Mainos

Vähennyskaavailut puhuttavat eduskunnassa: "Kyllä poliisi pärjää mutta pärjäävätkö kansalaiset?"

Poliisitaustaisten kansanedustajien mielestä poliisien määrää ei voi nykyisestään vähentää.

Helsingin Sanomat kertoo, että huomenna julkaistavan sisäisen turvallisuuden selonteon mukaan poliisien määrä vähenee ensi vuonna usealla sadalla. Säästöt heikentäisivät rikosten tutkintaa ja niiden ennaltaehkäisyä.

Kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvasen mukaan selonteko ei ole ehdotus, vaan se toteaa tilanteen, jos korjaavia toimia ei tehdä.

– Tässä on jo pientä lisärahoitusta poliisille annettu. Tarkoitus on, että eduskunta ensi viikolla täysistunnossa keskustelee tämän selonteon pohjalta ja tekee linjauksia siitä, onko todella niin, että voimme laskea turvallisuuden tasoa. Minun mielestäni on ihan selvää, että poliisien määrää ei voida nykyisestään laskea. Poliisi aina pärjää itse mutta pärjäävätkö kansalaiset?, hän pohtii.

Pohdittavaksi tulee myös se, voiko poliisi luopua joistakin tehtävistä tai pitääkö hätäkeskuksista vähentää joitakin tehtäviä.

– Heti selonteon julkistamisen jälkeen lähtee liikkeelle laaja-alainen strategiatyö, jossa ovat mukana kaikki yhteiskunnan toimijat. Siinä katsotaan, millä toimilla Suomen turvallisuutta saadaan kohennettua tai pidettyä edes nykytasolla.

Perussuomalaisten Tom Packálenin mielestä suomalaiset ovat valmiita maksamaan veroja turvallisuuden säilymiseksi.

– Tilanne kuulostaa todella huolestuttavalta. Meillä on jo nyt suhteessa väkilukuun nähden vähemmän poliiseja kuin juuri missään päin maailmaa. Kaikesta on tingitty ja kansalaisten turvallisuus on heikentynyt. En näe, että miten tällainen vähennys olisi mahdollista tehdä.  

Hän ymmärtää, että on tiukkaa ja on paljon tärkeitä asioita, mihin rahaa yhteiskunnassa tarvitaan.

– Turvallisuus on suurimpia perustarpeita ja siitä huolehtiminen on yhteiskunnan velvollisuus. Jos me rapautamme poliisin toimintaa, sen uskottavuuden takaisin rakentaminen tulee maksamaan paljon enemmän rahaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.