Yksi kruunattiin MTV Uutisten suuren puheenjohtajatentin voittajaksi – näin Pöllöraati arvioi osallistujat: "Kurvasi vasemmistoliitosta vasemmalta ohi"

4:34
Sanna Marin kiihtyi rajusti Jussi Halla-ahon näkemyksistä MTV:n tentissä: "Kyllä tämä on käsittämätöntä puhetta".

Sosiaalidemokraattien Sanna Marin teki suurimman vaikutuksen Pöllöraatiin MTV Uutisten puheenjohtajatentissä.

Pöllöraadissa puolueiden puheenjohtajia arvioivat MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen, politiikan toimittaja Alec Neihum ja Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.

Jäikö tentti katsomatta? Löydät sen kokonaisuudessaan MTV.fi-palvelusta!

Sanna Marin (sd.), 15 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

”Voi tätä käsien pesua”, Marin totesi, kun muut hallituspuolueiden puheenjohtajat suolasivat Krista Kiurua ja epäsuorasti Marinia siitä, että koronarajoituksista höllätään luvattoman hitaasti.

Tällainen Kiurun puolustaminen on toki sankarillista, mutta onko se viisasta? Koronarajoitusten hidas purku kun noussut jo vaaliteemaksi, joka voi käydä demareille kalliiksi. Joka tapauksessa tentissä nähtiin hyvävireinen pääministeri, edes kysymysten väistelyä ei nyt ollut häiritsevässä määrin.

Jussi Kärki:

Studiossa oli jämäkkä pääministeri ja SDP-STM:n tiukka koronalinja pitää. Siteerasi Paavo Lipposta, kun hallituskumppanit työnsivät puoluetoveri Krista Kiurua bussin alle: ”Voi tätä käsienpesua”. Marin nosti peukkua Kiurulle myös sotesta. Muistutti, että hallituksessa ei poimita rusinoita pullasta, vaan sovitusta eli sotesta ja maakuntaverosta pidetään kiinni. Kokoomus sai kuulla kunniansa: onko sote sosialismia vai Amerikan mallia? Ja päälle vielä Jussi Halla-aholle huudahdus yleissitovuudesta: Käsittämätöntä!

Alec Neihum:

Tänään esiintyi rento ja teräväsanainen SDP:n puheenjohtaja, ei jäyhä pääministeri. Kurvasi vasemmistoliitosta vasemmalta ohi, kun kiihdytti itse itsensä reuhkaamaan Halla-ahon tes-puheista. Paavo Lipposelta lainattu käsienpesuvetoomus sykähdytti! Koronarajoituksia puolustellessaan joutui kyllä tukalaan paikkaan – Krista Kiuru on ehkä tuopillisen velkaa…

Maria Ohisalo (vihr.), 14 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Ohisalo sai heti tentin alussa paikan ja käytti sen. Hän uskalsi sanoa ääneen, että koronarajoitusten purku jumittaa Krista Kiurussa ja STM:ssä. Sen jälkeen Kiurua ja epäsuorasti pääministeri Sanna Marinia kritisoivat kaikki muutkin hallituspuolueiden puheenjohtajat. Ohisaloa on moitittu valjuudesta, mutta tässä tentissä hän jätti energisen kuvan.

Jussi Kärki:

Nosti kissan pöydälle hallituksen sisäisistä kiistoista ja sanoi, että STM on jarruna koronarajoitusten purkamisessa. Yksi pöllöpiste rohkeudesta. Muuten keskittyi piikittelemään kokoomusta eli tentissä käytiin jo tärkeää Helsingin pormestarikisaa. Esiintyi tavallista rennommin. Anasti välillä aikaa pitkille puheenvuoroille.

Alec Neihum:

Selkeäsanaista puhetta kunta- ja koulutuspolitiikan kysymyksissä. EU-elpymispakettia yritti tuoda keskusteluun omituisen mutkan kautta. Lopussa shokeeraava uutispommi: helsinkiläinen vihreä tuntee kyllä Kajaaninkin tilanteen!

Petteri Orpo (kok.), 12 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Orpon perussuoritustaso on korkea, ja näin oli nytkin. Yksi koko tentin parhaita heittoja oli: ”Tämä on todellinen verokarhujen hallitus.” Orpon puheista kuuli selvästi, että kokoomuksen kampanjan fokus on nyt suurissa kaupungeissa – siitä murskakritiikki hallituksen sotemallia kohtaan.

Jussi Kärki:

”Verokarhujen hallitus” ja ”käsi kyynärpäätä myöten kirstussa” eivät ole leimakirveistä ihan kuluneimpia. Pääsi puolustamaan koronasta kärsiviä kokkeja ja muusikoita. Kokoomuksen tuttuja kannanottoja tuli kuin apteekin hyllyltä, mutta ilman yllätyksiä. Perusvarma suoritus.

Alec Neihum:

Marinin ohella tentin toinen vahva onnistuja, kenties kaikkein eniten äänessä. Sortui välillä luennointiin, mutta kurmotti ministereistä uskottavasti niin koronarajoituksista kuin sote-uudistuksesta. Kokoomus haluaa ymmärrettävästi puhua kuntavaaleissa muustakin kuin Tomppelijärvien kylätalojen peruskorjauksista.

Sari Essayah (kd.), 11 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Totutun selkeä, ja mukana on myös tunnetta. Essayah hallitsee suvereenisti kaikkein hankalimmatkin aiheet kuten soten rahoituksen. Hän totesi olleensa mukana komiteassa, joka totesi, ettei maakuntavero sovellu rahoitusmalliksi. Olisin kaivannut vielä viidenteen pöllöön muutaman tehokkaan ja mieleen jäävän punchlinen.

Jussi Kärki:

Varoitteli äänestäjiä verohaukoista, jotka ovat hamuamassa veronmaksajan taskulla. Osoitti jälleen asiaosaamista, kun kävi läpi maakuntaveron ongelmia.

Alec Neihum:

Kun Essayah puhuu smalltalkia, hän voi rupatella sään sijasta veroista – puhetta ja osaamista kyllä tämänkin tentin perusteella riittää. Vireä esiintyminen. Detalji: Pelasti hallituspoliitikko Henrikssonin tentin loppupuolella puhekatkolta.

Annika Saarikko (kesk.), 11 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Valtiovarainministerin ääni kuului selvästi. Saarikko otti tiukat linjaukset vero- ja talouskysymyksiin. Parhaiten Saarikon esiintymisestä jäi mieleen painokas alueiden ja maaseudun asukkaiden puolustaminen – juuri näin keskustan puheenjohtajan kuuluu tehdä. Nopeat hoksottimet auttoivat lopussa, kun piti hurmata leikkimielisellä pikapuheella kuvitteellinen 25-vuotias Matias, jonka kotipaikka on Helsinki. Selvisi, että Matias on junantuoma joensuulainen, joka omistaa metsääkin. Välillä Saarikon esiintymisessä on minun makuuni liikaa opettajamaisuutta.

Jussi Kärki:

Positiivisen kautta taas liikkeelle ja kiitteli tapahtuma-alan vastuullisuutta. Tiukempi ilme hetken, kun puolusti keskustan nihkeää kantaa maakuntaveroon. Otti tiivistä katsekontaktia muihin puheenjohtajiin ja etunimet lentelivät leppoisasti kuin Oripään vaalikojuilla. Muiden puoluejohtajien haastaminen ei olisi pahitteeksi, vaikka ystävällisyys onkin kiva piirre poliitikossa.

Alec Neihum:

Tasapaksu esiintyminen. Keskustelee kunta-asioista luontevasti ilman kiemuraista jargonia, mutta tuskin onnistui hallituksen linjauksia puolustellessaan haalimaan takaisin perussuomalaisiin kadonneita äänestäjiä, joista maaseudulla käydään kovaa kisaa. 

Li Andersson (vas.), 9 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Mielestäni Andersson mokasi tentin alussa, kun aiheena olivat koronarajoitukset. Hän ei myöntänyt hallituksen sisäistä turbulenssia rajoitusten purkamisessa. Paransi tentin loppua kohden muun muassa siinä kohtaa, kun toi konkretiaa sote-keskusteluun: Turun nuorisopsykiatrian ruuhka ja patjoilla nukkuvat nuoret oli vahva mieleenpainuva esimerkki.

Jussi Kärki:

Puoli vuotta vanhempainvapaalla, mutta taas kuin kotonaan yhdeksän puheenjohtajan kakofoniassa. Otti aktiivisesti puheenvuoroja ja pääsi loistamaan lopun koulutuskeskustelussa. Muodosti hyvän ideologisen aisaparin pääministerin kanssa. Nimesi hassuksi ”Annikan koulumallin”, koska sellaista tehdään jo. Pikkupiikitkin lähtevät siis nätisti.

Alec Neihum:

Taitavaksi väittelijäksi tiedetty Andersson ei tänään ollut parhaimmillaan. Haastoi varsin rauhallisesti, kun Halla-aho ei asettautunut täysin yleissitovien työehtosopimuksien puolelle. Mitähän ajateltiin ahtaajien tai paperityöläisten kisakatsomoissa?

Anna-Maja Henriksson (r.), 7 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Henrikssonilta kuultiin yksi pontevimmista soten puolustuspuheenvuoroista. Henriksson muistutti aiheellisesti, että aiemmilla soten synnytyskerroilla uudistus on kariutunut perustuslaillisiin ongelmiin. Tämä hallitus on nämä karikot väistänyt. Henriksson ehkä pääsi vähiten ääneen, mutta osasi tilaisuuden tullen ovelasti haastaa kokoomusta ja perussuomalaisia.

Jussi Kärki:

Sovittelijan roolissa, kun hallituskumppanit torailivat koronarajoituksista. RKP on siis hallituksen liima puheenjohtajatentissäkin. Haastoi kipakasti opposition Orpon sotekantoja ja välillä Essayahia. Ja nyt sitäkin ihmettä on kuultu eli rkp:läistä päällepuhumista.

Alec Neihum:

Aivan sivuroolissa. Menneiden sote-uudistusten heikkoudet eivät edelleenkään perustele nykyisten hyvyyttä, kuten oppositio tykkää muistuttaa. Nuoleskeli kenties kaikkein vähiten omia äänestäjiään, minkä voi laskea tai olla laskematta ansioksi.

Jussi Halla-aho (ps.), 6 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Yleisvaikutelmaksi minulle jäi,  ettei Halla-aho tuntenut intohimoa tentin teemoja kuten sotea tai maakuntaveroa kohtaan. Arvelen syyksi sen, että perussuomalaisten koko kuntavaalikampanja on keskittynyt muihin asioihin. Tuloillaan oleva vaalimenestys ehkä myös antaa Halla-aholle luottoa, ettei kannata tuhlata ruutia, ei edes tv-tentissä.

Jussi Kärki:

Vain muutaman kerran äänessä ja silloinkin ympäripyöreyksiä puhuen. Perussuomalaisten sotemallista ei tullut selvää: ”Kehitetään nykyistä järjestelmää”. Väisteli konkretiaa myös työmarkkinakysymyksissä – tosin Marin löysi Halla-ahon esseestä yleissitovuuden purkamisen. Tarttui lopulta kuin hukkuva oljenkorteen sanaan ”vihervasemmistohallitus”.

Alec Neihum:

Tänään vahvasti oikealta kyljeltään herännyt Halla-aho pelaa TV-tenteissä omalla vaitonaisella taktiikallaan, jonka arvioiminen on jo sinällään hankalaa. Mysteeriksi jäi perusuomalaisten sote-malli; usko riittää kuntien kapeisiin hartioihin? Osaisi kyllä keskustella paljon aktiivisemminkin.

Hjallis Harkimo (liik.), 5 pöllöä

Ilkka Ahtiainen:

Harkimo kuulosti välillä tentin maallikkoääneltä, hyvässä mielessä. Hän osasi verrata koronatilannetta viime kevääseen, kun ihmetteli hidasta rajoitusten purkua. Miten viime keväänä uskallettiin luopua rajoituksista, vaikka ei ollut rokotetta eikä pystytty testaamaan likimainkaan nykyisessä mitassa? Katosi välillä liikaa kuvasta, mistä minulle syntyi vaikutelma, että häneltä uupui päteviä argumentteja. 

Jussi Kärki:

”Sheriffi” epäili tiukkojen koronatoimien jatkumisen olevan sosiaalidemokraattien juoni. Himmeli-sana käytetty ja muutama muu klisee. Välillä kyseli kuin tentin kolmas juontaja ja viittasi useamman kerran, mitä televisiossa oli eilen sanottu.

Alec Neihum:

Uutisena ei voi pitää sitä, että Harkimo sanoisi ”ei” lähes kaikelle, mitä hallitus tekee. Omat avaukset äärimmäisen vähissä. Onko Liike Nyt oikeastaan Liike Njet? Ideologisesta politiikasta höpöttäminen on termistön väärinkäyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja