Vaatimuslista Obaman Ruotsin-vierailulle on pitkä

Ruotsissa keskusteltiin torstaina siitä, mitä asioita pitäisi nostaa esille Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tulevalla vierailulla. Ruotsin oppositio vaati pääministeri Fredrik Reinfeldtiä ottamaan asialistalle vankileiri Guantanamon, urkintakohun sekä miehittämättömien lennokkien käytön.

Reinfeldt sanoi kuitenkin tiedotteessaan haluavansa ajaa Ruotsin näkökulmia maailman talouden kehittymisestä. Myös valtiovarainministeri Anders Borg keskittyisi tapaamisessa Yhdysvaltain ja Euroopan välisiin kauppaneuvotteluihin.

Valkoisen talon mukaan vierailun tarkkaa asialistaa ei ole vielä laadittu.

Obama vierailee Ruotsissa 4.-5. syyskuuta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain istuva presidentti saapuu kahdenväliseen tapaamiseen Ruotsiin.

Alun perin Obaman oli määrä tavata tuolloin Venäjän presidentti Vladimir Putin, mutta Yhdysvallat perui vierailun keskiviikkona. Peruuntumisesta ilmoitettiin viikko sen jälkeen, kun Venäjä antoi turvapaikan Yhdysvaltojen salaisia tietoja paljastaneelle Edward Snowdenille.

Jykevät turvallisuusjärjestelyt

Turvallisuusjärjestelyt tulevat Ruotsin suojelupoliisin Säpon mukaan olemaan mittavat. Vielä ei ole tiedossa, kuinka monta Säpon ja Tukholman poliisia varataan vierailun ajaksi.

Obamalla on ollut tapana ottaa mukaansa myös omaa suojeluhenkilöstöä.

– Hänellä on turvallinen olo täällä, lupaa Tukholman poliisin tiedottamisesta vastaava Lars Byström.

Kun Obama otti vastaan Nobelin rauhanpalkinnon Norjassa vuonna 2009, Svenska Dagbladetin mukaan Oslossa oli töissä yli 2 500 poliisia. Satoja viemärinkansia hitsattiin kiinni, jotta mahdolliset terroristit eivät voisi käyttää hyväkseen maanalaisia käytäviä.

Obama kulkee Tukholmassa joko helikopterilla tai panssaroidulla autolla, arvioi turvallisuusanalyytikko Jan Hallenberg Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta.

Obaman yöpymispaikkaa Ruotsissa pohditaan parhaillaan.

– Luulisin, että Yhdysvaltain suurlähetystössä tai residenssissä, mutta ne voivat olla liian pieniä Obaman suurelle delegaatiolle, sanoo Hallenberg.

– Toisaalta veikkaan Tukholman tai Saltsjöbadenin Grand Hotelia.

Hallenbergin mukaan turvallisuustilanteesta riippuen presidentin delegaatiossa saattaa olla jopa 200 henkilöä.

(MTV3 – STT – TT)

Lue myös:

    Uusimmat