Jos asut Kuopiossa tai Vaasassa, hengität yhtä Euroopan puhtainta ilmaa – "Hieno tunnustus siitä, mitä olemme tehneet"

0:45
Ilmansaasteet aiheuttavat vuosittain miljoonien ihmisten ennenaikaisen kuoleman.

Kuopio ja Vaasa ovat Euroopan kuudenneksi ja kahdeksanneksi puhtaimmat kaupungit. 

IQAir AirVisualin tekemän raportin Suomi sijoittuu hyvin 62 maan listauksessa.

Ilmansaasteet ovat nykyään suurin terveysriski, jonka arvioidaan aiheuttavan seitsemän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Saastunut ilma on maailmassa joka neljännen varhaisen kuoleman aiheuttaja, ja se rasittaa maailmantaloutta arvioidulla vuosikustannuksella 225 miljardia dollaria eli noin 200 miljardia euroa.

Henkilökohtaisilla valinnoilla on merkittävä vaikutus huonon ilmanlaadun vähentämiseen. Puhtaiden liikennemuotojen kuten pyöräilyn, kävelyn ja julkisen liikenteen valitseminen, kotitalouksien energiankäytön ja henkilökohtaisen jätteen vähentäminen sekä paikallisten ilmanlaatua koskevien aloitteiden tukeminen, vaikuttavat myönteisesti paikkakuntien ja planeettamme ilmanlaatuun.

Aasia ja Lähi-itä kaukana tavoitteesta

IQAir AirVisualin tekemässä raportissa listattiin muun muassa ilmansaasteiltaan puhtain ja epäpuhtain pääkaupunki. Pääkaupunkeja listattaessa niiden sijoitus määräytyy PM2,5-arvojen vuosittaisesta keskimäärästä, joka löytyy tehdyn raportin tietokannasta. PM2,5-asteikko ilmaisee ilmanlaadun reaaliaikaisesti. Arvo vaihtelee välillä 0–500.

Aasian ja Lähi-idän maiden pääkaupungit sijoittuvat suurimmaksi osaksi kauas tavoitteesta, kun Delhin ja Dhakanin arvot ovat molemmat 50 prosenttia korkeammat kuin kolmanneksi sijoittuvan Afganistanin pääkaupunki Kabulin.

Vain yhdeksällä kaupungilla 62:stä vuotuinen PM2,5 -taso pysyy Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeistuksen rajoissa, joka on kymmenen mikrogrammaa kuutiolta.

Euroopan maat ilmoittivat korkeimmat ilmansaasteensa viime vuodelta. Tuloksien perusteella Bosnia ja Hertsegovinalla sekä Makedonialla on korkein PM2,5-taso, kun taas Puola, Makedonia, Italia ja Kosovo pitävät perää kolmenkymmenen saasteisimman kaupungin listalla.

"Tämä on hieno tunnustus siitä, mitä olemme tehneet"

Euroopan puhtain ilma puolestaan löytyy naapurimaastamme Ruotsista, tarkemmin Bredkalenista. Listalla toista sijaa pitää Islannin Husavik ja kolmantena komeilee Portugalin Santana. Kymmenen kärjessä Portugali toistuu jopa kolme kertaa. Maa pitää myös neljättä sijaa Sao Roquen kaupungilla.

Viides sija menee Islannin Grundartangiin. Kuudentena listalla komeilee Keski-Suomen helmi, Kuopio. Seitsemäs sija menee jälleen Portugalille, tällä kertaa Salaon kaupunkiin. Vaasa on sijalla kahdeksan, Islannin Hafnarfjoerdur sijalla yhdeksän ja Espanjan Alicante sijalla kymmenen.

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhoselle tieto kaupungin sijoituksesta tuli mukavana yllätyksenä.

– Nyt tuntuu puhtaasti hyvältä. Tähän on satsattu ja tämä on hieno tunnustus siitä, mitä olemme tehneet, hän sanoo.

Pirhonen kehuu kuopiolaisia ahkeriksi kierrättäjiksi.

– Hyvä ilmanlaatu on iso asia terveydelle ja viihtyvyydelle. Kuopiossa luonto on läsnä keskellä kaupunkia, se on mahtava puistoineen ja järvineen. Töihin mennessä tulee energinen ja kiitollinen olo, hän sanoo.

Kuopiossa ollaan keskitytty vähentämään päästöjä muun muassa uusilla joukkoliikenneratkaisuilla, täydennysrakentamisella ja kivihiilen korvaamisella biopolttoaineella.

– Olemme saavuttaneet korkean energiatehokkuuden biopolttoaineella ja vähentämällä esimerkiksi raskaiden ajoneuvojen liikennettä keskustassa.

Kuopion ystävyyskaupunki on Shanghaissa. Kun paikallinen apulaispormestari vieraili Kuopiossa, hän sanoi jotain, minkä Pirhonen muistaa edelleen.

– Hän sanoi, että heillä on puisto kaupungin ympärillä, ja meillä on puisto, johon on rakennettu kaupunki. Se on ihan totta, hän sanoo.

Pirhonen toivoo puhtaan ilman tuovan Kuopiolle lisää näkyvyyttä.

– Toivon tiedon innostavan matkailuun ja kuopiolaisten yliopistojen vetovoimaan.

Pääkaupunkien vertailussa Helsinki sijoittuu viidenneksi

Maailman maita vertailtaessa Pohjoismaat ovat listalla korkealla. Suomi on toisella sijalla 62 maan listauksessa. Ykköspaikkaa pitää Islanti. Kymmenen kärjessä on lisäksi Australia, Viro, Ruotsi, Norja, Uusi-Seelanti, Kanada, Yhdysvallat ja Portugali.

Huonoin ilmanlaatu on Bangladeshissa, Pakistanissa ja Intiassa.

Pääkaupunkien vertailussa Helsinki sijoittui sijalle 58, listalla, jossa ensimmäistä sijaa pitää epäpuhtain pääkaupunki ja 62 sijalla on puhtain. Puhtaampi ilmanlaatu on Tallinnassa, Tukholmassa sekä Ottawassa ja puhtain ilma Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa.

Listan ensimmäisellä sijalla on Intian Delhi. Seuraavana ovat Bangladeshin Dhaka, Afganistanin Kabul, Bahrainin Manama ja Mongolian Ulaanbaatar.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja