Mainos

Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista sallisi viranomaisten lukea yksityisviestejä

Lähes puolet sallisi yksityisten viestien lukemiseen terrorismin torjumiseksi, selviää Uutissuomalaisen kyselystä.

Suomalaisista 47 prosenttia laajentaisi viranomaisten tiedusteluoikeuksia niin, että kansalaisten yksityisten viestien lukeminen sallittaisiin, jos kyseessä olisi terrorismin torjunta. 34 prosenttia suomalaisista suhtautuu ajatukseen kielteisesti. 19 prosenttia suomalaisista ei osannut kertoa kantaansa asiaan.

Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista, jossa tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, pitäisikö viranomaisille antaa oikeudet lukea kansalaisten yksityisiä viestejä terrorismin torjumiseksi.

"Kansalaisilla on suuri luottamus viranomaisiin"

– Mielenkiintoista, että ihmiset ovat tätä mieltä. Tämä kuvastaa mielestäni sitä, että kansalaisilla on suuri luottamus viranomaisiin. Luotetaan, että tietoa ja valtuuksia käytetään oikein. Se on hyvin tärkeä asia, keskustan kansanedustaja ja tiedustelulainsäädännön parlamentaarista työryhmää johtanut Tapani Tölli sanoo Uutisuomalaisen haastattelussa.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin European University Institutesta ei pidä tulosta täysin yksiselitteisenä.

– Kaikkihan me haluamme terrorismia torjua. Kun kysytään avoimessa muodossa, niin moni varmasti vastaa kyllä. Avoimeen kysymykseen saa vastauksia, jotka ovat todennäköisesti kuitenkin ehdollisia, Scheinin uskoo.

Scheinin arvelee, että ehdollisuus saattaa liittyä esimerkiksi siihen, että tiedustelu hyväksyttäisiin siinä tapauksessa, jos se olisi tarkkarajaista ja perustuisi rikosepäilyyn.

"Nuoret ovat tietoisempia yksityisyydestään"

USU-gallup osoittaa miesten suhtautuvan viranomaisten oikeuksien laajentamiseen hieman naisia sallivammin.

Myös ikä vaikuttaa suhtautumiseen. 18–29- ja 30–44-vuotiaista 36 prosenttia kannattaa viranomaisten oikeutta lukea yksityisiä viestejä. Myönteisyys lisääntyy vanhempiin ikäluokkiin siirryttäessä.

– Nuoret ovat varmasti tietoisempia yksityisyydestään. Heille sosiaalinen media on tutumpi ja he tietävät, kuinka arkaluonteista oma viestintä voi usein olla, Scheinin sanoo.

Suhtautuminen tiedusteluoikeuksien laajentamiseen vaihtelee paljon puoluekannan mukaan. Viranomaisten oikeuksia ovat innokkaimmin laajentamassa kokoomuksen ja keskustan kannattajat.

Asiaan suhtautuvat nihkeimmin vasemmistoliiton kannattajat, joista vain noin neljäsosa kannattaa oikeuksien laajentamista.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.