Vaalirahoitusselvityksissä monen kohdalla puutteita

Kiivaseen keskusteluun noussut kansanedustajien vaalirahoitus on saanut monen uteliaan tutkimaan oikeusministeriön alaisuudessa toimivia vaalit.fi sivuja, joilta voi löytää jokaisen kansanedustajan tekemän selvityksen siitä, mistä on saanut rahat vaalikampanjaansa.

Hyvin monen, etenkin suurten porvaripuolueiden edustajien, vaalirahoituksen alkuperä jää epäselväksi. Monen kohdalla vaalirahoitusilmoitus on niin suurpiirteinen, että sen lukemisesta ei tavallinen kansalainen paljoa kostu.

Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajille vaalirahoitusta on tullut selkeästi eniten työväenyhdistyksiltä, puoluejärjestöiltä ja ay-liikkeltä. Pienempien puolueiden ehdokkaat ovat täyttäneet lomakkeensa tunnollisimmin ja seikkaperäisemmin.

Eero Heinäluoma (sd.) ilmoittaa vaalirahoituslomakkessaan, että hänen kampanjansa kokonaiskulut vuoden 2007 eduskuntavaaleissa olivat lähes 85 000 euroa. Rahaa hän ilmoittaa saaneensa muun muassa Haagan työväenyhdistykseltä sekä Helsingin Kirjatyöntekijäin SD-yhdistykseltä. Seminaarimyyntituloista Heinäluoman pottiin kertyi suurin osa, kuten monen muunkin poliitikon kohdalla, yhteensä 53 160 euroa.

Ilta-Sanomien tiedon mukaan Heinäluoma olisi saanut rahoitusta myös muita merkittäviä politiikkoja tukeneelta Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistykseltä. Heinäluoman selvityksessä ei kuitenkaan yhdistystä mainita.

Maria Guzenina-Richardsonia tuki Euroopan Magu ry.

Maria Guzenina-Richardson (sd.) selvisi vähemmällä rahalla kampanjassaan. Hän ilmoittaa saaneensa koko 27 150 euron budjetistaan hurjat 24 150 euroa, eli noin 90 prosenttia Euroopan Magu nimiseltä yhdistykseltä. Loput rahat hän sai Leppävaaran ja Haukilahden sosialidemokraateilta.

Tommy Taberman (sd.) ilmoittaa maksaneensa lähes koko 13 000 vaalikampanjabudjettinsa omasta pussistaan. Vain 500 euroa Tabermanin potista on tullut "etujärjestöiltä, säätiöiltä, yhdistyksiltä ja vastaavilta". Tarkemmin Taberman ei kerro mistä.

Harri Jaskari.

Useiden suurten puolueiden kansanedustajien, muun muassa Erkki Tuomiojan (sd.), vaalirahaselvitys on vähintäänkin suurpiirteinen. Poikkeuksen tekee kokoomuksen Harri Jaskari (kok.), joka on antanut harvinaisen seikkaperäisen ja perusteellisen selvityksen. Jaskarin vaalikampanja maksoi 60 712 euroa, ja tähän suurin siivu kertyi Pirkanmaan Elinkeinoelämän Etu ry:n seminaarituotoista. Jaskari on myös yksi harvoista, joka on eritellyt vaalikampanjansa menot. Häntä tukeneiden yritysten nimiä Jaskari ei kuitenkaan paljasta, sillä hänen mukaansa suurin yksittäinen lahjoitus on ollut 1690 euroa, eli kymmenen euroa vähemmän kuin yrityksen nimen julkaisun velvoittavan summan alaraja on.

Sauli Niinistö (kok.) on saanut kolmelta yritykseltä, sijoitusyhtiö Aristo-Invest Oy:lta ja Fincorp Oy:lta sekä kiinteistövälitysyhtiö AMK-Holding:lta kultakin 5000 euroa. Melkoiset summat Niinistön pottiin ovat antaneet myös yhdistyksiin luettavat Oikea Linja (15 000) sekä myös muun muassa Merikukka Forsiuksen ja Matti Vanhasen kampanjoita rahoittanut Kehittyvien Maakuntien Suomi (10 000).

Vihreiden kansanedustajat ovat myös eritelleet ahkerasti omien vaalikampanjoidensa menoja. Heidi Hautala, Anni Sinnemäki ja Johanna Sumuvuori ovat kukin laittaneet kampanjaansa enimmäkseen omaa tai lainarahaa. Vasemmistoliiton Esko-Juhani Tennilä on niin ikään rahoittanut lähes koko 31 000 euron kampanjansa omasta pussistaan.

Perussuomalaisten Pertti "Veltto" Virtasen vaalikampanjabudjetti on luultavasti koko eduskunnan vaatimattomimmasta päästä. Hänen 2000 euron vaalikampanjaansa ovat rahoittaneet nimeämättömät yhdistykset sekä yritykset. Velttoa pienemmällä budjetilla eduskuntaan pääsi vain saman puolueen Pirkko Ruohonen-Lerner, jonka vaalikampanjabudjetti oli 1834,77 euroa, kaikki omaa rahaa.

Kysymyksiä herättää Pekka Vilkunan (kesk.) rahoitus, josta suurin osa, 37 000 euroa on tullut Lakeuden Kilpi ry. nimiseltä yhdistykseltä.

Paula Lehtomäen (kesk.) ilmoituksesta ei löydy myöskään Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksestä mainintaa, vaikka se Kainuun Sanomien mukaan on Lehtomäkeä tukenut. Sen sijaan Lehtomäen selvityksestä löytyy seuraavia yhtä ympäripyöreillä nimillä varusteltuja yhdistyksiä: Eheän Suomen tuki ry (39 721) ja Edistysmielisen keskustapolitiikan yhdistys (4800).

Mielenkiintoisia yhdistyksiä löytyy myös hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk.) vaalirahoituksesta: Huomisen Suomi ry, Pohjanmaan kautta ry sekä Vahvan keskustan tie ry ovat tukeneet Kiviniemen kampanjaa yhteensä lähes 60 000 eurolla.

Lue taustaa täältä

Lue myös:

    Uusimmat