Uusi viikko alkaa voimakkaiden tuulten raivotessa – myrsky vie lehdet puista ja tuo viileämmän syksysään

Maanantaiaamuna kannattaa pitää huivista kiinni maan etelä- ja keskiosissa, kun voimakkaat tuulet raivoavat. Tuulet myös tuovat mukanaan sateita.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että myrsky on sunnuntai-illan aikana voimistumassa eteläisillä merialueilla ja lehdet saavat kyytiä. Myös tuulivahingot ovat mahdollisia.

Tuulien voimistuminen johtuu matalapaineesta, jonka Ilmatieteen laitos ennustaa menevän Suomen yli maanantaiaamuun mennessä. Tuulivaroituksia on voimassa maan etelä- ja keskiosassa.

– Kovimmat varoitukset on annettu Etelä-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon alueille, joissa tuulen nopeus puuskissa voi olla 20 metriä sekunnissa. Muualla etelä- ja keskiosassa tuulen nopeus puuskissa voi puolestaan olla 15 metriä sekunnissa, päivystävä meteorologi Mikko Laine Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Tuulet tyyntyvät vähitellen niin, että maanantaina aamupäivällä tilanne alkaa olla jo ohi. Selkeneminen alkaa lännestä ja siirtyy vähitellen itää kohti.

Päivällä sää on jo enimmäkseen poutaista. Sää jatkuu Liisa Rintaniemen mukaan kuitenkin yhä tuulisena.

– Tuuli puhaltelee edelleen puuskaisena, mutta ei enää myrskyisenä.

Lämpötilat päivällä ovat etelässä 10 asteen tuntumassa. Maan keskiosassa on hieman viileämpää. Lapissa lämpöasteita on noin 5, Pohjois-Lapissa vain muutama. Tuntureilla lämpötila voi jäädä pakkasen puolelle.

Sää kylmenee päivä päivältä

Viikon edetessä sää alkaa päivä päivältä hieman kylmetä.

– Tiistaiaamuna voi olla etelää myöden pakkasta. Eli kyllä talvirenkaitakin voi jo miettiä, etenkin jos joutuu olemaan liikkeelle yöllä tai aikaisin aamulla. Rintaniemi arvioi.

Lapissa päivälämpötilat keikkuvat loppuviikolla nollan tienoilla, Pohjois-Lapissa saatetaan olla jopa pakkasen puolella.

Loppuviikolla voidaan saada lunta aina Keski-Suomea myöten, ja päivälämpötilat jäävät etelässäkin vain muutamaan asteeseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat