MTV selvitti, mitä Riina Mäkisen viimeisistä päivistä ennen katoamista tiedetään, uusi kuva julki: Nainen lähti rikoksia tehtailleen miehen mukaan

7:40
Tutkinnanjohtaja ei usko Riina Mäkisen löytyvän hengissä.

Helsinkiläisen Riina Mäkisen katoamisesta on kulunut pian viisi vuotta. MTV Uutiset selvitti poliisilta ja eri oikeuslähteistä, mitä 19-vuotiaan Mäkisen liikkeistä ennen katoamista varmuudella tiedetään.

Poliisin mukaan Riina Mäkinen lähti 32-vuotiaan miehen matkaan Helsingistä 8. tai 9. toukokuuta 2017.

– Mies on kertonut poliisille kaksikon lähteneen pari päivää ennen katoamista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe.

Pitkä rikoshistoria

Mies oli juuri päässyt vapauteen vietettyään kaksi päivää poliisivankilassa, selviää miehen vuonna 2017 saamasta rikostuomiosta.  Mies oli jäänyt Helsingissä 5. toukokuuta jälleen kerran kiinni auton ratista ilman ajokorttia ja mukanaan huumeita. Miehellä oli taustallaan toistuvia rikostuomioita omaisuus-, liikenne- ja huumausainerikoksista. Uhkana oli joutua pian taas vankilaan, mikäli uusin huhtikuun lopulla annettu tuomio saisi lainvoiman. Lisäksi tutkinnan alla tai syyteharkinnassa oli muitakin juttuja.

Kaksikko suuntasi Loviisan Vanhakylään, joka oli miehelle entuudestaan jonkin verran tuttu. Hänet oli tuomittu muun muassa näpistyksestä Vanhakylän ABC:llä sekä omaisuusrikoksista paikkakunnalla.

Mökkimurrosta saaliiksi petivaatteita

Loviisassa hän murtautui tyhjillään olleeseen vapaa-ajanasuntoon 9. toukokuuta. Ilmeisesti Riina oli myös tuolloin hänen mukanaan, mutta hänen osuudestaan rikoksiin ei ole tietoa.

Mies mylläsi mökin ja vei sekalaista tavaraa, muun muassa petivaatteita, vanhoja kattiloita, kengät ja lava oluttölkkejä.

Mökinomistajan mukaan vastaavia mökkimurtoja oli tehty alueella runsaasti aiemminkin. Niissä oli viety samantyyppisiä, jälleenmyyntiarvoltaan pieniä käyttötavaroita. Myös hänen mökissään oli käyty aiemmin, hän kertoo MTV Uutisille.

Lähtö venevarkauskeikalle

Tietoa siitä, missä kaksikko vietti mökkimurron jälkeisen yön, ei ole. Seuraavana päivänä 10. toukokuuta Mäkinen kuitenkin tallentui valvontakameroihin Vanhankylän Tokmannilla. Hän tallentui kuviin myymälässä sekä myymälän pihalla. Poliisin mukaan kuvien nainen on varmuudella tunnistettu Riinaksi.

Tokmannilta Riina kaksikko lähti naapurikuntaan Myrskylään, josta mies anasti keskellä päivää asuintalon pihasta Finnstar-pulpettiveneen trailereineen. Wahen mukaan mies kertoi aluksi poliisille virheellisesti hakeneensa Riinan Helsingistä vasta veneen anastamisen jälkeen.

– Hän ei aluksi halunnut sotkea Riinaa juttuun.

Kaksikko palasi päivän aikana Loviisan Vanhakylään. He jättivät veneen trailereineen metsätien reunaan radiomaston juurelle ja jatkoivat jostain syystä itse autolla metsäautotietä syvemmälle metsään.

Auto syttyi tuleen

Metsässä Opel Vectra -merkkinen auto jäi epäonnisesti jumiin puunjuuriin ja syttyi tuleen kello 14.30-15.30 välisenä aikana.

Kello 17.40 sivullinen koiranulkoiluttaja kuuli pamauksia ja näki savun nousevan metsän reunasta. Hän meni katsomaan ja näki yltä päältä noessa olleet miehen ja naisen.

Mies yritti pyytää kyytiä pois metsästä ja lainata puhelinta, mutta koiranulkoiluttaja koki tilanteen uhkaavaksi miehen kädessä olleen patruunalaatikon takia. Hän lähti pois ja soitti hätänumeroon.

Poliisipartio ehti paikalle tunnin kuluttua. Sillä välin Riina ja mies olivat ehtineet viemään autosta tavaroita siirtolohkareiden välissä olleeseen kallionkoloon noin 150 metrin päähän auton palopaikasta. Osa tavaroista jäi autoon, muun muassa Riinan puhelin. He piilottelivat kivenlohkareiden suojissa, kunnes palo oli sammunut ja poliisit lähteneet pois.

Riina sai tarpeekseen

Kaksikko palasi auton luo. Toukokuinen ilta oli varsin kolea. Mies teki nuotion auton viereen ja alkoi sulattaa muovia mukanaan olleiden kuparijohtojen päältä.

Auton tyhjentämisestä aiheutuneen kaaoksen vuoksi tavaroita oli kaikkialla. Nuotiossa räjähti jokin, ilmeisesti patruuna tai spray-pullo, ja mies kertoi olleensa hetken aikaa pökertyneenä.

Kun hän virkosi, hän näki kertomansa mukaan Riinan pellolla kävelemässä poispäin. Mies suuttui, koska hän katsoi, että Riina olisi jättänyt hänet kuolemaan, ja alkoi huutaa Riinaa takaisin.

Riina palasikin, ja kaksikko siirtyi nuotiolta kallioluolalle, jonne he olivat aiemmin vieneet autossa olleita tavaroita. Kallioluolan kolosta löytyi myöhemmin myös amfetamiinia ja huumaavia lääkeaineita muovipussissa.

Kalliokololla kaksikon riita kuitenkin jatkui ja Riina lähti uudelleen kävelemään poispäin, tällä kertaa samalle metsätielle, jota pitkin he olivat aiemmin päivällä metsään ajaneet.

Mies luuli Riinan ottaneen huumeet

Sen jälkeen mies ei kertomansa mukaan enää nähnyt Riinaa. Hän on kertonut poliisille luulleensa, että Riina poistui paikalta huumepussi mukanaan, mutta poliisi löysi sen myöhemmin kallioluolan onkalosta.

Lähtiessään Riinalla ei ollut puhelinta, sillä se oli palanut auton mukana. Poliisi löysi puhelimen autosta myöhemmin pahoin vaurioituneena.

– Riina jätti metsään myös henkilökohtaisia tavaroitaan, muun muassa meikkipussin, joka löytyi piilopaikan läheltä puunoksasta roikkumasta, Wahe kertoo.

Miehen kertomusta tukevat monet asiat

Mies lähetti puoliltaöin 26-vuotiaalle tyttöystävälleen tekstiviestin, jossa kertoi riidasta ja Riinan poistumisesta paikalta. Poliisi on tutkinut miehen puhelimen ja löytänyt mainitun viestin. Myös miehen kertomus auton syttymissyystä on vahvistettu.

Tämän jälkeen mies kertomansa mukaan kärvisteli kallioluolassa muutaman tunnin. Yö oli kylmä, mittari painui pakkasen puolelle. Hän kertoi poliisille uskoneensa aluksi, että Riina palaisi autolle. Aamun valjettua lähti itsekin pois metsästä.

Kyydin hankkiminen ja välikohtaus ABC:llä

Hän yritti ensin löytää erään talon pihasta polkupyörää. Koska hän ei onnistunut siinä, hän päätyi moottoritien pysähdyspaikalle ja pyysi päästä paikkakunnalla satunnaisesti vierailleen korukauppiaan kyytiin. Nainen oli myöhemmin kertonut paikallisille, että mies oli ollut varsin erikoinen näky, sillä hän oli yltä päältä noessa ja häneltä puuttui toinen kenkä, joka oli korvattu lapasella. Tästä huolimatta nainen otti miehen kyytiinsä ja vei tämän Vanhakylän ABC:lle.

Huoltoasemalla mies kävi siistiytymässä huoltoaseman vessassa. Pian hän kuitenkin jäi myymälässä kiinni makeisten näpistyksestä, ja Itä-Uudenmaan poliisi pidätti hänet epäiltynä useista tutkinnassa olleista rikoksista.

Kymmenen päivää myöhemmin huolestuneet omaiset ilmoittivat Helsingin poliisille Riinan kadonneen.

Ase mukana

Mies kertoi poliisille kaksi päivää myöhemmin piilottaneensa ABC:lle koiranruokapakkausten taakse aseen. Poliisi löysi myymälästä FN Baby Browning -pistoolin. Ase oli ladattu ja siellä oli neljä patruunaa.

ABC:n makeisnäpistyksen yhteydessä kiinni otettu mies pysyi tutkintavankeudessa heinäkuulle 2017, jonka jälkeen hänet passitettiin Vantaan vankilaan suorittamaan vuoden ehdotonta vankilatuomiota.

Mies sai tuomion myös ampuma-aserikoksesta. Hänen hallussaan oli ollut kaikkiaan yhteensä noin 500 patruunaa, ilmenee Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiosta.

Mies kiisti oikeudessa sytyttäneensä autoa tuleen tahallaan tai ampuneensa aseella metsässä. Kyse oli hänen mukaansa autopalossa pamahdelleista patruunoista sekä spray-purkeista tai kaasusta.  Hänet tuomittiin yhteensä 26 rikoksesta, joista osa oli tapahtunut ennen lähtöä Itä-Uudellemaalle Riinan kanssa. Osassa petosrikoksista tekijäkumppaniksi katsottiin hänen 26-vuotias tyttöystävänsä, joka poliisin mukaan ei ollut osallistunut Itä-Uudellamaalla tapahtuneisiin rikoksiin.

Vapauduttuaan vankilasta mies on jatkanut rikollista toimintaansa entiseen malliin.

Täsmennetty otsikkoa 27.3. kello 9.16, Riina Mäkinen lähti miehen mukaan, ei toisin päin kuten otsikossa aiemmin mainittiin. Mies ei ollut vapautunut hetkeä aiemmin vankilasta, vaan poliisivankilasta, tuttavallisemmin putkasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja