Suuri sote-riita ja pulma autioituvasta Suomesta – Näin MTV:n Suuri vaalitentti eteni

MTV Uutisten Suuri vaalitentti esitettiin keskiviikkona MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä. Tästä jutusta voi seurata, miten tentti eteni.

Paikalla Helsingin keskustakirjasto Oodissa olivat kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat Antti Rinne (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.), Pekka Haavisto (vihr.), Li Andersson (vas.), Sari Essayah (kd.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sampo Terho (sin.). Keskustan puheenjohtajaa Juha Sipilää tuurasi toimitusministeristön perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Puolueiden johtoa tenttasivat MTV Uutisten Jan Andersson ja Jaakko Loikkanen.

Brexitistä yksimielisyys

Tentin aluksi Jan Andersson kysyi puolueiden johdosta Britannian EU-erosta, eli brexitistä. Kaikki puoluejohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että hallittu brexit on tarpeen.

EU-maiden johtajat pitävät parhaillaan hätäkokousta Brysselissä brexitin ehdoista.

– Vaihtoehto on kova brexit, ja siksi jatkoaika on tärkeää, sanoi Petteri Orpo.

Jussi Halla-aho epäili, saadaanko Britanniassa sopua aikaan Pohjois-Irlannin rajasta.

Sotesta riita

Kovin puheenaihe saatiin tänään julkaistusta valtioneuvoston sote-muistiosta. Toimitusministeristön johtohahmot Petteri Orpo, Annika Saarikko ja Sampo Terho kielsivät tienneensä raportin olemassaolosta.

Sdp:n Antti Rinteen oli vaikea uskoa, että aikataulua oli siirretty puheenjohtajien tietämättä.

Kun keskustelu siirtyi raportin sisältöön, Saarikko hyökkäsi kokoomuksen kimppuun. Saarikon mukaan kokoomus pitkitti sote-neuvotteluita turhaan hiomalla loputtomasti yksityiskohtia ja noudatti valmistelussa terveysyhtiöiden toiveita.

Orpo kielsi tämän, ja sanoi kokoomuksen halunneen keskittyvän palveluiden laatuun ja sisältöön.

Oppositiopuolueiden johtajat korostivat sitä, että sote-raportissa alleviivattiin opposition kritiikkiä Sipilän hallituksen sote-uudistusta kohtaan.

– Koko juttu oli samaa, mitä oppositio on puhunut koko vaalikauden, sanoi Li Andersson.

Rinnettä kuumotettiin Natosta

Kolmas puheenaihe Suuressa vaalitentissä oli ulkopolitiikka. Tällä vaalikaudella ulkoasiainvaliokunnasta on kritisoitu tiedonkulkua hallituksesta eritysisesti sotahajoitusten suhteen. Hallituspuolueiden mukaan tieto on kulkenut, mutta oppositiopuolueiden mukaan tietoa valiokuntaan ei ole saatu riittävästi.

– Se johti siihen, että hallitus täsmensi pelisääntöjä, ja sen jälkeen homma on pelannut huomattavasti paremmin, sanoi Antti Rinne.

Rinne sai seuraavaksi selitellä puheitaan siitä, ettei Suomea nykytilanteessa välttämättä edes hyväksyttäisi sotilasliitto Naton jäseneksi. Annika Saarikko ja Petteri Orpo tulkitsivat, että Rinteen kanta on vaihdellut parin viime päivän aikana. Muun muassa kiinalaismediat ovat kirjoittaneet tapauksesta.

– Sinä kyseenalaistit Suomen kyvyn olla Nato-maa, sanoi Petteri Orpo.

Rinne sanoi, että kiinalaismedia ei ollut siteerannut häntä, vaan iltapäivälehteä.

Mitä tehdä autioituvalle Suomelle?

Käsiäänestyksessä poliittiselta johdolta kysyttiin, kuinka moni haluaa tukea muuttotappiokuntien asumista verovaroilla. Kaikki puolueet rkp:tä, sinisiä ja kokoomusta huolimatta kannattivat korvauksia muuttotappioalueille.

Li Andersson esitti energiaremonttitukea, jolla julkinen valta auttaisi asuntojen remontoinnissa. Sari Essayah sanoi tukevansa valtiontakuuta sellaisten muuttotappiokuntien asunto-osakeyhtiöille, joille pankit eivät myönnä lainaa.

Vihreiden Pekka Haavisto luetteli kaiken nopeista liikenneyhteyksistä etätyömahdollisuuksiin koko Suomen pitämiseksi elinvoimaisena.

Kokoomuksen Petteri Orpo korosti, että koko Suomen pitää olla elinvoimainen kestävällä tavalla. Sdp:n Antti Rinne ei luetellut keinoja, mutta sanoi, että jonkinlaisten tukimuotojen pitää olla käytössä.

Halla-aho pulassa valtion roolin kanssa

Seuraavaksi keskustelu kääntyi asumisen hintaan Suomessa. Suomen kaupunkiseuduilla asumisen hinta nousee, ja puoluejohtajilta pyydettiin ratkaisuja tähän kehitykseen.

Li Andersson näki, että kuntien pitäisi rakentaa nykyistä enemmän kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja tyydyttämään asuntojen kysyntää. Kokoomuksen Petteri Orpo oli samaa mieltä, joskin hän tähdensi, että Suomessa ei ole ollut riittävästi asuntotuotantoa ylipäätään hintojen pitämiseksi kurissa.

Tenttaaja Jaakko Loikkanen kysyi Jussi Halla-aholta, mikä valtion rooli on ollut ja pitäisi olla asuntotuotannossa. Halla-aho ei vastannut kysymykseen, vaan sanoi korkeiden vuokrien kaupunkiseuduilla johtuvan siitä, että suuri osa ihmisistä nostaa asumistukea.

Pitkän väännön jälkeen Halla-aho tyytyi sanomaan, että valtiolla voi olla aktiivinen rooli. Tämän enempää perussuomalaisten puheenjohtajalta ei irronnut.

Työllisyydestä puuttuivat yksityiskohdat

Nyt puhuttiin työllisyydestä ja taloudesta. Kristillisdemokraattien Sari Essayah höykytti sdp:n Antti Rinnettä sdp:n vaalitavoitteista, joiden hinnan Rinne on asettanu 1–3 miljardiin euroon.

Rinne vastasi, että sdp ottaisi 1–1,5 miljardia suoraan juoksevista menoista, ja loput asettuisivat seuraaville vaalikausille.

Kun siirryttiin työllisyyteen, kaikki panelistit tuntuivat olevan yhtä mieltä siitä, että seuraavalla hallituskaudella työllisyysaste pitää nosta 75 prosenttiin, mitä pidetään erittäin kovana tavoitteena. Kaikki perussuomalaisia lukuunottamatta uskoivat, että tähän päästään.

– Siihen päästäisiin, jos noudatettasiin perussuomalaista politiikkaa, sanoi Jussi Halla-aho.

Työllisyydestä taistelupariksi muodostuivat Li Andersson ja Petteri Orpo. Andersson kritisoi kokoomusta siitä, että puolueen vaaliohjelmassa työllisyyspanostuksiin ei tule lisärahaa. Orpo sanoi panostusten tulevan työllisyysmäärärahojen sisältä.

Orvolle eniten luettavaa

Tentin päätteeksi panelistit jakoivat toisilleen itselleen valitsemansa kirjan. Hupaisin hetki koettiin, kun Annika Saarikko ja Petteri Orpo antoivat toisilleen saman Tatu ja Patu -lastenkirjan.

Puheenjohtajista Petteri Orpo sai eniten luettavaa. Orvolle annettiin yhteensä kolme teosta. Antti Rinne sai kaksi kirjaa.

Näistä lähtökohdista tenttiin mentiin

Sdp on tällä hetkellä gallupjohdossa 19,5 prosentin kannatuksella. Kokoomus on kakkosena 17,5 prosentin osuudella, ja perussuomalaiset on kolmantena 15 prosentilla.

Lue lisää:

Suurella vaalitentillä voi olla suuri merkitys vaalituloksen kannalta. Suuren vaalitentin vetäjä Jaakko Loikkanen kertoo, että näin lähellä vaalipäivää vaaleja on vaikea voittaa, mutta ne voidaan kyllä hävitä.

– Marginaalit ovat pieniä. Liikahduksia saattaa tapahtua, ja siinä mielessä uskon, että viime hetken keskusteluilla on merkitystä.

Jotkut kommentaattorit uskovat, että esimerkiksi neljä vuotta sitten Antti Rinteen heikko esiintyminen söi sdp:n kannatusta ennen vaalipäivää.

Korjattu 11.4 kello 0.45: Korjattu sdp:n menoleikkaukset vaalitavoitteiksi ja täsmennetty niiden aikataulua. Korjattu Petteri Orvon sitaattia Rinteen Nato-kannasta.


Lue myös:


Lue myös:

    Uusimmat