Vähäinenkin sepelvaltimon kalkkeutuminen ennustaa sydänoireita jo kolmekymppisillä

Sepelvaltimon kalkkeutuminen ennakoi tulevia sydänriskejä jo 30- ja 40-vuotiailla, tuore tutkimus osoittaa. Riskien suurentumiseen riittää jo hyvin vähäinen kalkkeutuminen.

JAMA Cardiology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 3 000 keskimäärin 40-vuotiaan 13-vuotiseen seurantaan. Osana tutkimusta osallistujien sepelvaltimot tutkittiin tietokonetomografialla useita kertoja.

Tulosten perusteella riski sairastua sydänoireeseen seurannan aikana oli jopa viisinkertainen osallistujilla, joiden sepelvaltimossa oli kalkkeutumista. Riski oli sitä suurempi mitä enemmän kalkkia näkyi, mutta jo hyvin vähäinen kalkkeutuminen liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin. Merkittävä kalkkeutuminen liittyi myös suurentuneeseen vaaraan menehtyä sydän- ja verisuonioireisiin, tutkijat havaitsivat.

Kaikkiaan hieman alle 170 henkilöä sairastui seurannan aikana sydänkohtaukseen, aivoverenkierron häiriöön, sydämen vajaatoimintaan tai muuhun sydän- ja verisuonitautioireeseen.

Tulokset viittaavat sepelvaltimon kalkkeutumisen paljastavan sydän- ja verisuonitautien vaarassa olevat jo hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta käytännössä tietokonetomografiaa ei voi hyödyntää kaikkien 30–50-vuotiaiden seulomiseen. Havainnot kuitenkin korostavat terveellisten elämäntapojen ja sydänriskitekijöiden vähentämisen tärkeyttä tässä ikäryhmässä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sydämen vajaatoiminnan syyt ja oireet

Lue myös:

    Uusimmat