Mainos

Uusia Emu-selvityksiä eduskunnan tarkasteltavaksi

Eduskunta saa luettavakseen uusia Emu-selvityksiä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli aamulla kolmea selvitystä. Ne koskevat markan kelluttamista, työllisyyttä ja verotusta.

Jukka Pekkarinen, joka veti pääministeri Paavo Lipposen (sd.) asettamaa Emu-asiantuntijatyöryhmää, tarkastelee tuoreessa Emu-selvityksessään, miten talouspolitiikkaa eroaa, jos Suomi on rahaliitossa tai sen ulkopuolella ja markka kelluu. Pekkarisen mukaan talouspolitiikan perusehdot ovat kummassakin vaihtoehdossa samat.

-Vakaa, alhainen inflaatio on taloudellisen vakauden perusedellytys kokonaan toisella tavalla kuin ennen. Tämä pätee kelluviin kursseihin, rahaliittoon ja kiinteään kurssiin, Pekkarinen toteaa.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen Vattin tutkija Pekka Parkkinen keskittyy väestö- ja työllisyyskehityksen tutkimiseen. Hänen mukaansa voimakkaasti progressiivinen verotus - veroprosentti nousee, kun tulot nousevat - karkottaa hyvätuloiset maksajat maasta ja tulonsiirrot - erilaiset yhteiskunnan maksamat tuet - puolestaan houkuttelevat maahan etuisuuksien käyttäjiä.
-Jos liikkuvuus kasvaa Emun myötä merkittävästi, on hyvinvointijärjestelmiä pohdittava uudesta näkökulmasta, hän sanoo. EU:ssa ei ole konkreettisia suunnitelmia tuloverotuksen yhtenäistämiseksi.
-Näin se säilyy ainakin alkuvaiheessa merkittävänä kansallisen suhdannesääntelyn ja tulonjakopolitiikan välineenä, sanoo Parkkinen.

Tutkija Timo Rauhanen Vattista uskoo, että EU:n yhteinen arvonlisäverotus lisäisi EU-jäsenmaiden kilpailukykyä ja poistaisi väärinkäytösten mahdollisuutta.
-Miten yhteinen järjestelmä vaikuttaisi työllisyyteen, on vaikea arvioida, hän sanoo.

Komissio on ehdottanut, että verokertymien aleneminen kompensoitaisiin energiaverolla.
-Energiaveron käyttöönotto vaikuttaisi vähemmän kuluttajahintoihin ja palkkoihin kuin arvolisäverotuksen kiristäminen. Näin se myös pienentäisi verokiilaa, toteaa Rauhanen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.