Greta Thunberg pääsi lentoyhtiö SAS:n yhtiökokoukseen, tuloksena sekasorto: "Ettekö te häpeä, lopettakaa valehtelu"

Ruotsalaisen lentoyhtiö SAS:n yhtiökokous Ruotsin Solnassa yltyi sekasorroksi, kun paikalla nähtiin ilmastoaktivistien mielenilmaus, kertovat Dagens Industri sekä uutistoimisto TT.

Fridays for future -järjestön ilmastoaktivistit vaativat yhtiöltä vastauksia siihen, miten se aikoo vastata ilmastokriisiin. Yksi viidestä ilmastoaktivistista oli Greta Thunberg.

– Ettekö te häpeä, Thunberg huusi Dagens Nyheterin mukaan.

Aktivistien mukaan kestäviä lentoja ei ole. He halusivat kuulla, mitä SAS aikoo tehdä vähentääkseen lentämistä tulevina vuosina, joita järjestö kuvaili kriittisiksi.

SAS.n toimitusjohtaja Anko van der Werff vastasi kysymykseen seuraavasti:

– SAS on tehnyt paljon noudattaakseen Pariisin ilmastosopimusta. Olemme toimineet sopimuksen ohjeiden mukaisesti. Lentäminen on tärkeää. On tärkeää, että maailma kohtaa, hän kertoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Pyytämättä puheenvuoroa Thunberg kysyi, miten SAS:n hallitus pystyy nukkumaan yöllä, kun hänen mukaansa ihmisiä kuolee jo nyt ilmastokriisin vuoksi. 

– Miksi ette kunnioita tulevaisuuttamme? Miksi keksitte vain latteuksia? Ette kuuntele meitä tai tiedettä.

TT kuvailee ilmapiirin kokouksessa olleen aktivistien ja muiden osallistujien välillä vihamielinen. Useat yksityishenkilöt pyysivät aktivisteja poistumaan paikalta ja noudattamaan esityslistaa.

Aktivistit pääsivät kokoukseen, koska kolme heistä oli ostanut lentoyhtiön osakkeita. Kukin osakkeenomistaja voi tuoda mukanaan kaksi avustajaa.

– Viestimme SAS:lle on, että sen on lopetettava valehtelu ja ihmisten harhaanjohtaminen esittämällä palvelunsa kestävinä. He harjoittavat viherpesua, Thunberg sanoi TT:lle ennen kokouksen alkua.

Välikohtauksesta uutisoi Suomessa ensin Talouselämä.

Lue myös:

    Uusimmat