Ruotsia riepotteleva Jan-myrsky saapuu Suomeen – tänne se iskee kovimmin: "Voidaan varautua siihen, että tuuli tuntuu"

Tuuli on ollut paikoin jo eilen kovissa lukemissa. Tänään tuulet voimistuvat koko maassa. Tuulen nopeus puuskissa voi yltää pahimmillaan 20 metriin sekunnissa.

Etelä-Suomessa tuuli on keskitasoista, mutta puuskat voimistuvat iltapäivällä.

Kovimmat myrskynpuuskat iskevät länsirannikolle Vaasan korkeudelle ja rannikolle Vaasan molemmin puolin. Puuskat tyyntyvät jo lauantaiksi, mutta keskituulet voivat olla edelleen kovia merialueilla.

– Etelässäkin voidaan varautua siihen, että tuuli tuntuu, mutta kovimmin näyttäisi iskevän länsirannikolle. Tietenkin kaikki säätekijät vaikuttavat yhdessä, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Jenna Salminen.

Ajokeli paikoin todella huono

Pohjoisessa ja idässä on tullut eilen talvista kuivaa lunta. Lännessä satoi jo eilen kosteampaa pakkautuvaa lunta, jota on tänään odotettavissa lisää.

– Lumisateet voimistuvat pohjoisessa ja Keski-Suomessa. Siellä on jo valmiina lumisia teitä ja siihen päälle sataa vielä lisää. Ajokeli on paikoin huono.

Lumisateet väistyvät itään lauantaita kohti. Aamupäivällä lunta voi tulla vielä Lapissa, Oulun korkeudella ja Kainuun seudulla. Tuulet kuljettavat lumisateet pois viimeistään sunnuntaiksi.

Koko viikonlopuksi on luvattu pikkupakkasta. Perjantaina ja lauantaina tuuli tekee pakkasesta purevampaa. Sunnuntaina tuulen tyyntyessä pakkanen kiristyy.

Ensi viikolla pakastaa

Viikonvaihteessa pakkanen alkaa kiristyä, mutta etelään saattaa eksyä vielä matalapainetta. Pohjoisessa mennään jo alle kymmenen asteen ja etelässäkin pakkaset kiristyvät loppuviikosta.

– Sieltä on kylmempi ilmamassa valahtamassa pidemmällekin Pohjois-Eurooppaan, ja koko Eurooppa on viilenemään päin.

Hirmupakkasia ei ole tulossa vielä, ainakaan koko maahan.

– Jos tuuli laantuu, pakkaset saattavat mennä ainakin pohjoisessa jo 20 asteeseen. Yksittäisiä paikkoja voi olla kylmempiäkin, Salminen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat