Missä on Riina Mäkinen? Naisen viimeisenä nähnyt mies liikkui aseen kanssa ja päätyi vankilaan, mutta poliisi ei epäile häntä

Poliisi selvittää edelleen yli puoli vuotta sitten kadonneen Riina Mäkisen tapausta, mutta läpimurtoa saadaan vielä odottaa. Tutkinta etenee verkkaisesti, vihjeitä ei juuri enää tipu, eivätkä vapaaehtoisten etsinnät ole tuottaneet tulosta.

Poliisi on kuitenkin yhä vakuuttunut, ettei Riinan seurassa viimeksi nähty, lukuisista rikoksista tuomittu mies liity naisen katoamiseen.

Viimeinen varma havainto katoamishetkellä 19-vuotiaasta Riinasta tehtiin keskiviikkona 10. toukokuuta 2017 alkuillasta.

Riina nähtiin tuolloin syvällä metsätien päässä Loviisan Vanhassakylässä noin kolmikymppisen miehen seurassa. Kaksikko oli palaneen auton luona. Havainnon teki sattumalta paikalle osunut koiranulkoiluttaja.

Poliisi sai hälytyksen palaneesta autosta samana iltana. Ilmoituksen mukaan paikalta oli kuulunut myös laukauksia muistuttavia ääniä. Kun partio saapui paikalle vajaan tunnin kuluttua ilmoituksesta, paikalta ei löytynyt ketään.

Seuraavana päivänä, torstaina 11. toukokuuta Riinan seurassa ollut kolmikymppinen mies otettiin kiinni lähellä sijaitsevalta Kuninkaantien ABC-asemalta. Mies päätyi poliisin huostaan, sillä hän oli näpistänyt huoltoasemalta karkkia.

Myöhemmin Riina ilmoitettiin kadonneeksi.

"Autossa oli patruunalaatikko"

Tällä hetkellä uskotaan, että kolmikymppinen mies on Riinan viimeisenä nähnyt henkilö. Poliisi ei kuitenkaan usko, että hän liittyy Riinan katoamiseen.

Tämä on herättänyt kummastusta, eikä vähiten siksi, että mies on tuomittu lukuisia kertoja erilaisista rikoksista ja istuu tällä hetkellä vankilassa. Kuninkaantien ABC-asemalla tapahtuneen kiinnioton jälkeen huoltoaseman myymälästä löydettiin miehelle kuulunut luvaton pistooli. Aseen lippaassa oli neljä patruunaa.

Rikosylikonstaapeli Jussi Wahe Helsingin poliisista kertoo, että tähän mennessä mikään ei ole antanut syytä epäillä miehen liittyvän Riinan katoamiseen.

Miehen kertomusten tueksi on löytynyt todisteita, ja esimerkiksi auton palopaikalta kuulluille, laukauksia muistuttaville äänille on löydetty selitys.

– Autossa oli patruunalaatikko ja mahdollisesti jotain kaasupulloja. Ne aiheuttivat pamauksia, kun auto paloi, hän sanoo.

Auto puolestaan syttyi kolmikymppisen miehen kertomuksen mukaan palamaan sen jälkeen, kun se oli jäänyt jumiin juurakkoon, ja mies oli yrittänyt saada sitä irti kaasuttamalla voimakkaasti. 

Miehen kertomuksen perusteella hänen ja Riinan tiet erkanivat pian sen jälkeen, kun koiranulkoiluttaja oli nähnyt heidät palaneen auton luona.

Miehen mukaan hän ja Riina olivat riidelleet, minkä jälkeen Riina oli lähtenyt autolta poispäin – ja kadonnut.

MTV osallistui Riinan etsintöihin viime heinäkuussa. Katso video paikalta löytyneestä palaneesta autosta:

0:42

Vihjeitä ei enää juuri tule

Poliisi on arvioinut, että Riina on todennäköisesti jossain Loviisan maastossa. Vapaaehtoiset ovat Wahen mukaan haravoineet aluetta aivan viime päiviin saakka.

Kesällä Vanhakylän maastosta löydettiin jotain Riinalle mahdollisesti kuuluneita tavaroita, kuten hiuslakkapullo. Lisäksi heinäkuussa metsäiseltä aukiolta löydettiin nuotiopaikka. Se on Wahen mukaan kuitenkin jäänyt kolmikymppisen miehen jäljiltä. 

Viranomaiset eivät ole viime aikoina osallistuneet Riinan etsintöihin, ja katoamisen poliisitutkinta on muutenkin edennyt verkkaisesti. 

Wahe kertoo, että vihjeitä Riinan katoamiseen liittyen ei enää juuri tule.

– Vielä loppusyksyyn niitä kyllä tuli, mutta vähään aikaan ei ole kuulunut mitään. Tämän vuoden puolella ei ole tullut yhtäkään.

Hänen mukaansa tapausta pyritään silti edelleen selvittämään.

– Kyllä meillä on tässä ajatuksia siitä, mitä tapauksen suhteen tehdään. Tämä ei ole kuitenkaan ihan päällimmäisenä nipussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja