Vadelmista paljastui uusi terveyshyöty – niiden syöminen voi parantaa verenkiertoa huomattavasti

0:55

Vadelmien syöminen parantaa hetkellisesti verisuonten toimintaa, väittää tuore tutkimus. 

Hedelmät ja marjat sisältävät luontaisesti sokeria. Pitäisikö niiden syömistä varoa sen takia? Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vastaa kysymykseen videolla. 

Marjat ja hedelmät ovat tunnetusti terveellistä syötävää paitsi niiden sisältämien vitamiinien ja ravintoaineiden, myös erilaisten terveysvaikutusten vuoksi. Maaliskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan kupillinen mustikoita päivässä saattaa auttaa iäkkäitä pitämään mielentoimintojaan kunnossa.

Nyt tutkijat ovat nyt löytäneet myös vadelmasta uusia lupaavia terveyshyötyjä. Archives of Biochemistry and Biophysics -julkaisussa esitellyn englantilaistutkimuksen mukaan vadelma voi nimittäin auttaa verisuonia ja verenkiertoa toimimaan paremmin.   

Verenkierto parani hetkellisesti vadelmien ansiosta

Tulokset saatiin selville juottamalla tutkimukseen osallistuneille henkilöille juomia, joissa oli joko 200 grammaa tai 400 grammaa vadelmaa. Osalle osallistujista annettiin vadelmajuoman kaltaista kontrollijuomaa, joka ei kuitenkaan sisältänyt lainkaan oikeita vadelmia.

Kyseiset vadelmapitoiset juomat sisälsivät terveyttä tutkitusti edistäviä polyfenoli-yhdisteitä joko 201 tai 403 milligrammaa. Juomien vaikutusta osallistujien verenkiertoon tutkittiin kahden ja 24 tunnin kuluttua juoman nauttimisesta.

Tutkijat havaitsivat verisuonten toiminnassa lyhytkestoista paranemista vadelmajuomaa nauttineiden henkilöiden kohdalla.

Tutkijat eivät kuitenkaan havainneet merkittävää eroa siinä, nauttivatko osallistujat vadelmia 200 vai 400 grammaa. Vuorokauden kuluttua erot kaikkia kolmea eri juomaa nauttineiden osallistujien kesken olivat tasoittuneet.

– Tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että punaisissa vadelmissa esiintyvät luonnolliset yhdisteet, ellagitanniinit, voivat näytellä merkittävää roolia verisuonissa havaittujen positiivisten muutosten taustalla, vanhempi tutkija Ana Rodriguez-Mateos kertoo.

Tämä tutkimus vahvistaa muutaman vuoden takaisia tutkimuksia, joissa vadelmien on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja