Vaalivalvoja Korkki: Älkää kysykö kuka voitti, vaan kuka ei hävinnyt

2:44
Oliko Marinin Hornet-avaus virhe? Näin puheenjohtajat vastaavat

Television vaalikeskusteluiden sarja lähti keskiviikkoiltana käyntiin MTV:ssä. Yhdeksän puheenjohtajan keskustelu on lähtökohtaisesti ns. mission impossible, mutta siihen nähden Eeva Lehtimäkija Jan Andersson selvisivät hyvin. Siitäkin huolimatta, että Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo heitti leikin puolivälissä kesken ja poistui paikalta, kirjoittaa MTV Uutisten vaaliasiantuntija Jari Korkki kolumnissaan.

Kolmen suurimman puolueen puheenjohtajista kuulsi tietynlainen varovaisuus. Sanna Marin (sd.) joutui heti kärkeen selittämään, miksi hän otti Kiovassa puheeksi Suomen Hornetit, vaikka tiedotustilaisuudessa esitetty kysymys koski Ukrainan toivomia hävittäjiä yleisesti. Se saattoi viedä parhaan terän kokoomuksen kovistelusta.

Petteri Orpo (kok.) näytti valmistautuneen Marinin hyökkäykseen joitakin aiempia keskusteluja paremmin, vaikka joutui puolestaan selittämään epäselvyyttä kokoomuksen kuuden miljardin sopeutustavoitteesta seuraavalle vaalikaudelle. Perussuomalaisten Riikka Purran oli ilmeisen vaikeaa nimetä muita leikkauskohteita kuin tutut maahanmuutto ja kehitysapu.

Kärkikolmikon takana keskustan Annika Saarikolla oli varaa irrotella enemmän. Kymmenen prosentin kannatusluvuilla ei ole paljon hävittävää. Ehkä siksi Saarikko uskalsi jättäytyä kättennostoäänestyksissä yksinkin. Toki valtiovarainministerille sopii muutenkin, ettei mitään leikkauskohdetta rajata etukäteen pois, ei edes koulutusta. Saarikko kuuluu niihin, jotka eivät vaalikeskustelua ainakaan hävinneet, samoin aina takuuvarmat suorittajat Li Andersson (vas.) jaSari Essayah (kd.).

Sen sijaan Liike Nytin puheenjohtaja Harry "Hjallis" Harkimo hävisi, vieläpä kirjaimellisesti. Harkimo katosi mystisesti paikaltaan keskustelun puolivälissä, ja juontaja Jan Andersson joutui vain toteamaan tapahtuneen. Pihalla selvisi, että Harkimo oli tyytymätön saamaansa puheaikaan.

Uskokoon ken tahtoo. 1970-luvulla kokoomuksen Harri Holkeri lähti mielenosoituksellisesti kävelemään Yleisradion suorasta Sirkus Pasila -ohjelmasta, ja vasta vuosia myöhemmin hän paljasti, että se oli etukäteen suunniteltu juttu. Harkimon suunnitelmasta emme vielä tiedä, mutta ainakin hän kuittasi isommat otsikot kuin muuten olisi saanut ja maininnan tähänkin kolumniin.

Seuraavaksi vuorossa on Ylen pienpuolueiden tentti, joka sekin on eräänlainen klassikko omassa sarjassaan. MTV:n kolmen suuren vaalikeskustelu on vuorossa vaaliviikon keskiviikkona 29.3. Toivon mukaan siinä päästään jo ottamaan puheenjohtajista mittaa ihan tosissaan.

Peli on avattu.

Katso myös: 

0:35
Tunteet kuumenivat vaalipaneelissa – Jan Andersson joutui ripittämään Marinia ja Saarikkoa

0:22
Hjallis Harkimo poistui kesken tentin – Petteri Orpo kuittasi

0:43
Näin Hjallis jyrähti ennen poistumistaan: "Täällä ei puhuta mistään muusta kuin leikkauksista"

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja