Vaatteet pois ja suihkulähteeseen! Professori villiintyi jääkiekon MM-kultahuumassa: "Lupaus piti lunastaa"

Professori Markku Jokisipilä sanoo MTV:lle, että suuren voiton hetkellä kannattaa ottaa ilo irti. Hän näytti itse mallia.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori Markku Jokisipilä tunnetaan suurena jääkiekon ystävänä.

Jokisipilä seurasi Suomen miesten A-maajoukkueen voitokkaasti päättynyttä Slovakian MM-kisojen finaaliottelua sunnuntai-iltana Turun keskustassa ystäviensä seurassa.

– Muistan suomalaisen maajoukkuekiekkoilun käänteitä 1970-luvun lopusta saakka ja tämä oli nyt Leijonien 13. kerta arvokisojen loppuottelussa. Kun aika monta kertaa käteen on jäänyt se huonompi lopputulos, sitä on oppinut vuosien mittaan arvostamaan voittoja, Jokisipilä sanoo MTV:lle.

– Sitten, kun voitto tulee, sen tietää, että se ei ole ihan jokavuotinen juttu. Silloin kannattaa ottaa ilo irti.

Professori todella otti ilon irti Leijonien finaalivoitosta. Jokisipilä lupasi menevänsä suihkulähteeseen uimaan, jos Suomi voittaa Kanadan loppuottelussa.

Näin myös tapahtui. Jokisipilä vapautui vaatteistaan ja hyppäsi Turun pääkirjaston edessä olevaan suihkulähteeseen.

Lupauksia korkeammille voimille

Todistusaineistoa löytyy Markku Jokisipilän julkiselta Facebook-sivulta.

– Idea syntyi pöytäkeskustelussa Turun keskustassa. Pelin tilanne oli niin tiukka ja ajattelin, että täytyy laittaa korkeammille voimille kaikki mahdolliset lupaukset tiskiin, että tilanne kääntyy, Jokisipilä kertoo.

– Siinä syntyi tällainen lupaus, että voiton tullessa pitää mennä suihkulähteeseen uimaan. Lupaus piti sitten lunastaa, kun se oli isommassa seurueessa esitetty.

Professorin seurueesta uimaan päätyi kaksi henkilöä.

– En tiedä, kuinka moni kävi siinä uimassa, mutta siinä oli todella paljon uimareita, Jokisipilä sanoo.

Markku Jokisipilä pitää Leijonien kolmatta MM-kultaa upeana asiana.

– Tässä mestaruudessa on edellisiin verrattuna se ero, että joukkueen menestysmahdollisuudet oli tuomittu jo etukäteen olemattomiksi, professori toteaa.

– Oikeastaan keväällä 2011, kun toinen miesten MM-kulta tuli, silloin se kirkastui, että ei tämä ihan jokavuotista ole. Tätä kannattaa arvostaa ja iloita. Voi olla, että menee jonkun verran aikaa, kun päästään taas torille.

Mörkö vetoaa suomalaisiin

MM-kisojen ympärille muodostunut karnevaalitunnelma muistuttaa Jokisipilää kansallisista juhlapäivistä kuten vappu.

– Sellaisetkin ihmiset, jotka välttämättä eivät seuraa urheilua muuten, noteeraavat kisat ja ovat mukana juhlahumussa, hän sanoo.

– Tällaisena polarisoitumisen ja kulttuurin pirstaloitumisen aikana on hauskaa, että on yhteisöllisyyttä herättäviä tapahtumia, jotka liittävät ihmisiä toisiinsa, saa heidät katsomaan samaa tv-kanavaa ja osallistumaan samoihin juhliin.

Jokisipilä nostaa vielä esiin Leijonat-kapteeni Marko Anttilan nimen.

– Anttilaa parempaa koulukirjaesimerkkiä suomalaisesta sankarista ei varmaankaan voisi keksiä. Hänellä on ollut uran varrella vaikeuksia, on moitittu kankeaksi ja hitaaksi, professori toteaa.

– Hän on äärimmäisen vaatimaton eikä korosta itseään voiton hetkellä yhtään, vaan antaa nöyrästi joukkueelle kiitosta ja kiinnittää huomion isoon kuvaan. Sellainen vetoaa suomalaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat