Mainos

Uutta Lomen sopimusta valmistellaan

Komissaari Joao de Deus Pinheiro esitteli tänään EU:n komissiossa suuntaviivoja, joiden puitteissa EU ryhtyy neuvottelemaan uudesta kauppa- ja kehitysapusopimuksesta Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen eli nk. AKT-maiden kanssa.

Pinheiro vastaa komissiossa mm. suhteista AKT-maihin. AKT-maiden ja EU:n välisen kauppaa ja kehitysapua koskevan Lomen sopimuksen jatkosta on tarkoitus aloittaa neuvottelut syyskuussa. Komissio ryhtyi viime vuonna kartoittamaan jäsenmaiden mielipiteitä AKT-maiden kanssa käytävästä yhteistyöstä ja tuon kartoituksen tuloksena syntyneistä suuntaviivoista kerrottiin tänään Brysselissä.

Nyt voimassa oleva Lomen sopimus päättyy helmikuussa 2000 ja se on tarkoitus korvata viisi vuotta myöhemmin eli 2005 uudella, joustavammalla sopimuksella, kertoi Pinheiro. Tärkein uudistus sopimuksessa koskee EU:n ja AKT-maiden välisiä suhteita, jotka on tarkoitus siirtää nykyistä syvemmälle poliittiselle tasolle sekä vähentää nykyisin tärkeänä pidettävän taloudellisen avun merkitystä. Suhteissa korostetaan ihmisoikeuksia sekä demokratian ja oikeusvaltion periaatteita.

Komissio esitti myös, että sopimuksen piiriin sisällytettäisiin periaate hyvästä hallinnosta sekä selkkausten ehkäisemisestä ja ratkaisemisesta. Myös köyhyyden vastainen kamppailu saa uudessa sopimuksessa merkittävän roolin, kertoi Pinheiro.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.