MTV:n Pöllöraadin erikoinen tulos vaalikeskustelusta: 4 puoluejohtajaa kärkeen samalla pistemäärällä!

Vaalikevät sai torstaina vauhdikkaan startin, kun Yle esitti ensimmäisen suuren vaalikeskustelun. Yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajaa kohtasi suorassa vaalikeskustelussa.

MTV Uutisten Pöllöraati oli hereillä koko lähetyksen ajan ja tarkkaili herkeämättä puheenjohtajien esiintymistä. Pöllöraadissa ovat mukana MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen, toimittaja Eeva Lehtimäki sekä politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki. Kukin raadin jäsenistä antoi puheenjohtajille 1-6 pöllömerkkiä esiintymisen perusteella.

Annettujen pöllömerkkien perusteella vaalikeskustelusta ei löytynyt yhtä suurta voittajaa. Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho saivat kukin 11 pöllömerkkiä. Tiukasti tuntumassa seurasivat Petteri Orpo ja Juha Sipilä 10 pöllömerkillä. Hieman heikommaksi jäi Antti Rinne 8 merkillä ja Anna-Maja Henriksson 6 merkillä. Sampo Terho jäi hännille 5 pöllömerkillä.

Li Andersson (Vas.)

 Jussi Kärki: 

Hyökkäsi ahnaasti Kokoomuksen ja Orpon kimppuun terveysjättien suosimisesta soten valinnanvapaudessa. Säyseän tentin parhaita väittelyitä. Ja niputti myös Sipilän eropäätöksen tylysti: Jos se näyttää vaalitempulta ja kuulostaa vaalitempulta, niin se on vaalitemppu. Ruuan arvonlisäverotuksen muuttaminen meni sitten jo korkeammaksi matematiikaksi.

Eeva Lehtimäki: 

Tasapaksussa luennnointitentissä Anderssonin väittelijän kyvyt eivät päässeet näkyviin. Illan paras kiteytys Sipilän hallituksen erosta. Jos se näyttää ja kuulostaa vaalitempulta, silloin se on vaalitemppu. Andersson joutui tasapainoilemaan reippaiden ilmastotoimien kannattamisen ja pienituloisia kurittavien tekojen välillä.

Duunarikannattajat saattavat älähtää, että uudet bensa- ja dieselkäyttöiset autot pitäisi kieltää vuonna 2030.

Ilkka Ahtiainen: 


Tentin alun paras, kun puhuttiin sotesta. Haastoi Orpoa tyylillä, josta Antti Rinne voisi ottaa mallia. Koko tentin parhaita letkautuksia oli kommentti Sipilän jättämään hallituksen eronpyyntöön: ”Jos se näyttää vaalitempulta ja kuulostaa vaalitempulta, se on vaalitemppu.” Hiipui pahasti loppua kohden, joka minun arviossani merkitsi viiden pöllön sijaan neljää.

Sari Essayah (Kd)

Jussi Kärki: 


Aina asiallinen, välillä napakkakin. KD:n pointit tulevat kuin apteekin hyllyltä. Toi vanhustenhoidon ongelmiin korjausehdotuksia, uusia ajatuksia ja konkretiaa vieruskumppanien puuduttavien esitelmien sekaan. Puolusti maataloutta raivokkaasti, vaikkei kukaan ollut edes maataloutta mistään syyllistänytkään.

Eeva Lehtimäki: 


Essayah oli illan harvoja onnistujia. Varsinkin alkupäässä onnistui ottamaan aloitetta sote- ja vanhuskeskustelussa ja tuomaan KD:n kantoja esiin. Vanhusten hoivakohdassa illan paras huomio: tuotantoeläimillekin on taattu ulkoiluajat, mutta vanhuksille ei. Ilmastonmuutoksessa ei ole menossa eturintamassa muuttamaan esimerkiksi liikennettä

Ilkka Ahtiainen: 


Essayah oli järjen ääni monessa keskustelussa, varsinkin ilmastokeskustelussa. Hän otti esille tärkeän arjen asian, ruokahävikin vähentämisen. Essayah onnistui viemään pisteet (maataloustuottajien silmissä?) Sipilän nenän edestä, kun otti kielteisen kannan lihan verottamiseen. Sipilän naamasta näki, että hän olisi mieluusti tämän lausunut ensimmäisenä.

Pekka Haavisto (Vihr)

Jussi Kärki: 

Kertoi syntyneensä 50-luvulla hiilineutraaliin Suomeen ja haikaili jonkinlaista paluuta sinne. Teki konkreettisia esityksiä eikä sortunut itsestäänselvyyksien toisteluun, kun 9 puheenjohtajaa pääsi luennoimaan vuoroillaan. Sovittelijakin nousi pintaan: ”Ei nyt riidellä maakunnan nimestä”. Tentin tyylikkäin suoritus.

Eeva Lehtimäki: 


Haavisto on rauhallinen ja tasaisen varma. Välillä liikaakin. Otti ovelasti niskalenkin ilmastonmuutoskeskustelussa tuomalla esiin yritysten bisnesmahdollisuudet. Muissa illan isoissa teemoissa kulki harmaalla keskilinjalla. Toisinaan taipumusta lähteä puhumaan hankalan aiheen vierestä.

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Haavisto oli liian varovainen, jotta olisi millään tavalla noussut esiin tentissä. Hänen on syytä terästäytyä, jos vihreät aikovat estää orastavan vaalivoiton (viime vaalien tulokseen, 8,5 prosenttia, nähden) kuivumasta kokoon. Ilmastokeskustelussa pöhkö vertaus; sanoi, että 1950-luvun Suomessa asiat olivat hyvin, silloin oltiin hiilineutraaleja. Haikaileeko Haavisto paluuta sodan runtelemaan, sosiaalisesti rikkinäiseen maatalousyhteiskuntaan? Tuntui, että Haavisto oli omimmillaan turpo-osiossa. Liekö presidentinvaalien peruja.

Jussi Halla-aho (Ps)

Jussi Kärki: 


Puhui mieleenpainuvasti silloin harvoin kun puhui. Heitti piikin Soinille filippiiniläishoitajista ja asemoi samalla Siniset oikealle laidalle. Ja ihmetteli isoja miehiä, jotka pelkäävät terveellisiä kasviksia. Yhdeksän puheenjohtajan tentissä jää helposti statistin osaan. Lapasta ylös vaan useammin.

Eeva Lehtimäki: 


Maahanmuuttovastaisuuden lisäksi Perussuomalaisten toinen iso vaalitäky on vähätellä Suomen roolia ja vaatia suhteellisuuden tajua ja kohtuullisuutta ilmastotoimiin. Puhutteli duunariäänestäjiä sanomalla, että tuotanto voi siirtyä muualle, esimerkiksi Kiinaan, jos Suomi lähtee keulimaan. Sotemallia ei ollut. 

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Halla-aho pärjäsi erittäin hyvin siihen nähden, että tentin aihevalikoimasta Yle oli karsinut perussuomalaisten leipäheiton, maahanmuuton, kokonaan. Hän muisti ulkoa paljon numeroita eri aihepiireistä. Jostain perussuomalaisten politrukit ovat kaivaneet esiin ripauksen huumoria Halla-ahon esiintymiseen. Letkautus kasvisten syömisestä oli illan parhaita: ”On isoja miehiä, jotka pelkäävät kasveja. Niitä ei tarvitse pelätä, ne ovat lisäksi hyvän makuisia.”

Anna-Maja Henriksson (Rkp)

Jussi Kärki: 


RKP:n puheenjohtaja hoiti mallikkaasti oman tonttinsa, sillä hän nosti parikin kertaa esiin Vaasan laajan sairaalapäivystyksen. Harvoin äänessä, mutta tärkein homma tuli siis sanottua. Vaikutti tavallista vaisummalta.

Eeva Lehtimäki: 


Anna-Maja Henrikssonin tähtihetki oli heti keskustelun alussa. Hän sai lobattua itselleen tärkeää Vaasan keskussairaalaa ja päivystyksen säilyttämistä. Ruokakeskustelussa ei ottanut kantaa eli ei halunnut hermostuttaa ruotsinkielisiä viljelijöitä. Jäi varjoon keskustelussa.  

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Henriksson oli tämän tentin fiksu statisti. Tärkeintä tuntui olevan se, että pääsi tentin alussa puhumaan Vaasan sairaalan päivystystä koskevasta äänestyksestä eduskunnassa perjantaina. Jos päivystys säilyy, sillä voi saada jopa suomenkielisiä äänestäjiä Vaasan vaalipiirissä. Hän yllätti lopussa selkeän myönteisellä Nato-kannalla. Sillä ei kyllä paljon äänestäjiä voiteta, edes Rkp:ssä.

Petteri Orpo (Kok)

Jussi Kärki: 


Otti ja sai puheaikaa, oli tentin aktiivisin ja ihminenkin oli ihan tavattu Auran torilla. Puhui itsensä pois nurkasta, johon kokoomus oli jäämässä yksin valinnanvapautensa kanssa. ”Kokoomuksen poliittinen voitto”, kun valinnanvapaus on jotenkin mukana muidenkin puolueiden uusissa sotemalleissa.

Eeva Lehtimäki: 


Ensimmäinen suuri vaalikeskustelu ei mennyt Orpolta putkeen. Ei saanut tukea muilta kunta- ja kaupunkivetoiselle Vapaavuori-sotelle, eikä yksityisten terveystoimijoiden vahvalle roolille soten yhtenä palikkana julkisen palvelutuotannon rinnalla. Joutui narisemaan puheenvuoroja itselleen, vaikka oli käyttänyt siinä vaiheessa eniten puheaikaa. Välillä vaikeuksia päästä asiaan.

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Käytti liian pitkiä puheenvuoroja, josta haastattelijatkin häntä huomauttivat. Kokoomus uhkaa jäädä sote-mottiin yksin muita vastaan, ja mikäli se haluaa vielä taistella vaalien voitosta, tästä motista on tultava ulos nopeasti ja keinolla millä hyvänsä. Orpolla on hyvä huumorintaju, mutta se jäi tässä keskustelussa ikävä kyllä piiloon. Hieman hymyä tarvitaan, tämä on vain politiikkaa.

Antti Rinne (Sdp)

Jussi Kärki: 

Korostetun rauhallinen, liiankin rauhallinen. Ei haastanut, ei haastettu. Energiaa saatava lisää tai vannoutunutkin demariäänestäjä nukahtaa kesken tentin. Lihaveron selittäminen meni monimutkaiseksi, mutta eiköhän siihen vielä palata monet kerrat.

Eeva Lehtimäki: 


Rinteellä ei ollut vielä pääministeripaloa. Joutui kertaamaan jälleen terveydentilaansa. Rinteen pitää pystyä kertomaan vielä ytimekkäämmin SDP:n sotemalli sekä vastaamaan selkeästi autoiluun ja syömiseen liittyviin aloitteisiin. Rinteen selitys SDP:n hävittäjäkannasta oli myös sekava ja aiheeseen palataan tulevissa tenteissä.

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Vakavasta sairaudesta ei näkynyt merkkiäkään, Rinne oli oma - ei kovinkaan karismaattinen - itsensä. Ulostulot jättivät katsojan hieman hämilleen: tuliko niitä rohkeita avauksia vai eikö tullut? Lihalle korotettu alv? Päätös fossiilisten polttoaineiden kiellosta liikenteessä ensi vaalikaudella? Näihin varmasti äänestäjät kaipaavat selkoa tulevina päivinä ja tulevissa tenteissä. 

Juha Sipilä (Kesk)

Jussi Kärki

”Väärin erottu”, letkautti Rinteelle, joka on arvostellut hallituksen eroa, vaikka on sitä usein välikysymyksin vaatinut. Alkuminuuttien jälkeen katosi kuvasta tavalliseksi, kohteliaaksi hyväntuuliseksi rivimieheksi. Pääministerin karisma oli jo poissa. Leppoisissa välihuudoissa toistui ”kotimaista” olipa kyse lihasta, kasviksista tai biopolttoaineista.

Eeva Lehtimäki: 


Studiossa ei näkynyt viikonloppuna mainostettua kepuhurmosta ja vaalinälkää. Insinööri sai itseensä vauhtia lähinnä, kun puhuttiin tulevaisuuden autoilusta. Keskittyi pitämään kenttäkepulaiset tyytyväisenä. Kotimaisen lihan puolustus ja biopolttoaineet olivat tentin vahvinta antia. Otti hajurakoa sotessa Kokoomukseen.

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Sipilä otti ratkaisukeskeisen lähestymistavan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Hän hallitsi parhaiten autoilua koskevan keskustelun ja antoi konkreettisia esimerkkejä Suomen elinkeinoelämän mahdollisuuksista ilmastotalkoissa. Gallupien perusteella Orpo ja Sipilä kisaavat nyt Rinteen ykköshaastajan asemasta. Sipilä voitti tässä tentissä, tilanne 1-0 keskustalle.

Sampo Terho (Sin.)

Jussi Kärki: 

Oliko edes paikalla ensimmäisellä tunnilla? Kiteytti sentään osuvasti kaatuneen soten ongelmat: poliittisten intohimojen takia kahta yhteensopimatonta liian suurta palasta yritetään panna yhteen ilman parlamentaarista yhteistyötä. Nytkö se vasta selvisi Terholle yli kolmen vuoden yrittämisen jälkeen. Vain pari kertaa heräsi puolustamaan yksilönvapauksia ja ydinvoiman vastustajien vihreä virhe jäi mieleen.

Eeva Lehtimäki: 


Sampo Terho on istunut hallituksessa, mutta hänellä näyttää oleva huono usko poliittiseen säätelyyn ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lihan syönti ja yksityisautoilu ovat yksilönvapauden merkkipaaluja.  Letkautti ilmastosovun ulkopuolelle jääneille perusuomalaisille, että kannattiko, jos maahan alkaa pyrkiä ilmastopakolaisia. Jäi statistiksi keskustelussa.

​​​​​​​Ilkka Ahtiainen: 


Terho vaikutti tentin alkupuoliskon sosiaaliosuudessa olevan substanssissa heikoimmilla. Alkuun lisäksi omituinen möläytys Rinteen terveystodistukseen liittyen: ”Vähän niin kuin Trumpin lääkärintodistus...” Tämän tentin huonoin.

Lue myös:

    Uusimmat