ei heidän toimintansa ole kovinkaan vakuuttavaa.

– Ristiriita on, että jos näiden tehtävä on jotenkin ohjata väkimassaa, niin tekevät sen ainakin aivan helkkarin huonosti, Gustafsberg kertoo.

Katso poliisien analyysi videosta yläpuolelta.

Hidas ja epävarma toiminta ihmetyttää

Poliisien mukaan salista kuvattu videomateriaali on kuitenkin monilta osin hyvin ristiriitaista. Elfgren ja Gustafsberg kiinnittävät huomiota lavan edessä olevien ihmisten toimintaan.

– Se mikä pisti silmään, on se että lavalla olevien ihmisten hidas ryömiminen, se ei kuulu käyttäytymiseen, miten sä toimit uhan alla. Se on joko selkeä ryntäys pois uhasta tai jäätyminen paikoilleen.

 – Tämä hidas ja hyvin epävarma toiminta, oli vähän ristiriitainen juttu, Gustafsberg arvioi.

Elfgrenin mukaan videosta voi hyvin suurella varmuudella sanoa, että ampujat eivät ole vielä samassa tilassa.

– Videolla on myös tämä, että "suljetaan ovet". Tämä on kuvaus siitä, kuinka ristiriitainen se tilanne on ollut, myöskin vaikeaa tehdä rationaalisia päätöksiä.

Kiinnostuitko aiheesta? Koko lähetyksen pääset katsomaan alapuolelta.

Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Konkaripoliisien analyysi 27:27
Mitä Moskovan konserttisalin videot kertovat? Katso KRP:n ja Karhuryhmän konkaripoliisien analyysi.

 

Lue myös:

    Uusimmat