Mainos

Vaalijulisteita sabotoitu urakalla ympäri Helsinkiä

Kuntavaalien ulkomainoksia ja kylttejä on sabotoitu Helsingissä huomattavasti enemmän kuin aiemmissa vaaleissa. Samantyyppistä viestiä on kantautunut myös muualta Suomesta.

Erityisesti RKP:n ja perussuomalaisten riveissä koetaan, että ilkivalta on kohdistettu paikoin järjestelmällisesti juuri heidän ulkomainoksiinsa.

– Valitettavasti tilanne on se, että Helsingissä ja myös muiden metropolialueiden kunnissa mainoksia töhritään ihan urakalla. Joidenkin alueiden vaalitelineissä ainoastaan RKP:n julisteet on revitty alas, kertoo RKP:n kampanjavastaava Christel Liljeström.

Perussuomalaisten Helsingin toimistopäällikkö Marja-Leena Leppänen arvelee, että ilkivalta on muuttunut aiempia vuosia rajummaksi.

– Tuntuu siltä, että aina kun tuhotut mainokset on käyty korjaamassa, niin ne revitään hetken päästä taas alas.

Leppäsen mukaan perussuomalaisten mainokset on potkittu alas muun muassa Runeberginkadulla, mutta ilmoituksia tulee tasaisin väliajoin muualtakin Suomesta.

–Kajaanissa oli eilen revitty kaikki meidän julisteemme. Pelko pistää tekemään tuhmuuksia, pohtii Leppänen.

Maahanmuuttajaehdokkaiden naamat töhrittiin

Niin ikään Helsingin SDP:n toiminnanjohtaja Hanna Isbom kertoo lisääntyneestä ilkivallasta, joka on paikoin äitynyt rasistiseksi.

– Malmilla oli viikonloppuna töhritty kaikkien maahanmuuttajaehdokkaiden julisteet puolueesta riippumatta.

Sää tekee luonnollisesti myös hallaa ulkomainoksille - sateet pehmentävät pahvisia julisteita, jotka lopulta tippuvat telineistä. Sään osuus on kuitenkin Isbomin arvioiden mukaan pieni julistehävikissä.

–Kyllä ulkomainoksia on käyty korjaamassa ja vaihtamassa jatkuvalla syötöllä. Helsingissä ilmoituksia ilkivallasta tulee joka puolelta kaupunkia.

Kokoomuksen viestintäpäällikön Pauliina Pulkkisen mukaan uutta vaalimainosten sabotaasissa on se, että useissa paikoissa on kaadettu kaikki vaalitelineet julisteineen.

– Töhrintä ei ole kohdistunut vain kokoomuksen mainoksiin, vaan telineiden kaikki julisteet on sotkettu tai revitty alas, sanoo Pulkkinen.

Helsingin keskustan toiminnanjohtaja Sinikka Varila uskoo niin ikään, että ilkivalta on satunnaista, eikä se kohdistu tiettyyn ehdokkaaseen tai puolueeseen.

– Viiltelyn ja sotkemisen kohteeksi joutuvat yhteisjulisteissa usein ne ehdokkaat, jotka sattuvat olemaan ilkivallantekijän näkökorkeudella eli mainoksen keskivaiheilla. Aakkosten etu- ja takapään ehdokkaat pääsevät helpommalla.

Rikosilmoituksia tehdään harvakseltaan

Helsingin vihreiden toiminnanjohtaja Outi Silfverberg laskee, että puolue tilasi Helsingin 215:een mainospaikkaan reilut 260 julistetta.

– Sen verran julisteita on heitetty mereen tai tuhottu, että meidän julisteemme ovat nyt lopussa, ssanoo Outi Silfverberg.

Helsingin vasemmiston toiminnanjohtaja Jorma Pikkarainen oli kuntavaalien alussa vielä optimisti, mutta kuluneen viikonlopun aikana asenne on synkistynyt.

– Viime viikonlopun jälkeen sabotoijat ovat tuhonneet julisteita mielin määrin. Lasipalatsin edustalta rikottiin kaikki taulut, harmittelee Pikkarainen.

Rikosilmoituksia ilkivallasta on tehty puolueissa harvakseltaan.

– Eipä niistä juuri ole hyötyä, vaan ilmoitukset teettävät poliisille vain lisää työtä, tuumii Pikkarainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.