Uusia Emu-selvityksiä eduskunnan tarkasteltavaksi

Eduskunta saa luettavakseen uusia Emu-selvityksiä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli aamulla kolmea selvitystä. Ne koskevat markan kelluttamista, työllisyyttä ja verotusta.

Jukka Pekkarinen, joka veti pääministeri Paavo Lipposen (sd.) asettamaa Emu-asiantuntijatyöryhmää, tarkastelee tuoreessa Emu-selvityksessään, miten talouspolitiikkaa eroaa, jos Suomi on rahaliitossa tai sen ulkopuolella ja markka kelluu. Pekkarisen mukaan talouspolitiikan perusehdot ovat kummassakin vaihtoehdossa samat.

-Vakaa, alhainen inflaatio on taloudellisen vakauden perusedellytys kokonaan toisella tavalla kuin ennen. Tämä pätee kelluviin kursseihin, rahaliittoon ja kiinteään kurssiin, Pekkarinen toteaa.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen Vattin tutkija Pekka Parkkinen keskittyy väestö- ja työllisyyskehityksen tutkimiseen. Hänen mukaansa voimakkaasti progressiivinen verotus - veroprosentti nousee, kun tulot nousevat - karkottaa hyvätuloiset maksajat maasta ja tulonsiirrot - erilaiset yhteiskunnan maksamat tuet - puolestaan houkuttelevat maahan etuisuuksien käyttäjiä.
-Jos liikkuvuus kasvaa Emun myötä merkittävästi, on hyvinvointijärjestelmiä pohdittava uudesta näkökulmasta, hän sanoo. EU:ssa ei ole konkreettisia suunnitelmia tuloverotuksen yhtenäistämiseksi.
-Näin se säilyy ainakin alkuvaiheessa merkittävänä kansallisen suhdannesääntelyn ja tulonjakopolitiikan välineenä, sanoo Parkkinen.

Tutkija Timo Rauhanen Vattista uskoo, että EU:n yhteinen arvonlisäverotus lisäisi EU-jäsenmaiden kilpailukykyä ja poistaisi väärinkäytösten mahdollisuutta.
-Miten yhteinen järjestelmä vaikuttaisi työllisyyteen, on vaikea arvioida, hän sanoo.

Komissio on ehdottanut, että verokertymien aleneminen kompensoitaisiin energiaverolla.
-Energiaveron käyttöönotto vaikuttaisi vähemmän kuluttajahintoihin ja palkkoihin kuin arvolisäverotuksen kiristäminen. Näin se myös pienentäisi verokiilaa, toteaa Rauhanen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat