Vaikuttavatko vaihdevuodet unen laatuun? Lääkäri vastaa

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Studio55.fi-tv-lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Nimimerkki Pirjo halusi tietää, vaikuttavatko vaihdevuodet unen laatuun. Alla Kiminkisen vastaus.

Tähän suoraan kysymykseen riittäisi hyvin suora vastaus: kyllä – kuten Kivikoskella oli tapana viipyilevästi jyrähtää.

Vähemmästäkin sitä ihmisen autonominen hermosto järkyttyy kuin siitä, että äkkiä estrogeeni lähtee kuin telkkä pöntöstä. Unettomuudesta ja unihäiriöistä kärsii jopa 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista, ja osalle unettomuus voi olla ainoa vaihdevuosioire.

Tällainen unettomuus saattaa ilmetä nukahtamisvaikeutena, unen pätkimisenä tai liian varhaisena heräämisenä. Ne kaikki voivat ilmetä yhtä aikaa ja vielä samalla henkilöllä.

Useimmiten potilaalla esiintyy samanaikaisesti kuumia aaltoja ja hikoilua, minkä jo mieskin ymmärtää unelle haitalliseksi – jos ymmärtää, sillä hänethän on usein tässä vaiheessa siirretty tilapäiseen ulkoruokintaan. Tästä käy päätteleminen, että vaihdevuodet saattavat vaikuttaa myös naisen mielialaan maalaten ne synkin värein, mikä ei untakaan paranna.

Vaihdevuosien hormonihoito vähentää unihäiriöitä. Estogeenin vaikutus unen laatuun todentuu suurimmaksi niillä naisilla, joilla esiintyy muitakin vaihdevuosioireita. 

Vinkkejä unettomuuteen

Uniprofessori Markku Partinen vieraili Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2016.

Mistä apua unettomuuteen? 25:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja