Vain kourallisessa maita on tarpeeksi puhdasta ilmaa – Suomi komeilee kärjessä

Ilmansaasteet tappavat vuosittain arviolta 7 miljoonaa ihmistä. Suomi kuuluu maailman parhaimmistoon ilmanlaadun suhteen, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin.

Vain seitsemän maailman maata täyttää maailman terveysjärjestö WHO:n kansainväliset ilmanlaatukriteerit.

Sveitsiläisen IQAir-järjestön raportissa tarkasteltiin ilmanlaatua 134 maassa. Tutkimuksen tuloksista kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.

Tuoreen raportin mukaan tietyissä maissa ilmanlaatu on jopa tappavan huono.

Ilmansaasteet tappavat vuosittain arviolta 7 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti, mikä on enemmän kuin aids ja malaria yhteensä.

Ilmanlaatu on uhattuna kaikissa maapallon maissa, sillä esimerkiksi laajat maastopalot ja taloudellisen toiminnan elpyminen voivat heikentää sitä nopealla aikavälillä.

Suomi listan paremmassa päässä – saastunein maa Pakistan

Seitsemän ilmanlaadultaan parasta maata maailmassa ovat Australia, Viro, Suomi, Grenada, Islanti, Mauritius ja Uusi-Seelanti.

Valtaosa raportissa huomioiduista maista ei täytä niin sanottua PM2,5-hiukkasia koskevia kriteerejä. PM2,5 on mikroskooppisen pieni nokihiukkanen, joka hengitettynä voi aiheuttaa lukemattomia terveysongelmia ja jopa kuolemantapauksia.

Maailman saastunein maa on Pakistan. Siellä PM2,5-pitoisuudet ovat yli 14 kertaa korkeammat kuin WHO:n määrittelemät kriteerit.

Seuraavaksi saastuneimmat maat ovat Intia, Tadžikistan ja Burkina Faso.

Maailman saastunein kaupunkialue on Begusarai Intiassa. Intiassa sijaitsee myös neljä maailman saastuneinta kaupunkia.

Ilmanlaatu uhattuna kaikissa maissa

Ilmansaasteiden vähentämisessä saavutettu edistys on kuitenkin uhattuna jopa rikkaissa ja nopeasti kehittyvissä maissa.

Esimerkiksi Kanadasta tuli viime vuonna PM2,5-pitoisuudeltaan pahin maa, koska maassa riehuivat ennätykselliset maastopalot. Kanadan maastopaloista levisi myrkyllisiä hiukkasia myös Yhdysvaltoihin.

Kiinassa puolestaan ilmanlaadun paranemista vaikeutti viime vuonna taloudellisen toiminnan elpyminen koronapandemian jälkeen.

Amazonin sademetsä on lähellä lopullista keikahduspistettä 1:57
Katso myös: Amazonin sademetsä on lähellä keikahduspistettä, jonka jälkeen sitä ei voi enää pelastaa

Lue myös:

    Uusimmat