Vaikuttaako täysikuu oikeasti uneen? Uusi tutkimus vastaa kutkuttavaan kysymykseen

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Miksi riittävästä nukkumisesta kannattaa huolehtia? Asiantuntija kertoo, miten uni vaikuttaa terveyteen.

Ihmiset menevät nukkumaan myöhemmin ja nukkuvat vähemmän täysikuuta edeltävinä öinä, tuore tutkimus vihjaa. Vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty aiemminkin, mutta havainnot ovat olleet ristiriitaisia.

Tutkimus julkaistiin Science Advances -lehdessä, ja se perustuu 98 Argentiinan alkuperäiskansoihin kuuluvan sekä 460 yhdysvaltalaisopiskelijan unimittauksiin. Osallistujien unta ja nukkumaanmenoaikoja mitattiin aktiivisuusrannekkeilla 1–2 kuun kierron ajan.

Tulosten perusteella koehenkilöt valvoivat pitempään ja nukkuivat lyhempiä yöunia täysikuuta edeltävien 3–5 vuorokauden aikana. Tämä havaittiin kaupunkiympäristössä sekä yhteisöissä, joissa oli hyvin vähän tai ei lainkaan sähkövaloja, mutta yhteys oli voimakkaampi sähköttömissä kylissä. Unien pituudet vaihtelivat 46–58 minuuttia ja nukkumaanmenoajat 30 minuuttia.

Valo lisääntyy ennen täysikuuta

Havaintoihin on syytä suhtautua varauksella, sillä monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa niihin. Tulosten uskottavuutta lisää kuitenkin se, että unta mitattiin aktiivisuusmittareilla ja erilaisissa elinympäristöissä.

Tutkijoiden selitys ilmiölle on valon lisääntyminen ennen täysikuuta. Täysikuun aikana kuun koko valoisa puoli näkyy Maahan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta nukkuminen.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat