Grace Kelly varoitti prinsessa Dianaa – lausui pahaenteiset sanat 19-vuotiaalle neidolle juuri kihlauksen jälkeen

9:15
Prinsessa Dianan ja prinssi Charles liittoa kuvattiin karulla tavalla The Crown -sarjassa - mitkä käänteistä olivat faktaa ja mitkä fiktiota?

Monacon ruhtinatar Grace Kelly lausui kohtalokkaat sanat nuorelle prinsessa Dianalle vain viikko sen jälkeen, kun tämä oli kihlautunut prinssi Charlesin kanssa.

Nuori Diana Spencer nousi otsikoihin ympäri maailman, kun hänen ja prinssi Charlesin kihlaus julkistettiin vuonna 1981. Pari avioitui myöhemmin samana vuonna ja miljoonat ihmiset seurasivat satumaisilta näyttäneitä kuninkaallisia häitä television välityksellä ja Lontoon kaduilla.

Prinsessa Diana on kuitenkin vuosia myöhemmin kertonut myös omin sanoin, että kulissien takana tilanne oli kuitenkin kaikkea muuta kuin satumainen. Karuja kuvauksia Walesin prinssin ja prinsessan liitosta saatiin muun muassa vuonna 1992, kun elämäkerturi Andrew Morton julkaisi kohukirjan Diana: Her True Story - In Her Own Words.

Mortnin teoksen päivitetystä painoksesta käy brittilehti Daily Expressin mukaan ilmi, että Monacon ruhtinatar Grace Kelly oli antanut prinsessa Dianalle pahaenteisen varoituksen ennen häitä.

Mortonin mukaan Diana puhui Grace Kellystä lämpimään sävyyn ja kertoi tämän olleen hänelle suuri tuki, kun hän edusti maaliskuussa 1981 ensimmäistä kertaa prinssi Charlesin rinnalla Goldsmiths's Hallissa musikaalissa viikko sen jälkeen, kun parin kihlaus oli julkistettu. 19-vuotias Diana kertoi tunteneensa olonsa epämukavaksi kaksi kokoa liian pienessä mekossa.

– Muistan, kun tapasin prinsessa Gracen, ja kuinka upea ja seesteinen hän oli. Mutta pinnan alla kyti ongelmia, huomasin sen, Diana sanoi.

52-vuotias Grace veti nuoren Dianan tilaisuudessa sivummalle jutellakseen hetken kahden tämän kanssa. Hän sanoi tulevalle prinsessalle pahaenteiset sanat:

– Älä hätäile, kaikki menee vain pahemmaksi.

Diana muistelee olleensa koko illan ajan kauhuissaan.

– Se oli kauhistuttava tilanne. En tiennyt, olisiko minun pitänyt rynnätä saman tien ovesta.

– En tiennyt, pitäisikö käsilaukkua pitää oikeassa vai vasemmassa kädessä. Olin todellakin kauhuissani. Muistan sen illan todella hyvin.

Myös kirjailija Craig Brown on Daily Expressin kirjoittanut keskusteluistaan Gracen kanssa vuonna 2011. Monacon ruhtinattaren muistikuvat kohtaamisessta olivat Brownin kirjoitusten perusteella hyvin samanlaiset kuin prinsessa Dianalla.

– Hän huomasi, että Diana tunsi olonsa epämukavaksi ja ehdotti, että he menisivät naistenhuoneeseen ja juttelisivat hetken.

Kävi ilmi, että satojen ihmisten häneen kohdistamansa huomio sai hänet tuntemaan olonsa todella epämukavaksi. Tämän jälkeen prinsessa Grace kietoi kätensä tämän ympärille ja vitsaili: "Älä hätäile, kultaseni. Se menee vain pahemmaksi", Brown on kirjoittanut.

Vaikka Grace Kelly ei viitannut sanoillaan Dianan ja Charlesin suhteeseen, osui hän mitä ilmeisimmin varoituksellaan hyvinkin oikeaan.

Diana ja Charles muuttivat erilleen vuonna 1992 ja erosivat virallisesti vuonna 1996. Asiantuntijoiden mukaan ensimmäiset merkit avioliiton rapistumisesta nähtiin jo pariskunnan kansainvälisellä kiertueella Australiassa ja Uudessa-Seelannissa vuonna 1983. Myöhemmin on kerrottu, että prinssi Charles – joka oli yhä rakastunut Camilla Parker-Bowlesiin - oli lausunut epäilyksensä liittoa kohtaan vain tunteja ennen häitä.

Diana menehtyi traagisesti Pariisissa tapahtuneessa auto-onnettomuudessa vuonna 1997. Myös Grace Kelly sai surmansa auto-onnettomuudessa saamiinsa vammoihin vuonna 1982 vain 52 vuoden iässä.

Myös Gracen ja Monacon ruhtinas Rainier III:n liittoa on puitu vielä vuosia Gracen kuoleman jälkeen. Amerikkalainen Hollywood-näyttelijätär ja Monacon ruhtinas avioituivat vuonna 1956 ja saivat kolme lasta, Carolinen, Albertin ja Stéphanien

Ohjaajalegenda Alfred Hitchcockin luottonäyttelijänä ennen avioitumistaan tunnetun Gracen on luonnehdittu tuoneen Monacoon valtavasti glamouria ja hän kuului aikansa ehdottomiin muoti-ikoneihin. Hänen on kuitenkin kerrottu kärsineen siitä, ettei ruhtinas tahtonut vaimonsa enää tekevän elokuvia ja kielsi vaimon tähdittämien elokuvien näyttämisen Monacon elokuvateattereissa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja