Mainos

Poliisi uskoo kadonneen Riinan olevan maastossa: "Tuntuisi ihmeelliseltä, jos hän olisi elossa"

0:42

Toukokuussa kadonnutta 20-vuotiasta Riina Mäkistä etsittiin jälleen vapaaehtoisvoimin viikonloppuna Loviisan Vanhassakylässä. Viikonlopun etsintöihin osallistui kahden päivän aikana yhteensä 61 ihmistä ja 18 koiraa.

Riinaa ei edelleenkään löydetty, mutta yksi uusi löytö oli nuotiopaikka, jonka arvellaan liittyvän Riinaan tai hänen seurassaan olleeseen kolmekymppiseen mieheen.

MTV Uutiset oli paikalla seuraamassa etsintöjä. Nuotiopaikalta löytyi tavaroita, jotka liittävät paikan Riinaan ja mieheen.

– Erittäin suurella todennäköisyydellä he ovat tehneet tämän nuotion. Tai voi olla, että mies on tehnyt sen yksinkin, koska koira ei anna merkkiä Riinasta, viikonlopun etsintöjä koordinoinut Elisa Parmanen Kadonneen Etsintäkoirat -ryhmästä kertoi MTV Uutisille.

Etsinnöissä on myös aiemmin löydetty tavaroita, kuten hiuslakkapullo, jonka tiedetään kuuluneen Riinalle. Lisäksi maastosta on löytynyt kaljatölkkejä, jotka on viety mökiltä, johon oli murtauduttu. Niitä löytyi myös tänä viikonloppuna.

Poliisillekaan ei ole selvinnyt se, milloin mökkiin oli murtauduttu. Tiedossa ei siis ole, murtautuiko mies yksin mökkiin Riinan katoamisen jälkeen vai oliko Riina mukana.

Uskotaan olevan maastossa

Kartalta voi nähdä, että kaikki Riinaan ja mieheen liittyvät havaintopaikat ovat lähellä toisiaan. Etsintäalue on kuitenkin erittäin haastavaa ja vaikeakulkuista maastoa.

– Siellä voi helposti loukata itsensä. Maastossa on kivikkoa ja tiheää metsää. Jos meinaa perusteellisesti etsiä, niin saa aika hitaasti ja perusteellisesti edetä, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe Helsingin poliisista kertoo.

Poliisi uskoo Riinan olevan jossain Loviisan maastossa.

– Kaikki merkit viittaavat siihen. Aikaa on kulunut niin paljon, että epäilys on, että hän on kuollut sinne. Tuntuisi ihmeelliseltä, jos hän ei olisi siellä tai jos hän olisi elossa. Miksi hän ei olisi ottanut yhteyttä omaisiinsa? Tietenkin aina on pieni mahdollisuus, että jotain mystistä on tapahtunut, Wahe sanoo.

Aseen käyttö epäselvää

Viimeiset havainnot Riinasta ovat Loviisan Vanhastakylästä keskiviikolta 10. toukokuuta.

Tuolloin aamupäivällä Riina tallentui Loviisan Kuninkaantien ABC:n lähellä sijaitsevan Tokmannin valvontakamerakuviin. Mäkinen liikkui tuolloin yhdessä noin 30-vuotiaan miehen kanssa, joka myös tallentui valvontakameroihin.

Riinasta on vielä yksi varma havainto samalta päivältä, linnuntietä lyhyen matkan päässä Tokmannilta.

Silminnäkijä näki kolmekymppisen miehen ja Riinan syvällä metsätien päässä Loviisan Vanhassakylässä palaneen auton luona 10. toukokuuta alkuillasta. Tuo on viimeinen varma havainto Riinasta.

Itä-Uudenmaan poliisi sai hälytyksen sivulliselta auton palopaikalle puoli kuuden maissa illalla. Paikalta oli kuultu myös laukauksia.

– Siitä ei ole selvyyttä missä asetta on käytetty. Ampumisen ääniä kuului auton palopaikalta, mutta palossa on voinut räjähdellä mitä tahansa, Wahe kertoo.

Tiet erosivat riidan jälkeen

Poliisit pääsivät perille auton luo vajaan tunnin päästä hälytyksestä. Tuolloin paikalta ei löytynyt yhtään ihmistä. Auto oli ajettu erittäin syvälle metsään niin, että poliisipartio ei pystynyt edes ajamaan perille.

– Auto oli syttynyt tuleen, kun se jäi jumiin maastoon. Sitä ei ole tahallaan poltettu, Wahe sanoo.

Auto oli palanut 10. toukokuuta hetkeä ennen kuin sivullinen näki Riinan ja miehen paikalla. Poliisin mukaan Riina ja mies olivat tehneet nuotion auton lähistölle vielä tulipalon jälkeen.

Sen jälkeen heidän tiensä erosivat, koska heille tuli riitaa.

– Miehen mukaan Riina lähti kävelemään sieltä suunnilleen siihen suuntaan mistä he olivat autolla tulleetkin. Hän ei lähtenyt Riinan perään eikä Riinasta ole havaintoja enää sen jälkeen, Wahe kertoo.

Poliisilla useita tutkintalinjoja

Kolmekymppinen mies vietti yönsä ilmeisesti jossain maastossa. Hänet otettiin kiinni torstaina 11. toukokuuta Kuninkaantien ABC-asemalta sen jälkeen, kun hän jäi siellä kiinni näpistyksestä.

Mies vangittiin seuraavana päivänä. Kaksi viikkoa sitten hänet tuomittiin vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä varkaudesta ja ampuma-aserikoksesta.

Miehen ei ainakaan toistaiseksi epäillä liittyvän Riinan katoamiseen.

– Häntä ei ole kuultu rikoksesta epäiltynä katoamiseen liittyen. Hän on kuulusteluissa kertonut erittäin paljonkin tapahtumista. Hän on huolissaan siitä missä Riina on, Wahe kertoo.

Poliisilla on tällä hetkellä useampia tutkintalinjoja Riinan katoamistapauksessa.

– Sitä ei voida sulkea pois, etteikö hän olisi joutunut rikoksen uhriksi, mutta tällä hetkellä tutkimme katoamista. Etsintäkeinot ovat aivan samat riippumatta siitä, onko kyse katoamisesta tai rikoksesta. Sitten kun hän löytyy, katsomme mitä on tapahtunut, Wahe sanoo.

Vapaaehtoiset jatkavat Riinan etsintöjä taas tämän viikon lopulla. Poliisi aikoo järjestää etsinnät maastossa elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.