Vähennä sydänkohtausriskiäsi omaksumalla kuusi terveellistä tapaa

Terveelliset elintavat auttavat pienentämään sydänkohtauksen riskiä. Näitä Lifehackin listaamia vinkkejä noudattamalla voit muutenkin paremmin.

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus tarkoittaa äkillistä hapenpuutteen aiheuttamaa vauriota sydänlihaksessa. Sydänkohtauksen saa vuosittain Suomessa yli 20 000 ihmistä.

Yleisimmin sydänkohtauksen taustalla on sepelvaltimotauti, joka tukkii verisuonia. Kohtauksen oireisiin voi kuulua esimerkiksi puristava ja säteilevä rintakipu, hengenahdistus ja pahoinvointi.

Sydäninfarktit ovat hengenvaarallisia. Omaa sairastumisriskiään voi pienentää terveellisillä elintavoilla, jotka edistävät muutenkin hyvinvointia.

Lopeta tupakointi

Tupakointi verottaa elimistöä monilla tavoilla. Se esimerkiksi nostaa verenpainetta ja veren kolesterolipitoisuutta, supistaa verisuonia ja nopeuttaa veren hyytymisreaktiota.

Tarkkaile verenpainetta

Korkea verenpaine nostaa kohtauksen riskiä. Verenpaineeseen vaikuttavat ylipaino ja perintötekijät sekä suolan käyttö ruokavaliossa. Verenpaine on normaali, kun mittari näyttää alle 130/85 mmHg.

Syö terveellisesti

Muista syödä paljon hedelmiä ja kasviksia. Nauti rasvat pähkinöiden, siementen ja terveellisten kasviöljyjen, kuten rypsiöljyn, muodossa. Syö lihaa ja eläinrasvoja kohtuudella. Välttele turhia sokereita ja liiallista alkoholin käyttöä.

Vedä henkeä ja välttele raivokohtauksia

Hermostuminen kielii stressistä, ja stressi puolestaan nostaa verenpainetta. Kiukunhallinta on terveyden hallintaa. Stressitasoja kannattaa kontrolloida liikkumalla, syömällä terveellisesti ja viettämällä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joiden seura saa rentoutumaan.

Liiku

Säännöllinen liikunta auttaa pitämään verenpaineen ja kolesterolitasot matalina, lisää hyvän kolesterolin osuutta veressä ja auttaa painonhallinnassa. Mahdollisesta ylipainosta kannattaa hankkiutua eroon.

Tarkkaile kolesteroliasi

Korkea kolesteroliarvo nostaa valtimotaudin ja samalla sydänkohtauksen riskiä. Kolesteroliin voi vaikuttaa esimerkiksi liikunnalla ja oikeanlaisella ruokavaliolla. Kovia eli tyydyttyneitä rasvoja kannattaa vältellä ja suosia sen sijaan pehmeitä.

Lähde: Lifehack, Terveyskirjasto Duodecim

Opi ensiapua ja päivitä ensiapulaukku!

Studio55.fi-lähetyksessä opeteltiin ensiaputaitoja toukokuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja