Mainos

Vaalikrapulalle ei ole Kreikassa aikaa

Kreikan eilisten vaalien jälkeen ei jää aikaa vaalikrapulalle. Säästötoimet on saatava käyntiin, jotta pankit saisivat tukea vuoden loppuun mennessä. Muuten ollaan samassa umpikujassa kuin kesällä.

Alexis Tsipras voi nyt jatkaa mihin, elokuussa jäi. Uusi mandaatti on selkeämpi, sillä pahin vääntö kolmannen tukipaketin kohtalosta on jo tehty. 

Säästölistassa on kuitenkin lukuisia pykäliä. Se kysyy ruohonjuuritasolla kreikkalaisilta: Kuka saa jatkossa kutsua itseään maanviljelijäksi? Lisäksi se ruoskii kansaa kattavilla ja kipeillä verouudistuksilla. 

Hetki normaalimpaa elämää

Tukipakettikiistan rauettua kreikkalaiset ovat hetkellisesti saaneet nauttia elämän valoisammasta puolesta. Turisteja on ollut ja raha kiertää. Eiliset vaalit ja tämänpäiväinen rajuilma enteilee kuitenkin sitä, että hengähdystauko on lopuillaan.

– Vaikka tukipaketti on jo mennyt läpi, Tsiprasilla tulee olemaan parlamentissa vain niukka enemmistö. Oppositioon jäävistä puolueista moni on Tsiprasin puolella, mutta kun aikaa kuluu, tämä saattaa muuttua, arvioi päätoimittaja ja politiikantutkija Nick Malkoutzis.

– Alussa uudistukset laitetaan käyntiin nopeasti, koska pankit tarvitsevat lisää pääomaa vuoden loppuun mennessä, mutta sen jälkeen kuka tietää, hän kysyy.

Voittoluvut yllätys myös Tsiprasille

Varsin varhaisessa vaiheessa vaalituloksia laskettaessa Syrizan pahin kilpailija Uusi demokratia-puolue myönsi tappionsa. Tulos näyttikin yllättäen selkeältä, vaikka ennakkoon odotettiin tiukempaa kisaa.

– Näin suuri ero vaalituloksessa oli kyllä yllätys jopa Tsprasille ja hänen kannattajilleen. Mutta tuloksesta voi lukea, että kansa ei kuitenkaan halunnut valita maata vuosikymmeniä johtanutta Uusi demokratia –puoluetta. Kansa halusi ilmeisesti myös antaa Tsiprasille toisen mahdollisuuden. Hän on ollut johdossa vasta seitsemisen kuukautta, selvittää Malkoutzis.

Talvi tuo omat haasteensa

Ukkoskuurot ovat pyyhkineet yli Ateenan pitkin päivää.

– Ne kertovat siitä, että talvi on tulossa, sanoo vieressä istuva herrasmies.

Tuleva talvi on kreikkalaisille kaikin tavoin haastava.

– Tilanne pysyy samana tai sitten menee vielä huonommin, kommentoi Christiana, parikymppinen nuori nainen.

Cristalia –niminen opiskelija on samoilla linjoilla.

– Tulee olemaan vaikeata. Talous- ja muita ongelmia, hän sanoo.

Muut ongelmat ovat niitä, joiden kanssa painii koko EU, Kreikan kohdalla tilanne on kuitenkin monia muita vakavampi.

Kreikan neljännesmiljoonasta pakolaisesta osa on enemmän tai vähemmän heitteillä. Lomasaarilla pakolaiset nukkuvat ilman suojaa. Turistit  ovat myös jo peruneet matkojaan.

– Tästä tilanteesta tulee vielä huomattavasti vaikeampi Kreikan osalta. Sää on muuttumassa ja Kreikan pohjoispuolella olevat valtiot sulkevat yksi kerrallaan rajojaan. Jos tämä jatkuu, ja Albania ja Bulgaria sulkevat rajansa ja pakolaiset jäävät Kreikkaan ilman mitään paikkaa minne jatkaa. Tällä hetkellä Kreikka ei tähän pysty. Tämä tulee olemaan suurin haaste tukipaketin ulkopuolella, sanoo Malkoutzis.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.