Mainos

Uusi väkivallan aalto pyyhkii Pohjois-Irlantia

Uusi väkivallan aalto pyyhki tänään yli Belfastin ja muiden kaupunkien Pohjois-Irlannissa. Protestanttien mellakoista alkaneet väkivaltaisuudet jatkuivat jo neljättä päivää.

Poliisilähteiden mukaan Belfastissa koettiin aamun varhaisina tunteina "mellakointia, polttopullojen heittoa ja kivittämistä". Vihaiset protestantit kaappasivat ajoneuvoja ja sulkivat niillä katuja kaupungin eri osissa. Useita kauppoja sytytettiin tuleen protestanttien alueella Belfastin itäosassa. Poliisi vastasi väkivaltaisuuksiin kumiluodeilla. Poliisin edustajan mukaan sekä poliiseja että mellakoijia loukkaantui yhteenotoissa ja useita ihmisiä pidätettiin.

Useat maantiet Belfastin ja muiden kaupunkien välillä olivat tänään yhä poikki palavien autojen ja katkaistujen puiden estäessä liikenteen. Väkivaltaisuuksia esiintyi myös Donaghadeen, Bangorin ja Ballymenan kaupungeissa.

Mellakoiden syntykaupungissa, Portadownissa, oli tänään jo rauhallisempaa. Noin sata mielenosoittajaa jatkoi yhä poliisin vastustamista, mutta eilisen kaltaisista yhteenotoista oli luovuttu. Eilisiltana protestanttien mielenosoitusjoukko oli paisunut lähes 7 000:een. He heittelivät poliiseja kivillä ja polttopulloilla poliisin vastatessa tulitukseen kumiluodeilla.

Mellakat alkoivat sunnuntaina, kun poliisi kielsi protestanttien perinteisen voitonmarssin katolisten asuinalueen halki.

Britannia aikoo lähettää lisää joukkoja

Britannian hallitus suunnittelee lähettävänsä tuhat ylimääräistä sotilasta Pohjois-Irlantiin rauhoittamaan mellakoita. Jos päätös lähettämisestä tehdään, joukot saadaan alueelle jo loppuviikosta.

Britannian pääministeri John Major tuomitsi tänään väkivaltaisuudet, mutta vakuutti, etteivät ne pysäytyä rauhanhanketta. Major sanoi, ettei "jengiväkivalta" hyödytä ketään Pohjois-Irlannissa. Hänen mielestään olisi parasta ratkaista tilanne katolilaisten ja protestanttien paikallisilla neuvotteluilla. Hän toivoi, että tilanne saataisiin hallintaan ennenperjantaita, jolloin brittihallintoa kannattavat protestantit järjestävät suurmarsseja eri puolilla maakuntaa. Marsseilla juhlitaan protestanttien 1600-luvulla katolilaisista saamaa voittoa.

Irlannin ulkoministeri Dick Spring puolestaan kehotti kaikkia osapuolia rauhoittumaan.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.