Vaikuttava video paljastaa valtavan metsäpalon karut jäljet – voivat jäädä luontoon vuosikymmeniksi: Näin ilmastonmuutoksen odotetaan vaikuttavan suureen paloriskiin Suomessa

Vaikuttava video paljastaa suuren metsäpalon karut jäljet 0:43
Valtava maastopalo jätti karun jälkensä Kauhavan Ohranevalle. Video: Tomi Taivainen

Viime kesän suurimmasta maastopalosta on kulunut nyt vuosi. Kolmen päivän sammutustyön vaatinut maastopalo Kauhavalla jätti hiiltyneet jäljet, jotka voivat koskematta pysyä maastossa jopa vuosikymmenten ajan.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Ilkka Vanha-Majamaa kertoo, että Suomessa metsäpalojen oletetaan lisääntyvän ilmaston ääriolosuhteiden kasvaessa.

Muun muassa Ruotsissa on viime vuosina palanut isoja metsäalueita.

Syyskuussa käynnistyykin mahdollisesti ulkoministeriön rahoituksella uusi metsäpalohanke, jossa selvitetään ilmastonmuutoksen tuomia paloriskejä Suomessa. 

"Palot havaitaan erämaa-alueillakin suhteellisen nopeasti"

Vanha-Majamaan mukaan Suomessa metsien kuviorakenne on pienempi kuin Ruotsissa, minkä vuoksi suuria metsäpaloja ei yhtä helposti synny.

Myös tiivis seurantajärjestelmä alentaa suuren metsäpalon riskiä Suomessa alhaiselle tasolle. 

– Kun metsäpaloindeksi saavuttaa arvon neljä ja siitä ylöspäin, valvontalentoja metsiin tehdään säännöllisesti.

– Palot havaitaan erämaa-alueillakin suhteellisen nopeasti ja sammutuskalusto pääsee nopeasti paikalle, kun metsätieverkosto on Suomessa tiheää, kertoo Vanha-Majamaa. 

Ilmastonmuutos lisää metsäpalojen riskiä

Mikäli kuitenkin pitkät kuivat ajanjaksot kesäisin lisääntyvät, ja niiden myötä voimakkaat tuulet ja ukonilmat salamoineen, metsäpaloriskit kasvavat myös Suomessa.

– Jos näitä on käynnissä useita samaan aikaan, niin silloin tietysti voi tulla sammutuskalustonkin kanssa rajoitteita.

– En lähtisi ennustamaan syntyykö Suomessa isoja metsäpaloja vai ei, mutta sellainen mahdollisuus on ja sitä riskiä tullaan Ilmatieteenlaitoksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteistyöhankkeessa kartoittamaan jatkossa.

Viime kesänä nähtiin Suomessa poikkeuksellisen useita metsäpaloja. Syynä suureen määrään oli valtava kuivuus ja puuskainen tuuli, joka levitti paloja laajalle.

Pelastustehtäviä oli viime kesänä yhteensä 240, kun normaalina vuonna pelastustehtäviä on noin 100. 

Metsäpalot Suomessa yleisesti pieniä

Vanha-Majamaan mukaan metsäpalojen määrä ei ole ollut Suomessa vuosien mittaan erityisessä kasvussa.

Metsäpalojen tilastointi tehostui sisäministeriön PRONTO-tietokannan myötä vuosituhannen alussa. Aikaisemmin pieniä metsäpaloja ei välttämättä kirjattu, minkä vuoksi tilastoissa esiintyviä muutoksia ja niiden syitä on vaikeampi arvioida.

Keskimäärin metsäpalot Suomessa ovat kooltaan pieniä, noin 0,4 hehtaarin kokoisia. Metsäpalot jättävät kuitenkin jälkensä maastoon vuosikymmenien ajaksi, jollei paloalueita raivata.  

Lue myös:

    Uusimmat