Uutuuskirja paljastaa vuonna 1983 kadonneen helsinkiläisen huumekauppiaan kohtalon – ruumis edelleen kateissa

Uuden Rööperin rikoksista kertovan kirjan mukaan 1984 kadonnut Crisu Teräsvuori tapettiin 60 000 markan huumevelan takia. Teräsvuoren ampui Urho Ugi Kukkamaa.

Rööperi – Lestinheittäjät, gangsterit ja kovanaamat on Tom Sjöbergin ja Harri Nykäsen toinen kirja Rööperin rikoksista. Osittain kyse on päivityksestä vuonna 2005 ilmestyneeseen Rööperi-kirjaan.

Uudessa äänen saavat monet jo kuolleet rikolliset ja poliisit, jotka kertovat tapahtumista omilla äänillään. Sjöberg on aikanaan nauhoittanut ja tehnyt muistiinpanoja avomielistä keskusteluista.

Teräsvuoren katoaminen jäi aikanaan poliiseilta selvittämättä ja siitä on muodostunut ensimmäisen kirjan pohjalta tehdyn Rööperi-elokuvan kauttakin yksi rikosmysteereistä.

Huumekauppaa Ruotsissa

Sjöberg ja Teräsvuori olivat tuttuja nuoruudestaan. He tekivät yhdessä viinakauppaa Tukholmassakin. Teräsvuori oli 1967 siirtynyt amfetamiinikauppaan.

Suomalaisten huumekauppa laajeni ja Tukholmassa pyöritettiin isoa huumekauppaa.

Tom Sjöberg kertoo kirjassa:

”Sillä aikaa kun mä olin Rööperissä, suomalaiset pyöritti Ruotsissa isoa huumebisnestä. Kartiokari toi Italiasta viissataa kiloa amfetamiinia. Kun sitä sai Suomessa tonniviidelläsadalla kilon, makso se Ruotsissa viistoista tonnia.

"Joka saatanan jätkä otti kilon pussin matkaan, kun meni Ruotsiin. Teräsvuoren Crisun vaimolla oli siihen aikaan pesula ja pesujauhobisnes. Kytät teki ratsian sinne ja siellä oli ollut kilokaupalla Crisun amfetamiinia, mutta kytät luuli sitä pesupulveriksi.”

Teräsvuori jäi Suomessa kiinni huumeista. Hänellä oli pankissa tallelokero, josta löytyi puolitoista kiloa amfetamiinia. Mies käytti aineita itsekin.

Poliisit: Pätevimpiä alamaailman miehiä

Huumepoliisin nyt jo edesmennyt päällikkö Torsti Koskinen kertoo Crisusta kirjassa:

”Crisu oli laskelmoiva ja yksi pätevimpiä alamaailman miehiä. Mä otaksuin, että hän laski hyvin tarkkaan kaiken. Hän oli aina erittäin hyvin puettu. Hänestä tiedettiin hirveen vähän, edes tiedottajilta ei tullut mitään Crisusta. Se, että Crisu tuli hakemaan ne huumeet pankin tallelokerosta oli meille täysi yllätys.”

Kesällä 2017 kuollut huumepoliisi Risto ”Nortti” Nordman kertoo:

”Crisu oli ihmisenä paljon fiksumpi kuin moni muista rosvoista. Se ei ollut väkivaltainen tyyppi, eikä se uhkaillut. Huumekauppiaana se oli kohtalaisen iso tekijä, mutta sekin myi Kartiokarin kamoja kuten myös melkein kaikki muut.”

Tom Sjöbergin mukaan huumet sekoittivat Teräsvuoren. Crisu oli hyvä varottava esimerkki huumeista.

Rahat loppuivat

Ongelmat alkoivat, kun Teräsvuoren rahat loppuivat. Tytär kuoli kesällä 1983 ja Teräsvuori joutui yllätyshyökkäyksen kohteeksi. Itse hän väitti kaatuneensa polkupyörällä.

Kymmenisen vuotta sitten kuollut huumekauppias Jouko ”Dolo” Tolonen kertoo kirjassa:

”Mä luulen, että yksi tuttu huumemies järjesti Crisun hakkaamisen, sen kun siltä meni hampaat. Crisu ajo pyörällä, kun joku tuli puun takaa ja löi sitä naamaan. Tää huumemies oli etsintäkuulutettu Kesälahden huumevalmistusjutusta, koska se oli vuokrannut Kesälahden kämpän Kosti Kustaa Kartiokarin kanssa."

"Ugi maksoi sen karkumatkan Andalusiaan Espanjaan. Kun se palasi sieltä Ruotsiin, se perusti siivousfirman Tukholmaan. Sitten se törmäsi Crisuun, joka pyöri silloin Tukholmassa. Pian sen jälkeen se otettiin kiinni. Se uskoi, että Crisu poltti sen, koska kukaan muu ei ollut nähnyt sitä kuin Crisu.”

"Katoamisen taustalla velka"

Tom Sjöberg kertoo katoamisen taustalla olleen Urho ”Ugi Kukkamäen ja Ervo ”Snobi” Jokisen. Molemmat ovat jo kuolleita.

Useita kassakaappimurtoja tehneen Ugin epäiltiin tappaneen lukuisia ihmisiä uransa aikana, mutta yhdestäkään henkirikoksesta häntä ei tuomittu.

Snobi oli väkivaltainen huumerikollinen, joka tuli tunnetuksi Villingin piirityksessä. Mies ammuskeli poliiseja rynnäkkökiväärillä ja talttui vasta kun poliisi ampui häntä haulikolla olkapäähän.

Ugi ja Snobi olivat tehneet huumekauppaa.

Tom Sjöberg kertoo taustasta.

”Crisun katoamisessa oli kyse piristä ja siitä, että Crisu oli Ugille ja Snobille velkaa kuuskyttuhatta. Mä näin kun Ugi ja Snobi pyöri tässä ja haki sitä. Kun ne oli yhdessä, siihen tuli vaarallinen elementti: toinen on dorga, Snobi, se ei ollut niin fiksu kuin Ugi, joka oli niin saatanan terävä, että se oli hullu.”

”Elementti oli siinä, että niille tuli näytön paikka, että meille ei perkele tehdä tällaisia temppuja. Ugi oli äärettömän vaarallinen jätkä. Crisu sano mulle, että Ugi oli teilannut Ruotsissa kolme jätkää ja että se oli nähnyt niiden veriset vaatteet Ugin kämpässä. Ugi oli kiinnikin siitä, mutta se pääsi vapaaksi kun sitä vastaan ei saatu näyttöä.”

Öinen puhelu Sjöballe

Sjöberg kertoo oudosta öisestä puhelusta.

”Siihen aikaan kun Crisu katosi, mä asuin Lauttasaaressa. Samana yönä kun mä näin Crisun viimeisen kerran, puhelin soi puoli neljän aikaan yöllä. Soittaja oli Kukkamaan Ugi.

”Crisu lähti Ruotsiin, Tomi”, se sano.

”Miten se tähän aikaan voi lähteä Ruotsiin?”

”No tiedoks vaan, Crisu lähti Ruotsiin.”

Mä kysyin, miks sä soitat tähän aikaan mulle. Se löi luurin korvaan. Sen jälkeen Crisusta ei kuulunut mitään.

Kun Ugi pääsi linnasta lusimasta Paajasen kultaliikkeen juttua, mulla oli konttori Albertinkatu 12:ssa. Ugi dallasi yhtenä päivänä sisään ja sano:

”Tomi.”

Se sano yleensä Tomi, tai sitten se sano Boss. Sitä vitutti, kun mä olin vetänyt sitä turpaan muutaman kerran. Se pyysi mua ulos.

”Muista Tomi, jos kytät joskus kysyy, älä koskaan sano että mä soitin sulle silloin yöllä Crisusta.”

Ugi oli sen verran vaarallinen ja arvaamaton tyyppi, ettei kannattanut paljon puhella sellaisesta asiasta.”

Tunnustus naisystävälle

Kirjassa Crisun naisystävä kertoo Ugin tunnustaneen teon hänelle.

”Mentiin Ugin kanssa kerran katsomaan erästä asuntoa Pikku Huopalahteen. Ugi omisti siitä osan ja olisi järjestänyt mulle sieltä oman huoneen. Siellä oli joitakin muitakin. Jossain vaiheessa Ugi sanoi, että mennään tonne toiseen huoneeseen. Mentiin ja se kysyi: Haluat sä tietää mitä Crisulle tapahtui. Mä sanoin joo.

”Mä ammuin Crisun,” Ugi sanoi.

Ugi oli vakava. Se ei ikinä jauhanut paskaa ja sen sana painoi.”

Nainen ei tunnustuksesta kertonut kuin nyt jo kuolleelle aviomiehelleen ja vähän aikaa sitten Tom Sjöbergille.

 

Lue myös:

    Uusimmat