Professori: Natsipuolue ei uhkaa Kreikkaa, Tsiprasia kantaa karisma

Kreikan käydessä jälleen uusiin vaaleihin, jotain on muuttunut. Eurooppa tuskailee eurokriisin sijaan pakolaiskriisissä.

Kreikassa pakolaiskriisin uskottiin nostavan äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto-puolueen kannatusta, mutta asiantuntijan mukaan puolueen uhka demokratialle on olematon.

Tunnelma Ateenassa on erilainen kuin pari kuukautta sitten, silloin pankit suljettiin ja talouskriisi kärjistyi jälleen. Tilanne oli tulenarka. Sekä EU:lle että eurolle. Automaateista sai nostaa vain 60 euroa käteistä päivässä.

Kreikan kolmannen tukipaketin neuvottelut näyttivät toivottomilta. Vain puolisen vuotta pääministerinä ollut vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras kävi kovan kansainvälisen koulun sillä seurauksella, että Kreikan parlamentti lopulta joutui nielemään katkeran kalkin ja hyväksymään tukipaketin edellyttämät tiukat ehdot. Pakkopaita kiristyi entisestään.

Pääministeri Tsiprasille euroseikkailu maksoi pääministerin paikan, sillä monet puolueen kansanedustajista käänsivät hänelle selkänsä. Samalle perustettiin myös uusi puolue, johon entiset syrizalaiset liittyivät.

– Olemme oppineet läksymme, sanoo nyt kreikkalainen kadunmies.

Tsiprasin karisma kantaa 

Tsiprasin taipuminen euromaiden tahtoon olisi voinut tuhota poliittisen uran, mutta näin ei kuitenkaan käynyt.

– Hän teki sen ainoan asian, mikä siinä tilanteessa oli tehtävissä, puolustaa Syrizaan kuuluva Alex Kapodistrias.

– Hän taisteli vastaan ja teki kaikkensa. Hän piti puoliamme viimeiseen asti, säestää vieressä seisova nainen.

– Se poika, naurahtaa puolestaan Syrizan näiden vaalien pahimman kilpailijan Uusi demokratia-puolueen Antonis Birmpilis.

Ioannis Zelepos, poliittisen tieteen professori Munchenin yliopistosta pitää merkittävänä Tsiprasin karismaa.

– Se vetoaa edelleen äänestäjiin.

Syrizan vaalitilaisuudessa Tsiprasin esiintyminen saikin kansan lähes hurmokseen.

Syrizan valta-asema on kuitenkin uhattuna, sillä viimeisten mielipidemittausten mukaan Uusi demokratia –puolue on suurin piirtein tasoissa.

– Uskon, että Syriza voittaa vaalit niukasti, ennustaa professori Zelepos.

Kultainen aamunkoitto

Kreikan talouskriisiä ja vaaleja synkentää Euroopan pakolaiskriisi. Tänä vuonna Kreikkaan on saapunut edellisvuoteen verrattuna kuusinkertainen määrä sotaa pakenevia ja uutta elämää etsiviä ihmisiä. Arviolta 250 000. 

Pakolaisten rantautuminen lomasaarille on aiheuttanut kaaoksen, kun rahat eivät ole riittäneet auttamiseen. Sillä on väistämättä ollut vaikutusta myös turismiin ja Kreikkaa on kritisoitu pakolaisten epäinhimillisistä oloista pikaisesti kyhätyissä suojissa.

– Olemme vieraanvaraisia, mutta jossain vaiheessa siihen ei vain enää ole varaa, sanoo tiukempaa rajavalvontaa edustavan konservatiivisen Uusi demokratia- puolueen kannattaja.

Monet ovat arvioineet pakolaiskriisin vaikuttavan suoraan uusnatsistisen Kultainen aamunkoitto-puolueen kannatukseen.

– Puolueen kannatus on staattinen, arvioi professori Zelepos.

Hänen mukaansa puolue ei ole dynaaminen ja sen maine on myös kärsinyt rikollisuudesta, kuten poliittisesta murhasta. Puolueen jäsenet ovat tavan takaa hankaluuksissa ja istuvat aika ajoin vankilassa.

– Puolue ei ole dynaaminen, koska väkivalta ei ole dynaamista. Puolueen kasvuhaaveet taittuvat, kun sympatiapisteet menetetään, sanoo Zelepos.

Kultainen aamunkoitto on kuitenkin kolmanneksi suosituin puolue tällä hetkellä. Mielipidemittauksissa sen kannatus on noin 7 prosenttia. Syrizalla ja Uusi demokratia-puolueella on molemmilla yli 30 prosentin kannatus.

Hallituskuviot

Kreikkalaiset alkavat olla väsyneitä juoksemaan vaalihuoneistoissa. Tänä vuonna sinne ollaan menossa jo kolmatta kertaa. Parlamenttivaalien välissä oli kansanäänestys.

Hallitusten muodostaminen on takkuillut. Nyt saattaa suunta muuttua.

– Luulen, että hallitusneuvottelut tulevat nyt onnistumaan, sanoo professori. 

Villeimmissä veikkauksissa yhteistyö on mahdollista jopa vasemmistoa edustavan Syrizan ja oikeiston Uuden demokratian välillä. Professori Zelepos ei tälle ajatukselle täysin lämpene. 

Lue myös:

    Uusimmat