Vaatejätti Niken kohuvideo aiheutti raivoa – MM-mitalisti syyttää törkeästä hyväksikäytöstä

Vaatejätti Nike julkaisi keskiviikkoaamuna uuden mainosfilmin, jolla hehkutetaan kaikkia äitejä kovimmiksi urheilijoiksi. Video on aiheuttanut suurta kohua. 

800 metrin juoksun kaksinkertainen MM-mitalisti Alysia Montano ei ottanut mainosfilmiä hyvällä, vaan kutsuu Nikeä tekopyhäksi.

– Kauniisti sanottuna video on epämiellyttävä. Nike käyttää hyväkseen äitien vahvuutta peittääkseen kaiken tuskan, jonka he ovat aiheuttaneet aiemmin. Sitä he eivät ole koskaan nostaneet esille tai pyytäneet anteeksi, Montano sanoi Runners Worldille.

Montano tarkoittaa kommentillaan, kuinka Nike on hylännyt urheilijansa silloin, kun he ovat tulleet raskaaksi. Esimerkkinä kuusinkertainen olympiavoittaja Allyson Felix, jonka kanssa Nike ei suostunut tekemään uutta sopimusta tämän raskauden takia.

– Olen ollut yksi Niken markkinoidummista urheilijoista. Kuka voi tuntea olonsa turvatuksi raskauden aikana, jos minä en voi sitä tehdä? Kun pyysin, että minua ei rangaistaisi heikommasta suoritustasosta synnytyksen jälkeen, he kieltäytyivät sopimuksesta. Sen jälkeen emme ole olleet enää väleissä, Felix kirjoitti tuolloin New York Timesissa.

Juuri siksi Montanolla on vaikea ymmärtää Niken uutta mainosfilmiä.

– Olemme taistelleen tasa-arvosta, korvauksista ja siitä, että arvomme tunnustetaan. Se, että Nike tekee tällaisen videon ja eikä huomioi huippu-urheilijaäitien taistelua on suoraan gaslightingia (psykologista manipulointia) sanan varsinaisessa merkityksessä, Montano toteaa.

– Nike on tehnyt paljon haittaa meille äideille. Uusi mainosfilmi tekee asioista vieläkin huonompia. Jos Nike on tosissaan sanomassaan, niin heidän pitäisi tunnustaa aiemmat tekonsa ja pyytää niitä anteeksi. Ainoastaan silloin uskon, että heillä on hyvät tarkoitusperät.

Lue myös:

    Uusimmat