Uusi urakka odottaa: Talvivaaran altaiden tyhjennys vie kuukausia

Kipsisakka-altaasta karanneiden vesien tyhjentäminen maapohjaisista varoaltaista on vähintään kuukausien urakka, varoittaa Kainuun Ely-keskus. Tyhjentämiseen sopivaa tekniikkaa on ryhdytty vasta selvittämään ja miettimään.

Altaissa on satoja tuhansia kuutioita erilaisia epäpuhtauksia kuten metalleja sisältäviä vuotovesiä, joille pitäisi kiireesti löytää uusi sijoituspaikka.

– Työ kestää varmasti pitkän aikaa, puhutaan kuukausista, arvioi Kainuun Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen MTV3 Uutisten haastattelussa.

– Se riippuu teknisistä vaihtoehdoista joita tähän löytyy, mutta urakkana se on kyllä merkittävän kokoinen.

Tilaa miljoona kuutiota

Kaivosyhtiö on arvioinut, että neljännen turvapadon valmistuttua sillä olisi allastilaa etelän suunnassa jopa miljoona kuutiometriä. Parhaillaan patovallia vielä korotetaan parilla metrillä nykyisestä. Korotustyötkin kestävät vielä ehkä viikon.

Vesi nousee viimeisellä turvapadolla koko ajan, kun kaivosyhtiö tasaa vuotovesiä turvallisuussyistä kolmelta muulta padolta uuteen altaaseen.

Maapohjaisissa altaissa on Ely-keskuksen mukaan turvepohja joka pidättää ja suodattaa liukenevia metalleja, mutta vuotovesien lopullinen varasto se ei voi olla. Kainuun Ely-keskus ei suin surminkaan lähde arvioimaan turvallisen säilytyksen maksimiaikaa.

Tekniikkaa mietitään

Talvivaaran Kaivososakeyhtiölle vuodon tyrehtyminen merkitsee vain yhden työmaan hiljenemistä. Altaiden tyhjentäminen on uusi kallis ja työläs työmaa. Mutta miten tyhjentäminen ylipäätään voidaan toteuttaa?

– Sitä selvitetään parhaillaan, metallituotannon johtaja Mikko Korteniemi tyytyy toteamaan.

Olipa vaihtoehto mikä tahansa pumppausosastolle töitä riittää hirmuisesti. MTV3 Uutisten haastattelemat asiantuntijat ovat hyvin varovaisia neuvomaan mikä olisi paras tekninen ratkaisu, koska vesien koostumus on epäselvää.

Hirmupakkaset pelottavat

Erittäin suuren haasteen altaiden tyhjentämiseen toisi kova pakkasjakso. Sää voi sotkea hyvätkin suunnitelmat, moni varoittelee.

Kaivosyhtiöllä on kuitenkin selkeä näkemys miten se haluaisi päästä vesimassoista eroon.

– Tavoite on puhdistaa ne siihen kuntoon että niitä voidaan jotenkin hyödyntää. Joko sisäisessä prosessivesikierrossa tai sitten jos saadaan lupa, että ne ovat niin puhtaita, niin päästää luontoon, Korteniemi toivoo.

Kainuun Ely-keskus on vaihtoehtojen suhteen tomerana.

– Ne täytyy puhdistaa tavalla tai toisella ympäristökelpoiseksi niin, että ne luvan mukaisin ehdoin ovat ympäristöön juoksutettavissa, Pääkkönen vaatii.

Kymmeniä selvityksiä tehtävänä

Kaivosyhtiöllä riittää lähiviikkoina ja kuukausina myös paperitöitä. Eri viranomaiset ovat pyytäneet laskutavasta riippuen useita kymmeniä erilaisia selvityksiä, päivityksiä ja raportteja. Se on pakottanut Talvivaaran uudistamaan työmenetelmiään.

– Teemme parhaillaan valmistelevia töitä siitä miten valvomme ympäristöä kokonaisuutena, että kaikki pysyy nyt kontrollissa, valottaa Korteniemi sitä kuhinaa joka kaivosyhtiön käytävillä Sotkamossa ja Espoossa on parhaillaan menossa.

Katso Keimo Lehtiniemen juttu:

Lue myös:

    Uusimmat