Mainos

Vaarallinen eläintauti rantautumassa Suomeen

Lehmiin ja lampaisiin tarttuvaa sinikielitautia on jo tavattu useissa Keski-Euroopan maissa. Suomalaisviranomaiset odottavat taudin leviävän myös Suomeen tänä kesänä.

Elintarviketurvallisuusvirasto valmistautuu uuden vaarallisen eläintaudin leviämiseen. Virasto odottaa bluetongue- eli sinikielitaudin leviävän helteiden mukana Suomeen jo tänä kesänä.

- Parhaillaan rakennetaan valmiussuunnitelmaa eli toimintaohjeita, millä tavalla tämän taudin toteamisen jälkeen toimittaisiin Suomessa. Toinen iso varautuminen on tutkimuspuolella ja laboratoriopuolella, että miten näytteitä voidaan ottaa ja tutkia, kertoo yksikönjohtaja Riitta Maijala Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Sinikielitautia on havaittu viime aikoina useissa maissa Keski-Euroopassa. Aiemmin tautia esiintyi trooppisella ja subtrooppisella alueella, mutta ilmaston lämpenemisen myötä sitä on tavattu viime elokuun jälkeen myös Saksassa, Belgiassa, Hollannissa, Luxemburgissa ja Ranskassa.

Sinikielitauti tarttuu lampaisiin ja lehmiin, mutta ei ihmisiin. Tartunnan saaneen eläimen kieli muuttuu siniseksi, kuvaa läänineläinlääkäri Kirsi Sario Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

- Eläimet, jotka saavat oireita, ovat kovin sairaita. Niillä voi olla korkea kuume, niiden suun limakalvo vaurioituu, kieli voi turvota, pää voi turvota, niillä tulee räkää sieraimista, kertoo Sairio.

Tartunnan saaneet eläimet kuolevat parin viikon sisällä tai niiden toipuminen kestää pitkään. Tauti aiheuttaakin suuria kansantaloudellisia tappioita.

EU:ssa seurataan taudin kulkua huolestuneena. Uusin tieto kertoo, että virusta voivat levittää myös eurooppalaiset, eivätkä vain afrikkalaiset, hyönteiset. Kehitteillä olevan uuden virusrokotteen uskotaan valmistuvan ensi vuonna.

Sinikielitauti tarttuu mäkäräisten ja tiettyjen sääskilajien välityksellä kuten malaria. Suomessa on kolme tätä virusta levittävää sääskilajia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.