Vaalipiirijaon uudistus meni nurin eduskunnassa

Eduskunta on tänään hylännyt äänin 143-17 ehdotuksen uudistaa vaalipiirijako. Päätös oli odotettu, sillä perustuslakivaliokunta ehdotti viime viikolla uudistuksen hylkäämistä.

Viime vaalikaudella eduskunta hyväksyi vaalien yli lepäämään lakiehdotuksen, jonka mukaan Suomi olisi eduskuntavaaleja varten jaettu vähintään yhdeksään ja enintään kahteentoista piiriin. Vaalipiirejä on Manner-Suomessa nyt kaksitoista.

Äänestyksessä olivat vastakkain perustuslakivaliokunnan hylkäämisehdotus vihreiden Ville Niinistön hyväksymisehdotusta vastaan.

Eduskunta hyväksyi samalla lausuman vaalijärjestelmän kehittämisestä. Pyrkimys on lisätä vaalijärjestelmän toimivuutta, nostaa äänestysaktiivisuutta, parantaa vaalien suhteellisuutta, turvata alueellinen edustavuus ja madaltaa piilevää äänikynnystä.

Piilevä äänikynnys tarkoittaa sitä prosenttiosuutta vaalipiirin äänistä, jonka puolueen tulee vähintään saada, jotta se saisi vaalipiiristä läpi vähintään yhden kansanedustajan. Jos vaalipiirissä on korkea piilevä äänikynnys, se tarkoittaa käytännössä sitä, että pienillä ja keskisuurilla puolueilla on vain pienet mahdollisuudet saada ehdokkaitaan läpi.

Lue myös:

    Uusimmat