Väärinpäin käännetystä jalasta uusi polvi – syövästä selvinnyt Delaney, 12, voi vihdoin jatkaa tanssimista

1:13

Amerikkalainen, syövästä selvinnyt 12-vuotias tyttö sai uuden jalan ja polven, kun ne rakennettiin uudelleen väärinpäin käännetystä säärestä ja nilkasta. Katso tytön tarina yllä olevalta videolta!

12-vuotias Delaney Unger on harrastanut omistautuneesti tanssia jo kolmevuotiaasta, ja tytön lajien kirjoon kuuluvat niin hip hop kuin jazz-tanssikin.

Uutiset olivatkin murskaavia, kun joulukuussa 2016 newyorkilainen perhe sai puhelun lääkäriltä. Delaneyn polvesta oli löytynyt kasvain, joka osoittautui aggressiiviseksi osteosarkoomaksi eli luusyöväksi.

Delaneylla aloitettiin rankat kemoterapiahoidot ja lopulta vasen polvi jouduttiin myös amputoimaan.

Luusarkooma on erittäin harvinainen syöpä. Terveyskirjaston mukaan tapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 50, CNN:n mukaan Yhdysvalloissa noin tuhat. Tyypillisesti potilaat ovat joko lapsia ja nuoria tai yli 60-vuotiaita.

Syöpä voi syntyä mihin tahansa paikkaan kehossa, mutta tavallisin sijaintipaikka on juuri raaja. Syövän syyt ovat tuntemattomia.

Hoidon perustana käytetään leikkaushoitoa. Valtaosa potilaista parnee. 

Osa jalasta käännettiin väärinpäin

Tavallisesti nuoret potilaat voivat saada esimerkiksi keinotekoisen polven, joka haittaa yleensä pahasti liikkumista. Delaneyn kohdalla lääkärit päätyivät kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun.

Koska syöpä ei ollut levinnyt polven alapuolelle, pystyttiin polvi leikkaamaan, mutta alempi osa jalasta säästämään.

Delaneyn nilkasta, joka käännettiin takaperin, rakennettiinkin tytölle aivan uusi jalka ja polvi. Polven alapuolelle hän sai käyttöönsä sääriproteesin.

Vaikea leikkaus mahdollisti sen, että polveen saataisiin luonnollinen liitoskohta ja tyttö voisi edelleen hyppiä ja loikkia, mitä tanssiharrastus vaati.

Positiivinen asenne auttoi

Perhe tiesi, että jalka olisi hätkähdyttävä näky. Varsinkin äiti Melissa oli ensin epäileväinen, mutta Delaney itse sai vanhemmat vakuuttuneeksi.

– Hän katsoi Melissaa ja sanoi ”Ottaisitko mieluummin mahdollisuuden yrittää ja epäonnistua kuin et kokeilisi ollenkaan”. Ja tämä leikkaus oli ainoa mahdollisuus, joka hänellä oli voidakseen tehdä, mitä haluaa, kertoo Delaneyn isä Noah.

Keväällä 2017 suoritettiin13 tuntia kestänyt leikkaus ja kemoterapia alkoi. Vanhemmat kuvailevat toipumisvaihetta hankalaksi, sillä tytön täytyi opetella tekemään jalallaan kaikki väärinpäin.

Lääkärit kuitenkin kehuvat teinitytön positiivista asennetta – se auttoi nopeassa parantumisessa.

– Joka kerta, kun hän oli sairaalassa, joka kerta kuin näin hänet, hänellä oli se sama leveä hymy, joka oli uskomatonta, lääkäri Jason Ganz kertoo.

Nyt Delaney pystyy jälleen jatkamaan rakasta tanssiharrastustaan eikä hänellä vaikuta olevan enää merkkejä syövästä.

Lähteet: CNN, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja