STM ja THL: Koronatartuntojen määrä kaksinkertaistui EM-kisaturistien takia

3:57
Katso video: Infektiolääkäri kommentoi kisaturistien tuomien koronatartuntojen määrää

Koronavirustartuntojen määrä kaksinkertaistui EM-kisaturistien vuoksi, tiedottavat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairaanhoitopiirit ovat raportoineet THL:lle 6.7. mennessä yhteensä 481 kisamatkoihin liittyvää tartuntaa, ja näistä on raportoitu koituneen 165 jatkotartuntaa. Suurin osa tartunnoista on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Viikolla 25 yli 40 % todetuista tartunnoista liittyi suoraan jalkapallon EM-kisoihin, ja viikolla 26 vastaava osuus oli 15 %.

THL:n ja STM:n mukaan kisamatkalta tulleet tartunnat ovat nyt pitkälti tiedossa ja tarvittavat henkilöt on asetettu karanteeniin.

Lisääntyneiden tartuntojen takia epidemiatilanne on heikentynyt joidenkin sairaanhoitopiirien alueilla.

Matkailu ja kausityöntekijät lisäävät osaltaan tartuntoja

STM:n ja THL:n mukaan tartuntamääriä selittää myös lisääntynyt ulkomaanmatkailu ja rajaliikenne sekä Venäjän heikentynyt epidemiatilanne.

Suomessa esiintyy kuitenkin myös paikallisia tartuntarypäitä ja sosiaalisista kontakteista peräisin olevia tartuntoja.

Osassa sairaanhoitopiireistä tartuntoja todetaan erityisesti kausityöntekijöiden keskuudessa.

Kausityöläiset työskentelevät usein keskenään ja toiminta on tarkasti ohjeistettua, minkä ansiosta tapaukset eivät ole johtaneet laajoihin tartuntaketjuihin alueilla.

Kasvaneista tartuntamääristä huolimatta, tehohoidon tarve on kuta kuinkin ennallaan.

Sairaalahoidossa koronapotilaita oli 7. heinäkuuta sairaanhoitopiirien oman ilmoituksen mukaan yhteensä 44, joista perusterveydenhuollon osastoilla 7, erikoissairaanhoidon osastoilla 30, ja teho-osastoilla 7 potilasta.

STM ja THL suosittelevat edellen välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. Kaikessa muussakin matkustamisessa tulee käyttää harkintaa ja seurata tarkasti kohdemaan epidemiatilannetta sekä noudattaa viranomaisten ohjeita myös palatessa takaisin kotimaahan.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja