Pilaako mystinen täysikuu todella yöunet?

Unettomia öitä, katkonaista unta ja tunne siitä kuin koko yönä ei olisi tullut nukuttua hetkeäkään – läpi vuosisatojen täysikuun vaikutuksista uneen on käyty keskustelua ja moni uskoo kuun vievän pahimmillaan yöunet kokonaan. Tutkimuksissa on vuosien saatossa pyritty selvittämään, vaikuttaako täysikuu todella jollain tapaa tieteellisesti uneen – ja nyt asiaan on saatu selvyys.

Vaikka useat kokevat täysikuun vaikutukset unessaan, on ilmiön taakse kätkeytyvää tieteellistä syytä ollut vaikea saada selville. Tuoreen tutkimustiedon valossa kuun mystinen vaikutus yöuniin on totisinta totta.

Current Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan huonot yöunet täysikuun aikaan saattavat todella johtua kuun kierrosta. Sveitsiläisen Baeselin yliopiston psykiatrisen sairaalan toteuttamaan tutkimukseen osallistui 33 henkilöä, joita tutkittiin heidän nukkuessaan. Tutkimusta varten seurattiin tutkimukseen osallistuneiden aivotoimintaa, silmien liikkeitä ja hormonitoimintaa. Tutkimusta johtanut unitutkija Christian Cajochen julkaisi tulokset vasta vuosien jälkeen, sillä hän ei ollut uskoa itse tuloksia.

– En julkaissut tutkimuksen tuloksia neljään vuoteen, sillä en ollut uskoa tätä todeksi. Olin hyvin epäileväinen, Cajochen kertoo.

Tutkijat saivat selville, että ihmisen aivoissa on 30 prosenttia vähemmän syvään uneen viittaavaa toimintaa täysikuun aikaan. Selvisi myös, että täysikuun aikana nukutaan 20 minuuttia tavallista vähemmän ja nukahtaminen kestää viisi minuuttia tavallista kauemmin täysikuun aikaan. Myös nukahtamista helpottavan pimeähormonin määrät elimistössä olivat täysikuun aikana tavallista matalammat – ja juuri tämä lienee syynä siihen, että tutkimukseen osallistuneet kokivat täysikuun aikaan nukkuneensa erityisen huonosti.

– Kuun kierto näyttää vaikuttavan ihmisten uneen jopa silloin kun kuuta ei nähdä tai sen kierrosta ei ole mitään mietoa, Cajochen toteaa.

Tutkijoille selvisi, että unen ja täysikuun yhteys voi liittyä siihen rooliin, joka kuulla on ihmisen lisääntymiskäyttäytymisessä. Vaikutus sattaa johtua myös siitä, ettei nykyinen vuorokausirytmi olekaan ihmisille aivan luontainen, vaan rytmin tulisi mukailla paremmin kuun kiertoa. Aiemmin Livescience on raportoinut tutkimuksista, joiden mukaan kuun kierto voi vaikuttaa muun muassa kuukautisrytmiin ja unenpuutteeseen.

Mitä täysikuu tarkoittaa?

Täysikuu on kuun vaihe, jolloin kuun pinta on maasta katsoen kokonaan auringon valaisema. Kuu näyttää täysikuun aikaan hohtavalta ja pyöreältä. Täysikuun aikaan Aurinko ja Kuu ovat likimain vastakkaisilla puolilla maapalloa.

Täysikuun aikana osan ihmisistä on vuosisatojen ajan uskottu muuttavan tietämättään käytöstään. Näitä reaktioita on kutsuttu kuuhulluudeksi. Täysikuuta pidetään myös aikana, jolloin ihmissudet muuttavat muotoaan.

Seuraavat täysikuut ovat 21. elokuuta 2013, 19. syyskuuta 2013, 18. lokakuuta 2013, 17. marraskuuta 2013 ja 17. joulukuuta 2013.

Vaikuttaako täysikuu sinun uneesi? Millä tavoin? Kommentoi alle!

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähteet: Huffington Post, LiveScience, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja