Vaihtaisitko sukunimesi avioliitossa? Naiset vastaavat

Vaihtaisitko sukunimesi avioliitossa? Tätä utelee eräs AVAn lukija. Lue, mitä AVAn naisraati vastasi tähän kysymykseen.

Mieheni vaatii minua vaihtamaan persoonallisen sukunimeni hänen tylsään sukunimeensä kun menemme naimisiin. Kun menit naimisiin tai jos menisit naimisiin, ottaisitko kumppanisi sukunimen, pitäisitkö oman sukunimesi vai vaatisitko kumppaniasi ottamaan sinun sukunimesi? Miksi? Nimimerkki Kahden vaiheilla kysyy tällä viikolla.

Selvitimme vastauksen lukijan lähettämään kysymykseen. Näin AVAn haastattelemat naiset vastasivat:

"Menin naimisiin ja otin miehen sukunimen – ja nyt kadun. Erosimme, mutta koska lapsella on yhteinen sukunimemme, en ehkä viitsisi vaihtaa takaisin omaani. Haluan – ainakin vielä – että lapsella on sama sukunimi kuin minulla eikä mies anna sitä vaihtaa. Ärsyttää kuitenkin olla jumissa exän sukunimessä. Tyttönimeni oli kuitenkin todella harvinainen ja tämä uusi on oikeastaan aika tavallinen. En tiedä, mitä tekisin, jos vielä menisin naimisiin. Olisi kyllä outoa olla naimisissa, jos sukunimeni olisi exän."
– Nainen, 28, sinkku

"Jos mies vaatii kiukuttelemalla, uhkaamalla tai aggressiivisesti, en menisi naimisiin. Näin kärjistettynä. Kyse on vain nimestä, miksi siitä pitää tehdä suuri show ja mahdollisesti loukata toista vaatimuksellaan? Avioliitossa on kyse kompromisseista, ja jos mies ei voi antaa naisen päättää edes omaa nimeään, ei kuulosta hyvältä."
– Nainen, sinkku, 27

"Jos olisin menossa naimisiin, yrittäisin suostutella mieheni ottamaan jonkun persoonallisen nimen, joka olisi meille molemmille uusi. Molempien meidän sukunimet ovat tylsiä, joten uuden nimen löytäminen olisi hieno alku liitollemme."
Nainen, 40, avoliitossa

"Vaikea kysymys. Mitä todennäköisimmin pitäisin oman sukunimeni, mutta voisin myös harkita miehen sukunimen ottamista, koska toisaalta arvostan sitä, että perheenjäsenillä on samat sukunimet. Olen aika kiintynyt omaan sukunimeeni, varsinkin, kun se ei ole kaikista yleisimpiä suomalaisia sukunimiä. Painostusta toisen nimen ottamisesta en kyllä hyväksyisi. Minusta sukunimen vaihdossa myös nimen kauneus ja harvinaisuus vaikuttavat. Ei olisi kivaa vaihtaa sellaiseen sukunimeen, jonka myötä minulla olisi 500 kaimaa."
Nainen, 27, parisuhteessa

"Minulla ei jostain syystä ole hyvin tavalliseen nen-loppuiseen sukunimeeni minkäänlaista erityistä sidettä, vaikka se onkin ollut aina minun nimeni. Jos menen joskus naimisiin, haluaisin ehdottomasti, että minulla olisi mieheni kanssa sama sukunimi, sillä arkiset asiat on yksinkertaisesti helpompi hoitaa silloin ja koen, että sama sukunimi lisäisi yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ottaisin lähtökohtaisesti ehdottomasti mieheni sukunimen. Jos miehelläni olisi kuitenkin kammottava tai täysin oman etunimeni kanssa yhteensopimaton sukunimi, ylipuhuisin hänet keksimään kanssani uuden sukunimen, jonka voisimme molemmat ottaa."
– Nainen, 25, avoliitossa

"Sukunimeni on ollut minulla 27 vuotta, ja se on osa identiteettiäni, joten helposti en siitä luopuisi. Nimeni itsessään ei ole minulle kovin tärkeä, koska se on suomennettu pari sukupolvea sitten eikä ole suvun alkuperäinen nimi. Miehen ei kannata odottaa, että automaattisesti ottaisin hänen nimensä. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän kantani on vahvistunut. Jos miehen nimi olisi tosi kiva ja sopisi yhteen hankalan etunimeni kanssa, saattaisin vaihtaa siihen. Jos ei, haluaisin luultavasti ottaa yhteiseksi nimeksi jonkin jommankumman suvussa olevan nimen, esimerkiksi sukumme alkuperäisen nimen, tai kokonaan uuden, itse keksimämme nimen. Nimiasia on minulle myös tasa-arvokysymys, joten halua tehdä päätöksen itse enkä noudattaa sokeasti vanhaa perinnettä."
– Nainen, 27, sinkku

"Itse aion vaihtaa oman hyvin yleisen sukunimeni miehen persoonalliseen sukunimeen kun menemme naimisiin. Itse en osaisi vaatia miestä vaihtamaan sukunimeään, mutta en myöskään osaa kuvitella mitä tekisin tilanteessa, jossa minulla olisi se persoonallinen tai harvinainen sukunimi. Joka tapauksessa olen vahvasti sitä mieltä, että naimisiin mentäessä jompikumpi vaihtaa sukunimeään tai sitten molemmat!"
– Nainen, 28, parisuhteessa

"Pidin oman sukunimen, en vaatinut miestä vaihtamaan. Mieheni kuitenkin halusi ottaa minun sukunimeni. Miksikö, en halunnut luopua omasta nimestä ja vaihtaa yleiseen nimeen, mutten voi vastia miestäkään luopumaan omasta nimestä."
– Nainen, 27, naimisissa

"Pidin oman sukunimen, en vaatinut miestä vaihtamaan, mutta mieheni otti minun nimeni. Miksikö? En halunnut luopua omasta nimestä ja vaihtaa yleiseen nimeen, mutten voi vaatia miestäkään luopumaan omasta nimestään."
– Nainen, 27, naimisissa

Mitä olet aina halunnut kysyä naisilta? Esitä kysymyksesi täällä!

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Näitä asioita on jo kysytty naisilta:


Entä mitä sinä haluaisit tietää miehistä?Käy esittämässä kysymyksesi!


AVA

Kuvat: Shutterstock, Splash, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja