Prinssi Charles antoi sydäntäsärkevän käskyn sureville lapsilleen prinsessa Dianan hautajaisissa: "Sinä et itke, sinä kävelet"

9:28
Prinsessa Dianan kuolemasta 22 vuotta – salaliittoteoriat elävät yhä

Prinssi Charles ohjeisti surevia prinssi Williamia ja prinssi Harrya tiukalla tavalla prinsessa Dianan hautajaisissa vuonna 1997.

Juttu on julkaistu alunperin 26. joulukuuta 2019.

Prinssi Williamin ja prinssi Harryn äiti prinsessa Diana menehtyi traagisesti 36-vuotiaana autokolarissa Pariisissa elokuussa 1997. Sydänten prinsessan kuolema tuli koko maailmalle täytenä yllätyksenä ja aiheutti valtavan mylläkän mediassa. 

Kuninkaallisen perheen jäseniä on vuosikausien ajan kritisoitu siitä, kuinka prinsessa Dianaa kohdeltiin kun hän oli vielä elossa sekä hänen kuolemansa jälkimaininkien hoitamisesta. 

Yksi eniten kritiikkiä synnyttäneistä seikoista oli se, että kuninkaallinen perhe pakotti Dianan surevat nuoret lapset, tuolloin 15-vuotiaan prinssi Williamin ja 12-vuotiaan prinssi Harryn julkisuuteen olemalla osa Dianan hautajaissaattuetta. 

Sekä William että Harry ovat kumpikin myöhemmin itsekin puhuneet kyseistä perinnettä vastaan. Prinssien mukaan nuoria kuninkaallisia ei voida enää koskaan pakottaa vastaavan, julman kohtelun kohteiksi. 

Vaikka William ja Harry surivat valtavasti yhtäkkiä poismennyttä äitiään, prinssien odotettiin käyttäytyvän hautajaisissa kuten kunnon herrasmiesten kuuluu. Hautajaispäivä oli epäilemättä prinsseille heidän elämänsä kamalin päivä, mutta heidän oli vain nieltävä surunsa ja esiinnyttävä saamiensa ohjeiden mukaisesti.

Nuoret prinssit hämmästyttivätkin koko maailmaa kävelemällä tyynesti äitinsä arkun perässä, rinnallaan isänsä prinssi Charles, isoisänsä, kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip sekä Dianan veli Charles Spencer

Tästä tyyneydestä kiittäminen oli lähteiden mukaan poikien isän prinssi Charlesin tiukkaa määräystä, jonka hän oli ankarasti todennut itkevälle prinssi Harrylle ennen hautajaisia. 

– Sinä et itke, sinä kävelet.  

Kuninkaallisen perheen entisen lehdistösihteerin Dick Arbiterin mukaan tämä oli se tapa, jolla vastaavat tilaisuudet hoidettiin perinteisesti kuninkaallisessa perheessä. Hänen mukaansa kuninkaalliset eivät näytä suruaan julkisesti. 

– Ja he eivät tehneet niin, Arbiter on todennut viitaten Williamiin ja Harryyn. 

– Todennäköisesti huudat sisäisesti ja sinuun sattuu, mutta he hoitivat tämän sellaisella arvolla, etteivät ihmiset tänäkään päivänä ymmärrä, miten he tekivät sen. 

Karu oppitunti, jonka William ja Harry saivat lapsuudessaan, vaikuttaa heihin todennäköisesti edelleen. Vuosien varrella kumpikin aikuiseksi kasvanut prinssi on myöntänyt, että heidän edesmenneen äitinsä sureminen on tapahtunut hitaasti ja kivuliaasti. Prinssi Harry on myöntänyt, että hän itkee erittäin harvoin miettiessään asiaa. 

– Ensimmäinen kerta, kun itkin, oli saarella pidetyissä hautajaisissa. Ja sen jälkeen ehkä kerran. 

– Luulen, että se oli klassinen tapaus siinä mielessä, ettet anna itsesi ajatella äitiäsi sekä surua ja tuskaa jota se tuo mukanaan, koska se ei koskaan tule tuomaan häntä takaisin ja se tekee sinut vain entistä surullisemmaksi. 

Näin ollen ei ole ihme, että sekä William että Harry ovat aikuisina kumpikin olleet äänekkäitä mielenterveystyön tukijoita. He myös kunnioittavat äitinsä muistoa jatkuvasti tekemällään työllä kuninkaallisina.

Lähde: CheatSheet

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja