Uusia paljastuksia kenties kiehtovimmasta kuninkaallisesta ystävyyssuhteesta – prinssi Philipin ja prinsessa Dianan välit olivat ainutlaatuiset

2:54
Näin prinssi Philipin lapset muistelivat isäänsä BBC:n erikoislähetyksessä

Entinen hovitoimittaja muistelee koskettavasti Daily Mailissa prinsessa Dianan ja viime perjantaina menehtyneen prinssi Philipin ainutlaatuista suhdetta.

Prinsessa Dianan hyvin tuntenut Daily Mailin entinen kuninkaallistoimittaja Richard Kay paljasti sunnuntaina julkaistussa kirjoituksessaan uutta tietoa prinssi Philipin ja prinsessa Dianan väleistä. Kay kirjoittaa, että viime perjantaina menehtynyt prinssi Philip oli Dianan mielestä ainoa henkilö brittihovissa, joka todella kuunteli häntä.

– Kuinka todennäköistä on, että vaimo keskustelee avio-ongelmistaan appiukkonsa kanssa? Kay muistelee Dianan todenneen.

Tämä kertoo paljon mahdollisesti brittihovin kiehtovimmasta ystävyyssuhteesta. Kay arvelee, että Diana kääntyi juuri Philipin puoleen, sillä tämä oli perheestä ainoa, jolla oli käsitys siitä, millainen maailma on brittihovin ulkopuolella. 

Edinburghin herttua muistetaan usein äkkipikaisena möläyttelijänä, mutta prinsessa Diana oppi tuntemaan apestaan myös toisenlaisen puolen. Philip huomasi, että heillä oli paljon yhteistä: Molemmat olivat tulleet ulkopuolisina perheeseen ja Philip yritti tehdä Dianalle selväksi, mitä tämä tarkoittaa.

Myös Dianalla ja Philipillä oli Kayn mukaan omat myrskynsä. Kay kirjoittaa, että tämä kävi ilmi kirjeenvaihdossa, jota kaksikko kävi vuonna 1992 sen jälkeen, kun Andrew Morton oli julkaissut kohutun kirjansa, jossa sivuttiin Dianan, prinssi Charlesin ja Camilla Parker Bowlesin kolmiodraamaa.

Philipin kerrotaan kysyneen Dianalta, oliko Charlesin ja Camillan suhde todella ainoa syy tämän käytökselle Charlesia kohtaan sekä antoi ymmärtää, ettei miniä ollut vaikuttanut välittävältä vaimolta ja suhtautui turhan omistavasti prinssi Williamiin ja prinssi Harryyn, vaikka olikin hyvä äiti.

Diana oli Kayn mukaan murtunut joistain appensa tekemistä huomioista. Hän kuitenkin huomasi, että siinä missä Charles ja muu perhe yrittivät pestä käsiään asian suhteen, yritti prinssi Philip pitää Dianan osana perhettä. Vertailun vuoksi samoihin aikoihin avioliiton ulkopuolisesta suhteestaan paparazzeille narahtaneen Sarah Fergusonin tullessa huoneeseen Philip poistui heti paikalta.

Philip ei kuitenkaan kirjoittanut Dianalle pelkästään tulikivenkatkuisia kirjeitä.

– Emme hyväksy sitä, että kummallakaan teistä on rakastajia. Charles oli hölmö riskeeratessaan kaiken Camillan takia hänen asemassaan. Emme olisi koskaan uskoneet, että hän jättäisi sinut hänen takiaan. En myöskään voi kuvitella, että kukaan järjissään oleva ihminen jättäisi sinut Camillan vuoksi. Sellainen ei tullut koskaan mieleemme, Philip kirjoitti Dianalle.

Dianan kunnioituksesta prinssi Philipiä ja kuningatar Elisabetia kohtaan kertonee myös se, että hän kutsui heitä kuolemaansa asti vanhempiin viittaavilla hellittelynimillä ”pa” ja ”ma”.

– Prinssi Philip huomasi, mitkä seikat tekivät Dianan onnettomaksi. Häntä lohdutti suunnattomasti se, että Philip tiesi sen, sanoi eräs entinen hovin työntekijä Kaylle.

Myös entisen Brasilian suurlähettilään vaimoa Lucia Flecha de Lima sanoo Kaylle huomanneensa, kuinka erityinen suhde prinsessalla ja Edinburghin herttualla oli.

– Olen henkilökohtaisesti lukenut puolentusinaa kirjettä prinssi Philipiltä, kun Diana antoi minun vilkaista niitä. Vaikka ne olivat tiukkoja, sävy oli rakentava. Ne olivat myös lämpimiä ja ystävällisiä, kuin isältä tyttärelle, hän muistelee.

– Hän kertoi myös omista kokemuksistaan, kuten siitä, kuinka joutui hylkäämään kuningattaren vuoksi uran, jota rakasti.

Myös prinssi Philipin kärsivällisyys Dianaa kohtaan alkoi loppua, kun hän kuuli vuonna 1995 prinsessan kommentit Charlesista surullisen kuuluisassa Panorama-ohjelman haastattelussa. Herttuan kerrotaan myös raivostuneen kuultuaan Dianan suhteesta James Hewittin kanssa. Silti hän tiettävästi suri vielä Dianan kuoltua ja Charlesin avioiduttua Camillan kanssa sitä, etteivät hänen yrityksensä pelastaa poikansa onneton avioliitto onnistuneet. 

Prinssi Philipillä kerrotaan olleen myös Williamin ja Harryn tukena Dianan kuoltua. Tämä näytti myös tukensa kävelemällä yhdessä pojanpoikiensa kanssa näiden äidin arkun perässä hautajaispäivänä. Tämän kerrotaan olleensa ehtona sille, että prinssi William suostui kävelemään arkun perässä.

– Nyt on kyse pojista. He ovat menettäneet äitinsä, Philipin on kerrottu todenneen.

Lähteet: Daily Mail, The Sun

Prinssi Philip: Kuninkaallinen elämä -dokumentti MTV3-kanavalla sunnuntaina 18. huhtikuuta kello 17.55

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja